Elac Concentro S503 bemutató Hifi-Journal

Concentro S503 bemutato kezdokep

Az Elac Concentro sorozatának mára már hagyományai vannak annak ellenére, hogy a széria csak néhány éve van kint a piacon. A tesztben szereplő Elac Concentro S503 állványos a legújabb és legkisebb termék, és mint ilyen, azonnal fel szeretné hívni magára a figyelmet, ahogy belépett a piaci arénába. Hogy miként sikerült neki betörni a High-End kompakt hangfalak világába, kiderül a bemutatóból.

Az Elac 2017-ben mutatta be az első Concentro hangfalát. A zászlóshajó 60.000 Euro alap árral és darabonként 140 kilós súlyával a gyártó legnagyobb hangfala. Alatta a Concentro M foglal helyet, mindössze 30.000 Euro pár árban, de ezt legalább kicsit könnyebb mozgatni. Aztán 2020-ban mutatták be az S509 és S507 állókat, amelyek megjelenésben különböznek a klasszikus Concentro formatervétől, és megteremtették az enyhén hátrafelé dőlő kabinet varázsát. Áruk 16.000 és 11.000 Euro magasságban van, ami még mindig viszonylag drága, de egyértelműen megfizethető. A történelem óra végén rátérhetünk az S503-ra, amely 7.000 Euro kategóriában indul a vásárlók kegyeiért. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mire képes a legkisebb legnagyobb.

Concentro S503 bemutato 1

Kezdjük a megjelenéssel. A Concentro S503 a képen látható magasfényű fekete kivitel mellett rendelhető magasfényű fehér, és dió furnér színekben is. Az Elac nagyon ad a fényezésre, a festés minőségét néhány prémium autó gyártó is megirigyelhetné. A fekete csupa visszafogott elegancia, és az opcionális LS100 állványokra helyezve igencsak tetszetős. Az állványon a magassága 1.08 méter, szóval egyáltalán nem olyan kicsi, mint gondolná.

Ám a relatív kicsi S503 igazi Concentro. Nem csak a gyártó állítja róla, egyértelműen látszik rajta. Egyrészt a hajlított kabinet kontúr, másrészt a műszaki részletek teszik összetéveszthetetlenné. Természetesen kínálja a jól ismert Elac technológiákat, de ezek mellett megtalálható benne az 500-as szériára jellemző StepX-JET. A kieli csapat ezt koaxiális rendszernek nevezi, ami nem tévesztendő össze a koaxiális magas sugárzóval, mivel ez egy AMT (Air Motion Transormer) csipogó, köré épített 130 mm-es közép sugárzóval. A vásárló kap hozzá hangoló gyűrűket is, amivel a szobája karakterisztikájához illesztheti a hangfalat. Ezekről később még beszélni fogunk.

A kabinet formája méltóságteljes, gondos tervezésre utal. A front panel hátrafelé dől, így hasonlít a nagyobb testvéreire. A magas tartományért a JET5c felelős, amely gazdag kontraszt bemutatásra képes. Érdemes megemlíteni a körülötte helyet foglaló közép sugárzót, ami tökéletesen ki tudja használni a koaxiális elv minden előnyét. A gyártásról több részes videó bemutatót készítettünk, amit a honlapunkon megtekinthet.

Az S503 a nagyobb testvéreihez hasonlóan az u.n. AS-XR kristály membránt tartalmazza 180 mm átmérővel. Ez egyébként teljesen megegyezik azzal, amit az S509 és S507 tartalmaz. Az Elac 30 Hz-es alsó határfrekvenciát ígér, ami igazi unikum a monitor kategóriában. A kristály forma és a design a gyártó egyfajta védjegyévé vált, és kiválóan illik az S503-hoz is. Az érdekes forma nem szépészeti megoldás, hanem a merevség, és a csillapítás tökéletes egyensúlya, ahogy ők kommentálják. Alumínium és cellulóz kombináció, amit speciális ragasztó anyaggal formáznak szendvics szerkezetté. A driver keretek beépítés módja szépnek nevezhető még akkor is, ha az ízlések eltérők. Nekem legalábbis nagyon bejön.

Concentro S503 bemutato 2

Vessünk egy pillantást a keskeny hátlapra. Ha nem jól alkalmazzák a formát, az esetlennek tűnhet, de az Elac szépen oldotta meg. A csatlakozók jó minőségű robosztus darabok, szép megjelenéssel, és aranyozással, ahol kell. A bemenetek közötti áthidalók gyárilag be vannak szerelve. Kettős kábelezés vagy kettős erősítés esetén eltávolíthatók.

Concentro S503 bemutato 3

A kicsatoló cső a bemenetek fölött kapott helyet.

Concentro S503 bemutato 4

Az alábbi képen egy kis méret összehasonlítás látható. Az S503 mellett a Solano FS287 van elhelyezve. Az LS100 állványon az S503 mintegy 10 centivel magasabb, mivel a Solano csak 98 centis.

Concentro S503 bemutato 5

Az LS100 állvány:

Az Elac LS100 állványt a gyártó a Concentro S503-hoz tervezte és optimalizálta. A hangfalhoz hasonlóan ez is kissé meg van döntve, és a bázis egység a hangfal trapéz alakját mintázza. Az oszlop részben fémcső fokozza a stabilitást. A magas fényű festése tökéletesen egyezik a hangfalakkal. MDF anyagot választottak hozzá, ami jelentősen növelte a tömegét, ahogy azt kell.

Concentro S503 bemutato 6

Aki az állvány megvásárlása mellett dönt, tüskéket és alátéteket is kap a készletben. Az alátétek alsó részén parafa korong óvja meg a felületet a karcolódástól. Az állvány ára kb. 1200 Euro.

Concentro S503 bemutato 7

A hang és a használat módok:

A bemutatóban a NAD M33 szolgált, amit valószínűleg nem kell külön bemutatni. Forrásként Hi-Res fájlokat és Tidal streaming anyagokat használtunk. Nem akartunk egyből nyakig beleugrani a dolgokba, hogy ennek a nemes lénynek minden képességét ki lehessen deríteni, ezért Dua Lipa Thinking ’Bout You című kiváló dalával kezdtünk. Jó példa arra ez a szerzemény, hogy mit lehet várni a hangzás tolmácsolásban a hangfaltól. Az énekesnő hangjának és az őt kísérő akusztikus gitárnak bemutatása annyira életszerű, hogy csukott szemmel azt hihetnénk, ott vannak a szobában. A részlet ábrázolás markánsan érzékelhető, nyugodtan lehetne róla ódákat zengeni, de most jön az izgalmas rész. Amikor beindul a basszus, az a kritikus része a muzsikának. Precíz, gondosan adagolt, és meghökkentően pontosnak érezzük. Az S503 nem úgy viselkedik, mint egy állványos, sokkal inkább úgy, mint egy álló. Igazi lakoma volt a fülnek ez a muzsika. Az egyetlen kritika, ha egyáltalán szabad ezt a szót használni, a magas sugárzó hangábrázolás módjának stílusában érheti. Ez rendkívül jellegzetes dolog, mindegyik szalagosra igaz, nem lehet ellene küzdeni. Úgy is mondhatnánk, hogy vagy megszokja és szereti, vagy megszökik, ha nem.

Concentro S503 bemutato 8

Adagoljunk kicsit több gőzt a gépezetbe. Paul Kalkbrenner Gebrünn Gebrünnt című elektronikus parti hajó hangulata következik. Figyelemre méltó az elektronikus mélyek nagyon tiszta ábrázolás módja, a hatalmas sávszélesség, és az, hogy a magas tartományban sem esik túlzásba. Felforgató bemutató a szó legjobb értelmében, nagyobb hangerőn sem üvölt, hanem kontrollált marad a basszus, ami ennél a szerzeménynél döntő. Kimondható tehát, hogy az Elac S503 nagyon jól bírja még a techno stílust is, ami komoly előrelépést jelentett az értékelés szempontjai szerint.

Gary Clark Jr. elektromos gitárjátéka a következő. Jimmy Hendrix DNS-ének nem hivatalos hordozójaként tűzijátékot rendez a The Healing című számban. A gitár ábrázolás mellett itt más környezeti hatásokra is lehet figyelni. Az énekhang és a basszus tartomány levegős, csodálatos. Nem kell nagyon hajtani ahhoz, hogy mindezt megtapasztalja. Ám aki úgy dönt, hogy megkergeti egy kicsit, olyan sziporkázó tűzijátékot kap, amit a hangfal semmiben nem korlátoz, legfeljebb a szomszédok morognak.

James Hetfield is ki fogja játszani az aduját a Rise! című számmal. Ostobának nevezhető a kérdés, hogy illik-e egy ilyen hangfalon a hangerőt alaposan feltekerni? Visszakérdezek: Szabad másként hallgatni egy Trash Metal dalt? A hangszerek lépcsőzetesen lépnek be, és szépen elfoglalják a helyüket a színpadon, a frontember hangja pedig tökéletesen illeszkedik az ábrázolt képbe. Ez a hangerősség más állványos hangfalakon túl modulációt okozott volna, de a Concentro S503 úgy viseli, mint egy álló, anélkül, hogy túllihegné a dolgot. Nem semmi!

Finomhangolás a StepX-JET gyűrűkkel:

Concentro S503 bemutato 9

Ahogy azt korábban is írtam, az Elac tartozékként három hangoló elemet ad a hangfalhoz. Ezek mágnesesen kapcsolódnak a közép/magas egység keretéhez. A szabadalmaztatott eljárás a fizikai paraméterek módosítását teszi lehetővé. A kiválasztáshoz nyugodtan követheti az egyéni szeszélyeit, próbálja ki mindegyiket, és az alapján válasszon. Igazán kellemes időtöltés.

Concentro S503 bemutato 10

Nekem a kék színjelölésű F-Focus gyűrű hatása tetszett a legjobban, de nézzék el azt, hogy nem bocsátkozok bővebben a technikai részletek magyarázatába.

Filmek hangja:

Nem szabad kihagyni egy alapos értékelésből a filmek hangjának bemutatás módját. Vajon hogy működik ezeken a kompakt méret? Hogy rövid választ adjak, a fentiekben többször leírt részlet gazdag ábrázolás mód, a beszéd (ott énekhang) érthetőség, és a meghökkentően mélyre menő basszus bemutatás itt is megmaradt. Még arra is van lehetőség, hogy a hangfalakat kicsit távolabb helyezzük egymástól, mert a pontos térábrázolás megmarad. A Concentro S503 jól viseli. Az Edge Of Tomorrow, vagy a Spider Man Home Coming nézése közben a csatajelenetek élvezetesek, a párbeszédek jól érthetők. A finom effektek pedig folyamatosan jelen vannak. Összességében kimondható, hogy ez egy kiváló hangfal filmek hanganyagára is.

Concentro S503 bemutato 11

Úgy vélem, hogy az Elac Concentro S503 hangfal gyakorlati használatával kapcsolatosan minden lényeges dolog elhangzott, ideje levonni a végső következtetést.

Ítélet:

Az Elac Concentro S503 a gyártó kínálatában csúcson elhelyezkedő széria legkedvezőbb árú tagja. A többször említett kompakt méret jelző csak magára a hangfalra vonatkoztatható, úgy a hangja, mint a mechanikus mérete állványon meghaladja azt. Az LS100-ra helyezve 108 cm magas, ami már álló méret.

Jó átmenetnek tekinthető az álló hangfalakhoz, sőt az általa nyújtott első osztályú hangzás több szempontból meghaladja a legtöbb állványos, sőt álló hangfal képességeit. Semmiképpen nem túlzás róla azt mondani, hogy ez egy 3-utas, minden szempontból nagy teljesítményű hangfal. Nem kenyerem szuperlatívuszokban beszélni egy hangfalról, pedig erről lehetne. A szín ábrázolás kiváló minden hangerősségen, torzításmentes, rendkívül szelektív a mélyek tekintetében, és szinte megszállott a részlet ábrázolásban. Nagyon szórakoztató őket hallgatni, ugyanakkor tökéletes partnerei akár a csendes kikapcsolódásnak is. Korlátok nélkül.

Az audió rajongó tábora nagyra fogja értékelni a finomhangolás lehetőségét. A szabadalmaztatott StepX-JET technológia a cserélhető gyűrűkkel igazi szabadság, amivel a terítési jellemzőket testre lehet szabni. A 7000 Euro körüli vételára miatt nem nevezhető olcsónak, de még nem tartozik a luxus kategóriába. Hozzám hasonlóan ebben a kategóriában sokan hallgatnak például Dali Epicon 2 hangfalat, ám az Elac S503 hangja más, nem teljesen dán jellegű, csak valami hasonló, egyedi. Ha állvánnyal együtt szeretné rendelni, a dedikált LS100 még további 1200 Euro környékével növeli a vételárat. Együtt használva a kettőt, viszont olyan összeállítást kap, ami minden szempontból megszolgálja az árát. Részemről fenntartás nélkül ajánlom.

Az értékelés eredeti nyelven:

Concentro S503 bemutato 12

Concentro S503 bemutato 13

Írta: Marcel Büttner

  1. február 24

Forrás: Hifi-Journal

Műszaki adatok: Elac Concentro S503