Elac Solano FS287 bemutató ModernHiFi

Elac Solano FS287 bemutató ModernHiFi

Hiányoltuk a JET5 magas sugárzót a Carina szériából, ám a Kiel bázisú Elac a klasszikusnak számító technológiáját beépítette a Solano FS287-be. Igazi prémium, ami alapvetően meghatározza ennek az új sorozatnak a hangzás világát.

Az Elac Solano FS287 egy derékig érő, csillogó fekete álló hangfal, amelynek hangszórói is feketék. Szép a megjelenése, nem kell rejtegetni a szobában. Magassága kicsivel egy méter alatt van, az előlapba besüllyesztett hangszórók mellett az élek le vannak kerekítve. Enyhén hátrafelé döntött a kabinet.

A többrétegű MDF megfelelő stabilitást ad ahhoz, hogy a 2,5-utas bass-reflex doboz ne rezonáljon még nagy dinamika esetén sem. A kicsatoló nyílások a hangfal hátlapján, és alul találhatók. A gyártó ezzel 30 Hz-ig tolta le az átvitel alját.

Az Elac JET5 magas

A JET5 két darab 150 mm-es alumínium kosaras mélyközép sugárzó felett foglal helyet. Az Elac ezt a csipogót Dr Oskar Heil ribbon sugárzójából fejlesztette ki. A JET5 még mindig Kielben a cég főhadiszállásán készül kézzel, gondos odafigyelés és szigorú precizitás mellett. A támasztó lábak tüskéinek magassága állítható. Parketta barátok számára a csomagolás alátéteket tartalmaz.

 

Keresztváltó dupla bemenettel:

A 87 dB érzékenységnek köszönhetően a hangfalat szinte bármilyen sztereó vagy AV erősítővel meg lehet hajtani. Akár két erősítőt is használhat, a keresztváltó lehetővé teszi. Az összekötőket kiemelve kettős kábelezés, vagy kettős erősítés lehetséges. A javasolt erősítő teljesítmény a gyártó szerint minimum 40 W. A hangfal maximális terhelhetőségére a német gyártó 170 W-ot ad meg. Ez közepes méretű szobában bőven elegendő.

Nagyobb méretű szobákban multicsatornás rendszer kiépítéséhez az Elac a CC281 center, és két kompakt állványos BS283 háttér bővítést kínálja a Solano szériában. Annak ellenére, hogy kézzel épül, és a hagyományos Elac technológiákat tartalmazza, az ára 3000 Euro per pár, ami csaknem 1000-rel kedvezőbb, mint például a Vela sorozat. Vajon ez meghallható a bemutatójában is? Derítsük ki.

A meghallgatás:

Annak ellenére, hogy az FS287 kicsinek tűnik a nagyobb méretű szobánkban, a hangja igen erőteljes. Nem várt mennyiségű basszus kaptunk a vékony oszlopokból. A hátfaltól nagyobb távolságra helyezve a tonális egyensúly beállt, és egy precíz álló hangfal hangzásképe tárult fel előttünk, amelyet komoly mélytartomány alapoz meg. Meglepett a muzikalitása. A részletek azonnal előállnak, és kis hangerőtől a nagyig megmaradnak. A hangszerek szépen külön válnak. Ahol a többi ribbon összemossa a felbontást, ott a JET5 még mindig levegős részletekkel szolgál. A hangja könnyen megszerethető. Ha olyan természetes hangzásvilágra vágyik, amely csak kevés saját karaktert tartalmaz, azonnal bele fog szeretni.

Összefoglaló:

A Solano szériával az Elac a Carina és a Vela sorozat közötti űrt akarta feltölteni. Mivel sem a kisebb, sem az eggyel nagyobb széria nem tartalmazza a JET5 ribbont, a Solano tényleg az arany közép utat jelentheti. A hangja lineáris, csekély karakter beütéssel. Megjelenése karcsú, de technológiákban bővelkedik, ezért az új Elac egyike a legjobb választásoknak a feltörekvő közép kategóriában.

Pontozás:

  • Design/építés minősége: 9,5
  • Setup: 9,5
  • Funkció/tartozékok: 9,5
  • Hangminőség: 9,5
  • Érték: 9,5
  • Átlag érték: 9,5

Műszaki adatok: