Derült égből Editors’ Choice

Editorschoice 3

A villám ritkán sújt le kétszer ugyanoda – legalábbis a szóbeszéd szerint. Mekkora a valószínűsége annak, hogy négyszer vág be egy helyre? Márpedig ez történt a The Absolute Sound háza táján. Az 1973 óta nagy népszerűségnek örvendő magazin a zenei újságírás egyik meghatározó része. Havi megjelenésű digitális kiadványok, amit kedvtelve „lapozgatnak” világszerte. 2020 óta megindították a HiFi+ oldalt is, ami tovább színesíti a szórakoztatást újszerű megjelenési formákkal. Rengeteg megbízójuk van, minden neves készülékgyártó írat velük bemutatókat. Árkategóriák szerint tárgyilagos, és könnyen megérthető cikkekben mutatják be a komponenseket. Nem használnak homályos megfogalmazást, amit nehéz értelmezni. A 2022-es Editors’ Choice díjkiosztón a Sonus faber hangfalak akkora vihart kavartak, hogy a villám bizony négyszer is egy helyre sújtott le.

Íme a négyes befutó:

Sonus faber Lumina I:

Editorschoice sonus faber 1

„Bevallom, hogy előítéletet táplálok a kis méretű hangfalakkal kapcsolatosan. A méretük miatt a mélytartományt, a ritmikát és a dinamikát nem tudom hinni, hogy megfelelő módon fogják ábrázolni. A Luminák esetében, mint kiderült, nem is tévedhettem volna nagyobbat. Azt tudnia kell, hogy nem fogja hatalmas dübörgéssel megdobogtatni a szívét (ez fizikai képtelenség lenne), de garantálom, hogy meghallgatása után másként fog gondolni a polcsugárzók hangjára. Ügyeljen arra, hogy megfelelő erősítővel párosítsa. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki fantasztikus hangot és elegáns stílust keres kompakt méretben.”

Drew Kalbach

Sonus faber Maxima Amator:

Editorschoice 2

„A Maxima ügyfélköre eltérő a Nova III rajongó táborától. Nem arra tervezték, hogy az Olympica Nova III-mal versenyezzen, hanem azokat az érdeklődőket szeretnék vele kiszolgálni, akik a két-utas desing hangzásvilágának tisztaságára és koherenciájára vágynak. Igen, ez kis lemondással jár a mélyhang átvitel és a dinamika ábrázolás terén, de a Sonus faber Maxima Amator hosszabb hallgatása mindezt elfeledteti.”

Andrew Quint

Sonus faber Olympica Nova III:

Editorschoice 3

„A legtöbb ember számára 13.500 dollár sok pénzt jelent hangfal vásárláskor. Ám nem kell feltétlenül audiofil zenerajongónak lenni ahhoz, hogy a Nova III szépsége, és gyártási minősége felkeltse a figyelmét. Amikor muzsikálni kezd, akkor érti meg a laikus, hogy mit is jelenthet a zenehallgatás, mint hobbi. A Sonus faber Olympica Nova III nem csak gyönyörű, de a benne rejlő szépség ennél sokkal mélyebb hatást fog kiváltani.”

Andrew Quint

Sonus faber Lulium:

Editorschoise 4

„Ennél kedvezőbb árú hangfalak is lehetnek nagyon jók. De a kifinomultságnak és a zeneiségnek azzal a szintjével, amit a Lilium tud, egyik sem képes versenyezni. Az a kérdés, hogy mennyire megalkuvó? A Sonus faber Lilium ára mellett nem lehet szó nélkül elmenni, de a vele töltött néhány hónapnyi idő alatt egy dolog világossá vált számomra: Olyan minőségű bemutatóra képes, hogy bármelyik kényes zenei ízlésű audiofilt könnyedén magába bolondíthatja.”

Jacob Heilbrunn