Cambridge Audio YOYO M Bluetooth hangrendszer teszt

Aki mer, az nyer, és a Cambridge Audio pontosan kétszer annyira volt merész, mint a témában jártas gyártók zöme. Főleg azért mert a YOYO M az első fizikailag kettébontott, más szóval tényleg sztereó hatásra szánt Bluetooth hangrendszer, amit eddig kipróbáltunk.

Mennyire hifi?

cambridge_audio_yoyo_m_gallery_6_0

Mielőtt félrevezetnénk az olvasót, le kell szögeznünk, hogy a YOYO M, noha tényleg képes sztereóban megszólalni, nem egyenértékű a hagyományos, vezetékes hifi rendszerekkel (a hangminőség c. bekezdésben ki is derül, hogy miért). Ha úgy tetszik, a Cambridge Audio konyhakész csomagot kívánt nyújtani azoknak, akik a vezeték nélküli kényelem kihasználásával nem csak egy pontból megszólaló háttérzenei élményre vágynak.

A Cambridge Audio szakértelme előtt már számos alkalommal fejet hajtottunk, látva és hallva a tőlük származó, jó ár/érték arányú hifi elektronikákat és hangsugárzókat. A Minx sorozattal az is bebizonyosodott, hogy a kevésbé luxusszínvonalú, átlagemberek számára is hozzáférhető ún. multimédiás szekció is része célterületüknek.

A YOYO M nem csak attól ritka, hogy vezeték nélkül fogadja a zenét, hanem attól is, hogy a két doboz kábelmentesen képes egymással kommunikálni. Nem csak a küldő fél, hanem maguk az egységek is Bluetooth kapcsolatot létesítenek egymással, szeparálva a jobb és baloldali hanginformációt. Mindez kompakt méretben valósul meg, ami alig hízza túl a hagyományos számítógépes hangfalak világát. Utóbbiból is sejthető, hogy a YOYO M nem fogja széttörni pohárkészletünket egy kis bulizás során. Viszont beépített akkumulátorral is rendelkeznek e dobozkák, ami papírforma szerint egy egész napra elegendő, 100 % vezeték nélküli üzemet tesz lehetővé. Tehát a valóságban sokkal inkább elegáns és praktikus Bluetooth rendszert kapunk, ami nem a részletek kíméletlen feltárására, hanem egyszerű szórakozásra készült.

cambridge_audio_yoyo_m_gallery_5

Küllem

Nemrégiben teszteltük már a YOYO termékcsalád egyik tagját, melyen első ízben találkoztunk a Marton Mills által készített, fésült gyapjú kárpittal. Az említett anyag ezúttal is meggyőzött minket, továbbra is olyan jólesően simogattuk, mintha a nagyi rekamiéjának karfája volna. Viccet félretéve, a szövet által kellemesebb a megjelenés és tapintás is, mint a Bluetooth hangrendszerek széles átlagánál.

A gumírorozott telőlemezen egy gombot (ki/bekapcsoló) kivéve valamennyi kezelőszerv érintésre érzékeny, kezünket föléjük emelve automatikusan bekapcsol ezek háttérvilágítása. A kb. 1,5 kg tömegű doboz alján 1/4-es csavarfoglalat található, melyhez vélhetőleg opcionális konzolt is készít majd a Cambridge Audio. Ugyancsak lent rejtőzik egy a mellékelt töltőkábelt fogadó aljzat, kiegészülve 3,5 mm-es analóg sztereó Jack és USB-A csatlakozókkal. Utóbbi telefon vagy tablet töltésére szolgál, tehát a YOYO M akkubank is egyben. Apropó, egy feltöltéssel kb. 24 órát képes muzsikálni egyhuzamban, ami a maga kategóriájában becsületre méltó, sőt, kiemelkedő.

Ha minden csatlakozóhelyet kihasználunk, akkor is szépen megáll aránylag lapos talpán a rendszer és csúszkálástól sem kell tartani. A két oldal teljesítménye, felszereltsége, hangszórókészlete azonos (eltekintve az egyiken díszelgő emblémától), egy szélessávú és egy mélyközép membrán lapul a rögzített kárpit mögött.

cambridge_audio_yoyo_m_gallery_4

Használat közben

A vezeték nélküliség előnyét, hogy a két dobozt semmilyen kábellel nem kell összekötni és erősítőt sem kell fűzni közéjük, nehéz felülmúlni. Szavakkal nem fogalmazható meg az érzés, ami úrrá lett rajtunk, amikor a kis dobozok az elektromos hálózatról lehúzva továbbra is zenéltek. Valószínűleg sokak kívánságlistájára már ezért rákerülhetne a YOYO M.

A rendszer használata nem különösebben bonyolult, először a jobb-, majd baloldalra szánt egységet kell beüzemelni, innen kezdve úgymond megjegyzik egymást. Hogy ne keverjük össze a két dobozt, arra praktikusan szolgál a fentebb említett, előlapi embléma.

Épp úgy, mint kisebb testvére, a YOYO M is reagál a fölötte elhúzott kézfejre (az irány függvényében előre vagy hátra léptethetünk vele zeneszámot), jóllehet, ezt a funkciót hosszú távon feleslegesnek éreztük. Egyesek hiányolhatják a beépített WiFi vagy infravörös távvezérlő meglétét, bár azok megölnék a YOYO M egyszerűségét. Pont az a lényeg, hogy minél kevesebb eszközzel tudjuk megvalósítani a konyhakész sztereó hangot, forráseszközként és távirányítónak is alighanem legtöbben az okostelefonjukat használják majd. Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a két egység közti szinkronizálás érdekében minimális jelkésés keletkezik. Ezért számítógép vagy televízió (illetve olyan műsorok, amelyek nem csak hangsávot, hanem képet is tartalmaznak) közvetlen hangosítására nem ajánlott a YOYO M, máskülönben számolnunk kell a csaknem 1 mp ajakszinkron eltolódással.

A két doboz összehangolása egyszerűen megtörtént, de nem minden szituációban zajlott zökkenőmentesen. 2-3 méter távolságra egymástól még azonnal magára talált a YOYO M, szerkesztőségünk tágasabb (műterem) helyiségében letéve őket azonban eltelt 1-2 percig, míg stabilizálódott a kb. 4 métert áthidaló hullám. Ezt csak azért írjuk, hogy a leendő tulajdonos ne rémüljön meg a kezdeti fázisban tapasztalható hangerő ingadozástól, a furcsa mellékhatás rövid időn belül megszűnik. A dobozok elméletileg a vezeték nélküli hatókörön belül bárhol, egymástól akár 5-6 méterre is elhelyezhetők, jelük stabilitását azonban nagyban befolyásolja a környezet zsúfoltsága.

Cambridge_Audio_YOYO_range_Soundfirst_Clothed

Meghallgatás

Aki olvasta a YOYO S-ről készült írásunkat, annak elárulhatjuk, hogy az M karaktere szinte tökéletesen azonos, csak kicsivel könnyedebb basszust és értelemszerűen sztereó teret képes produkálni. A Bluetooth alaposan megbélyegezte a tér nyitottságát, mélységét és irányítottságát, ettől függetlenül, ha szépen leültünk a két doboz közti hallgatói pozícióba, a zene magja, központja valóban a tér közepére, a levegőbe irányult. Halovány kapocs jött létre a két YOYO között, amely ideális viszonyok közt szépen fennmaradt. A kis méretből eredően a hangminőség kényesen reagált nagy hangerejű futamra, a rendszer összességében mégis jó teljesítményt nyújtott. Hangerőben nem tudtak többet az általunk kipróbált, hasonlóan árazott Bluetooth hangszórók sem, ráadásként a Cambridge Audio találmánya sokkal ügyesebben, hatékonyabban képes volt betölteni szerkesztőségünk légterét.

A YOYO M szórása nagyon jó, ugyanakkor egyfajta lendületességet, testességet is képes volt nyújtani, amit a kis méret alapján sokan egyáltalán nem feltételeznének. A benne dolgozó DSP kb. 50 %-os terhelésig képes volt jóval gazdagabb és súlyosabb ütemeket nyújtani, mint amikre ugyanekkora méretű, passzív hifi dobozoktól számítanánk. A frekvenciagörbe meglehetősen lágy, egyfajta függöny hatás figyelhető meg a komplett hangképen, amit a vájtfülűek nem biztos, hogy preferálnának. Hallottunk már (kisebb és/vagy nem sztereóra bontott) más rendszereket, amelyek hasonló áron tisztább, kevésbé fedett karaktert nyújtottak. A kissé ködös jellegű előadás persze előnyt is jelent, hiszen a metsző, rideg felvételeket is krémessé, lággyá teszi, ami órákig tartó zenehallgatás során, egy kerti grillparti vagy pókerezés közben nem hátrány.

cambridge_audio_yoyo_m_gallery_1

Végszó

A Cambridge Audio YOYO M koncepcióját tekintve lenyűgöző és sok esetben tényleg megoldást jelenthet a kényelmes és hordozhatóságot igénylő felhasználóknak. Praktikusságához jónak mondható hang társul, egyetlen dobozos társaihoz képest valóban nagyobb szórást és egységes hangmezőt nyújt, de kifinomult zenehallgatásra a Bluetooth továbbra sem elég. A fizikai méret, jeltömörítés, ill. digitális feldolgozás miatti időeltolódás miatt nem fogja helyettesíteni a hagyományos aktív hangfalakat, ettől függetlenül a maga kategóriájában kreatívan kivitelezett hiánypótló. Kárpitja segít barátságossá tenni, akkumulátorról nyújtott üzemidejével alaposan ráver másokra, és maga a tény, hogy duettet kapunk egy csomagban, egyedülállóvá teszi. Akik nélkülözik az extrém kültéri kalandokat, mindössze alkalmi összejöveteleket szeretnének gyorsan, könnyedén és kábel nélkül kellemes hanggal aláfesteni, azoknak megér egy próbát.

Mérleg

+Sztereó hangmező, a vártnál jobb stabilitással (amennyiben rendeltetésszerűen helyezzük el a dobozokat)

+Kellemes megjelenést kölcsönöz neki a szokatlan szövet

+Testes, lendülettel teli karakter

+Vezeték nélkülisége által sok szituációban praktikus lehet

+Egészen rendkívüli akkumulátor üzemidő

-Kissé tompa, fedett részletek

-A vezeték nélküli konverzió okozta jelkésés miatt TV vagy PC hangszórónak nem alkalmazható, elsősorban zenehallgatásra szolgál

Szubjektív vélemény

Hangminőség:4.0
Teljesítmény: 4.0
Kivitel: 4.0
Kezelhetőség: 4.0
Szolgáltatások: 5.0
Ár/érték arány: 4.5

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció: