Luxman PD-151 MK2 lemezjátszó beharangozó

Luxman PD151 MK2 kezdokep

Aktuálisan a tengerentúl tőlünk távolabbi részén jobb lenni, mert a Luxman Japánban már májusban piacra dobja a PD-151 MK2 lemezjátszóját. A gyártó által küldött disztribútor tájékoztatóban a számukra tengeren túli megjelenés sajnos csak nyárra várható. A vinyl szerelmesei ettől függetlenül már megkezdhetik a vágyakozást utána, mert a továbbfejlesztett verzió tartalmaz különleges nyalánkságot.

Az eredeti modellt 2018-ban mutatták be, ezért megérett az új technológiákkal való frissítésre. A Luxman minden felesleges fényűzést távol tartott a formaterv kialakítása során, és maradtak a csodálatos egyszerűség mellett. A szakértő szem természetesen azonnal felfedezi a legfontosabb változást, ami a hangkar.

Az új design a SAEC által kifejlesztett u.n. kés él csapágyat alkalmazza a kar függőleges elmozdulásának könnyebbé tételéhez

Luxman PD151 MK2 2

A fenti ábrán látható a működési elve. Nagyszerűsége talán az egyszerűségében rejtőzik. A többi kar alkatrész esetében szemmel látható változás nincs. Az S-kar forma, a statikus balansz kiegyenlítés, és a cserélhető fejszerelvény megmaradt.

Nem látható, de újdonság az alacsony sebességű, nagy nyomatékú szénkefe nélküli DC motor. Ezt a motor típust még akkor fejlesztették, – mintegy két évvel ezelőtt, – amikor még az előd modell futott. A fordulatszám szabályzás nagy pontosságú PID. 33 1/3, 45, és 78-as fordulatszám választható. Minden egyes fordulatszámon külön-külön finombeállítást lehet végezni. A lemeztányér 4 kilós súlya nagy forgási tehetetlenséget ad, ami rendkívül kis sebesség ingadozást garantál. A lapos meghajtó gumi olyan keverék, amely széles hőmérséklet tartományban megőrzi a rugalmasságát.

Luxman PD151 MK2 3

A csapágyazás PEEK (poliethet ether ketone) illetve bronz. A motor és a hálózati trafó gumi csillapításokra van beépítve, hogy ne adjanak át rezgést az alváznak. 8 mm határok között állítható a lábazat magasság. A 45-ös alumínium adapter, és a Luxman feliratos headshell természetesen tartozék. Az alváz tömegének növelése érdekében 1 cm vastag alumínium fedlapja van. Gyönyörű hajszál csiszolt megjelenése visszafogott eleganciát kölcsönöz a megjelenésének.

Ne is legyen kérdés, hogy a Luxman LMC-5 hangszedőjükkel garantáltan tökéletes a harmónia.

Néhány általános adat:

  • Sebesség ingadozás: 0,04% alatt
  • Effektív karhossz: 214 mm túlnyúlás: 15 mm
  • Hangszedő javasolt tömeg: 4-10 gramm
  • Magasság állítás: 15 mm
  • Méretek: 465×132,5×393 mm
  • Súly: 15,8 kg
  • A porvédő külön megvásárlandó opció

A gyártó a műszaki adatok módosításának jogát fenntartja

Luxman PD-151 Analóg Lemezjátszó – Audiophile Szalon – Exkluzív HiFi- és Házimozi rendszerek (audiophile-szalon.hu)