Audio Alchemy DDP-1 előerősítő és DPA-1 végerősítő teszt

Nem a sötét középkorban járunk, hanem nagyon is a való világban, amikor az Audio Alchemy termékeiről beszélünk. A nemrég újjáélesztett, de a high end vagy esetleg igényes hifis körökben már jól ismert márkanév alatt bemutatkozott a DDP-1 előerősítő/DAC, a DPA-1 végerősítő, valamint a kiegészítőként megvásárolható PS-5 tápegység és PPA-1 lemezjátszó előerősítő új színt visz az audió piacra. A méretei apróra, az árcédulán lévő összegek viszont annál nagyobbra sikeredtek, mivel az elő és végfok kombináció már önmagban 1 729 800 Ft-ba kerül, míg a phono előerősítő 739 990 Ft és rendszerhez illesztett tápegység további 274 990 Ft-ba kerül.

audio-alchemy_ddp-1_side_angle

Audio Alchemy DDP-1 előerősítő és DAC

Mindig kissé fura érzés tölt el bennünket, amikor valami nem kommersz készüléket tesztelünk. Azt kijelenthetjük, hogy az Audio Alchemy termékei nem gyakran fordulnak meg az átlag háztartás polcain, hiszen az igencsak vájtfülű zenehallgató réteget célozza meg. High end vagy nem? Gyakorlatilag mindegy, hiszen a hangja számít, na meg egy kicsit a felépítése is, hiszen aki ilyen hifi rendszer vásárlására adja a fejét, az már presztízst is csinál a tranzakcióból. Az árcédulát tekintve inkább drága hifi, de van, aki a legfelsőbb kasztba sorolja, igaz ezek az összegek ott néha csak a vásárlónak adott kedvezményt érik el. Ne is így soroljuk be ezt az erősítő párt, hanem szolgáltatásai és minősége által.

Az egész szett, elő- és végerősítő páros egy jól átgondolt, gondos mérnöki tervezés és koncepció eredménye. Rengeteg szolgáltatást zsúfoltak össze az előerősítőben, aminek java nem csak gondosan válogatott és tervezett alkatrészekre épül, hanem szoftveresen is összetett rendszert alkot. Az elő- és végfok tudásának lelkét adó szoftver miatt nyilván nem beszélhetünk klasszikus erősítőről, hanem egyfajta hibridről, ami egy árnyalatnyit a számítógépek irányába is mutat. A firmware frissítésére például bárki vállalkozhat, aki egy kicsit bevállalósabb, nem kell hozzá szervizbe sem menni, pusztán a gyártó honlapjára ahol részletes útmutatásokat kapunk a teljes művelethez. Furcsa dolog ez, hiszen egy erősítő alapvetően nem ennyire intelligens. Itt azonban másról van szó: a midi méretű, majdhogynem teljesen zárt készülékházban összesen négy lényeges alkotóelem található. A beltartalmat teljesen analóg előerősítő, egy 32 bit/216 kHz felbontású DAC, két digitális jelprocesszor, valamint egy fejhallgató erősítő alkotja.

Audio-Alchemy_DDP-1_Preamp-DAC-inside

A DAC különlegessége, hogy kettős felépítésű, így mindkét csatornára jut egy-egy PCM/DSD AKM átalakító. Ehhez kapcsolódóan összesen hét digitális bemenet áll rendelkezésünkre, amelyek: USB, AES/EBU, két RCA koaxiális, és két optikai formájában testesül meg. Emellett I2S csatlakozó is rendelkezésre áll, ami az Audio Alchemy saját (DMP-1) audió lejátszójának bekötésére szolgál. Az igényesebb készülékek jellemzőjeként a hátlapon XLR csatlakozókat helyzetek el, ami az elő és végfok összekötésére, illetve egy külső forrás csatlakoztatását teszi lehetővé. A DAC további különlegessége, hogy nem teljesen statikus állapotú, hanem a kimeneti hangkaraktere négyféle szűrővel módosítható. Amellett, hogy alacsony zajú a konverter, a mágia jegyében azt ígéri, hogy a 16 bites dinamikát 24, a 24 bites dinamikát pedig 32 bites felbontásnak megfelelően turbózza fel. Jitterről gyakorlatilag nem beszélhetünk, mivel a jelek időbeli eltérése pikomásodperc szintű, azaz észrevehetetlen.

További lényeges szempont, hogy az előerősítő kimeneti egységei diszkrét FET technológiával készültek, amit négyfokozatú ALPS potméter egészít ki. Ez utóbbival a hangerő szabályozás finoman megoldható, mivel optikai szenzoros módszerrel történik, aminek a lelke egy multiprocesszoros vezérlő.

Audio Alchemy PS-5 tápegység

Az előerősítő sajátossága, hogy tápegységet nem tartalmaz, de méretéhez képest így is nehéz. A gyárilag hozzáadott tápegység legfeljebb csak az “azért adjuk, hogy kipróbálni lehessen” szlogent írhatja fel magára. Teljesen egyszerű tápról van szó, amit bármelyik szobai egyenáramról működő készülékhez szoktak adni. Egyszerűen a kibontás pillanatában üvölt, hogy cserélj le valami jobbra. Ezt így is tervezték, mivel a PS-5 elnevezésű külső táp önállóan megvásárolható és tökéletesen illeszkedik a rendszerhez.  Speciális DIN szerű csatlakozója önálló tápellátást biztosít az előerősítőben, illetve Phono előerősítőben lévő analóg és digitális áramkörökhöz, továbbá méretes kondenzátorok gondoskodnak a tápszűrésről.

audio-alchemy_ps-5_upgrade-power-suply-2

Audio Alchemy DPA-1 sztereó hibrid végerősítő

A rendszer másik lényeges eleme, ami nélkül a zenehallgatás sem menne, a végerősítő, ami viszont önálló tápegységet is kapott, cserélhető hálózati kábellel. Az erősítő felépítését tekintve sikerült jól belevegyíteni mindent. A klasszikus és nagyon kedvelt A osztályú, illetve AB osztályú erősítő elemeken kívül a teljesítményért felelős D osztályú erősítő részek is megtalálhatók benne. Ennek következtében 8 Ohm impedancián 125 W teljesítményt ad le csatornánként, de 4 ohmos rendszerben 200 W leadására is képes.

A bemenetnél találjuk az A osztályú erősítő részt, FET technológiával illetve fél toroid felépítésű trafóval, mivel itt minden önállóan létezik. A kevert technikák eredményeképpen az erősítő hatékonysága 80 % körüli, ellentétben a klasszikus AB osztályú erősítők 30 %-os hatékonyságával.

audio-alchemy_dpa-1m_front

Audio Alchemy PPA-1 lemezjátszó előerősítő

Értékes darabja a rendszernek a lemezjátszó előerősítő, ami külön megvásárolható. És nem csak az ára miatt, ami több, mint 800000 Ft, hanem a felépítése és teljesítménye is ezt indokolja. Különlegessége az MM/MC erősítőnek, hogy diszkrét FET technikával készült és az EQ modul a lemez egyenetlenségeiből adódó hangzásbeli különbségeket hivatott kijavítani. A hátoldalon állítható a csatornánkénti erősítés, és XLR csatlakozóval is az erősítőhöz köthetjük. Ez utóbbi minden szempontból ajánlott! A tápegysége vagy önálló, de a legegyszerűbb fajta lehet, ami egyszerűen nem illik ehhez a minőségi lemezjátszó erősítőhöz, vagy pedig a korábban bemutatott PS-5. Nézzük a jó oldalát: ha megvesszük a PS-5 tápegységet, akkor rögvest két legyet ütünk egy csapásra, mivel az előerősítő és a lemezjátszó fokozat is meghajtható vele. A fokozat különlegessége az ultra alacsony zajtényező, ami alacsony szintű bemenő jel estén 84-90 dB jel/zaj viszonyt is eredményez. Rosszabb esetben ez 67-76 dB közé esik, mérési módtól függően.

audio-alchemy_ppa-1_phono-inside

Próba

Végre nem egy kommersz kütyü! Pontosabban egy érdekes, de jól felépített rendszer, ami bővíthető, igaz korlátozott elemszámmal. Az elő- és végerősítő, a phono fokozat, valamint a tápegység összekötése fejtörést ugyan nem, de annál nagyobb körültekintést igényel. XLR és RCA csatlakozók sorakoznak a hátlapon, amik bekötése a feliratok alapján relatív egyszerűen megoldható. Ugyanakkor a tápegység kábeleit csak áramtalanítás után kötözgessük, erre a gyártó is figyelmeztet. Mi a tesztek során XLR és RCA csatlakozókat egyaránt használtunk, de az elő- és végfok XLR összeköttetést kapott. Analóg bementből nincs túl sok, szám szerint kettő, amiből látszik, hogy feltételezik a digitális források jelenlétét. Optikai és koax bemenet összesen négy van, ami több mint elegendő. Az USB bemenet kifejezetten a nyomtatókéra hasonlít, tehát pendrive-ot senki sem fog közvetlenül a hátlapba dugni, viszont külső hangkártyaként felismeri a számítógép.

Az előlap változatos, de kellőképpen egyszerű is. Erős visszajelző LED-ek, egy központi kijelző, a hangerő és bemenetválasztó uralja a képet. A gombok háttérvilágítása nagyon erős, sötétebb szobában éjszakai fénynek is megállják a helyüket. A kijelző monokróm LCD, ami kitűnően látható. A rendszerhez mellékelt távvezérlőnek viszont meglehetősen retro hatása van. Épp olyan, mint egy ’90-es évekből származó CD-játszó távkapcsoló, amiből talán a polcon is van egy pár. Hiába, a fejlesztésnek ez nem volt az iránya, de nem is lényeges annyira. Legfeljebb elmondható, hogy nem igazán illik egy ilyen drága készülékhez.

audio-alchemy_dpa-1_back_

Az erősítőn igazából nem sok dolog zavart minket a teszt során, de az előlapi feliratok nem nagyon látszanak, a márkajelzés sem. De ez formaság, simán együtt lehet ezzel élni.

Mi szerencsés helyzetben voltuk, ezáltal a PS-5 tápegységről hajtottuk meg az előerősítőt és a phono fokozatot is, így gyakorlatilag majdnem a teljes rendszer egyszerre áram alá helyezhető.

A technikai paraméterek kitűnőek és egyben érdekesek is, jellegét tekintve eléggé messze van a teljes rendszer a klasszikus elő- és végfok kombinációktól. A méreteit és szolgáltatásait is tekintve kissé számítógép jellegű, hiszen minden digitális, minden elektronikus, a főbb bemenetek is koaxiális és optikai elvűek. Ezt tetézi, hogy szofver verzióját mindenki a kezdő kijelzőn ellenőrizheti, a sorozatszámmal együtt.

A teszt során az erősítőnek nem volt nehéz dolga, mivel nagy érzékenységű hangfalakat hajtott meg, tehát erőlködésre semmi oka nem volt. A teszt során vinyl lemezeket és persze egy-egy CD-t is meghallgattunk. A lemezek közül az InAkustik Great Women of Song, Diana Krall Wallflower, Gil Ewans Orchestra Plays Music of Jimi Hendrix albumokat hallgattuk meg, mivel sok féle és stílusú, jó minőségű felvételt vehettünk górcső alá.

Ha röviden szeretnénk jellemezni, akkor elsősorban transzparencia, könnyed levegős előadásmód jellemzi. Semmi sem mesterkélt, nagyon határozott az előadásmódja. A zongora, vagy más billentyűs hangszerek természetesek, nem túl csillogóak. Estenként az InAkustik lemezen a zongora hangja kicsit mattult, nem volt annyira karakteres, de az leginkább a felvétel sajátossága volt: nem az erősítő a gyenge láncszem. A lemezjátszó előerősítő garantáltan nagyszerű mérnöki termék. Igaz, hogy “drága”, de cserébe tényleg nagyon alacsony a zajtényezője, a lemezeket friss és lendületes előadásban közvetítette. A gitár és a triangulum nagyon élethűen szólt, a lemeznek szinte nincs is háttérzaja, és mindez nagyobb hangerőn sem jellemző. Jelen esetben közel 50-es hangerő beállítást kell ez alatt érteni. Diana Krall és a California Dream szám estében olyan, annyira jó volt a jelenérzet és az énekhang, hogy libabőrös lett az ember keze.

Audio Alchemy_PPA-1_phono+PSU

Teljesen közönséges CD anyaggal is meghallgattuk, a Budapest Ragtime Band néhány számán keresztül. Teljesen új dimenziókat nyitott a rég hallgatott, jól ismert lemezek esetében is. Olyan hangszerekre is felkaptuk a fejünket, amiket eddig nem is hallottunk, illetve nem voltak annyira karakteresek. Azt gondoljuk, itt a lényeg! Azért szólt sokkal jobban ez a rendszer, mint sok másik erősítő, mert olyan részletekről is lerántotta a leplet, amik a lemezen vannak, de eddig fel sem tűntek.

Minden forrás és zeneszám esetében, legyen akár egy rádióadás, a transzparencia jellemezte. Nagyon határozott volt a színpadkép, széles a tér, ami elénk tárult, jó és pontos a színpadon lévők megjelenítése. Ez az erősítő összeállítás semmit nem fedett el. Megmutatta, ha egy felvétel nem jó, de ha hibátlant sikerült kifogni, akkor nagyszerű hangélményt biztosított.

Összegzés

Az Audio Alchemy maradandót alkotott, sokak fogják szeretni ezt az erősítőt és főleg a phono előerősítőt. Nem olcsó, de ez már kicsit high end kategória és a hangminősége is azt idézi. Nagyon ajánlott azoknak, akik szeretik a vinyl világát, de a digitális forrásokkal is barátságot fog kötni az, aki ezen keresztül hallgatja a szeretett CD albumait. Rengeteg részletet megmutat a hanganyagokból, élvezetes az előadásmódja. Csak ajánlani tudjuk mindazoknak, akik hajlandóak milliós árat is fizetni jó hangzásért, vagy inkább úgy mondanánk, hogy high end hangzást kapnak, jó áron.

Mérleg

+Levegős, könnyed, nyílt hangzás

+Széles sztereó színpad, pontos térleképezés

+Precíz, pontos hangkép, jó dinamika

+Jól konfigurálható

+XLR összekötés lehetősége

+kitűnő phono fokozat

-A mellékelt tápegység nevetségesen egyszerű

-A távvezérlő túlzottan egyszerű, nem illik a rendszerhez

-Kikapcsoláskor zavaró pattanó hang hallatszik, rövidebb használat esetén

-Erősen melegszik az előfok-végfok kombináció

-Nem látható feliratok

Szubjektív vélemény

Elő/végfok hangminőség: 5.0
Phono fokozat hangminősége: 5.0
Kivitel: 4.5
Kezelhetőség: 4.0
Szolgáltatások: 5.0
Formaterv:4.5
Ár/érték arány:4.5

Specifikáció:

Forrás:[www.av-online.hu]