Cambridge Audio YOYO S Bluetooth hangrendszer teszt

A Cambridge Audio rálelt a hordozható hangfalakhoz kapcsolódó divathullám receptjére, melynek eredményeként elegáns öltözékbe bújtatott kis dobozkát kreált. A 2017-es termékcsaládként elindított YOYO (szó szerint) új köntösben teszi lehetővé a mobil zenehallgatást, de mi lapul csinos ruhája alatt?

cambridge_audio_yoyo_s_gallery_1_0

Innovációból kooperáció

Korábban is teszteltünk a Cambridge Audio tervezőinek asztaláról debütáló, akkumulátorral rendelkező hangrendszereket, melyek ügyesen keverték a globálisan alkalmazott méreteket és szolgáltatásokat az ún. angolos hangzással. Azóta kínálatuk még tovább gyarapodott, és rájöttek, hogy a technológia önmagában kevés, főleg akkor, ha műanyag vagy fém dobozba építik, ettől ugyanis ők is abba a sorba állnak, amelyben a vetélytársak tolonganak. A YOYO mint széria, kicsit más akar lenni, és feltétlenül a hangja által. Hangszórókészlete 2 db szélessávú, és egy középre pozícionált basszus kónusz, melyek kiegészülnek egy hátsó passzív radiátorral.

Egyes gyártók pont azzal válnak népszerűvé, hogy alkalmazzák az ősi dizájn trükköt, amely szerint a technika dekoratív stíluselem formájában is megjelenhet. Mielőtt elkezdenénk példák tömkelegét felsorolni, ne kerülgessük tovább a forró kását, lássuk, mitől különc az új YOYO! Külsejét nem fém vagy műanyag rács, hanem fésült gyapjú borítja. Ez a kárpit olyan érzést kölcsönöz neki, amiről eddig azt hittük, hogy csak a nagyi ikonikus sámlija, vagy kedvenc tweed zakónk tud csak hasonlót kelteni. Egy öltöny eleganciáját ötvözi a piknikes pokrócok puhaságával, ami a teljesítményt aligha teszi többé, mégis ad egy plusz hangulatot, érzetet.

cambridge_audio_yoyo_s_gallery_3

Az említett kárpitot a Yorkshire-ben található, szövetgyártásban 86 éve tevékeny Marton Mills firma biztosítja. Ez leírva és fotók alapján nem sokat mond talán, élőben viszont tényleg érvényesül a bútorszerű hatás. Ettől lesz kicsit hipster termék a YOYO S, és nem utolsósorban, polcunk dísztárgya. De mit tartogat még csinos ruhája rejtekében?

Extrák, használat közben

A készülékház tetején egyetlen fizikai nyomógomb található, mely ki- és bekapcsolásra szolgál. Ezen kívül érintésre érzékeny, háttérvilágított kezelőszervek sorakoznak, beleértve a középső LED sort, mely az aktuális hangerőről és a beépített akkumulátor töltöttségéről tájékoztat. Utóbbi egy feltöltéssel kb. 14 órás üzemidőt ígér, ami egész jónak számít. A gumis padlólemezben, kis gödörbe ágyazva található egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack és egy USB aljzat. Utóbbival akkubank funkció lehetséges, ami a gyakori utazók számára praktikus extra. Középen található egy univerzális állványmenet is, melynek gyakorlati előnyét egyelőre nem fedeztük fel. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel az NFC (egyérintéses szinkronizálás Android mobileszközökkel) és a gesztusérzékelő vezérelhetőség megléte. Utóbbihoz a kézfejünket kell jobbra vagy balra elhúzni a tetőlap fölött, s annak függvényében vezényeljük a lejátszást.

cambridge_audio_yoyo_s_gallery_2

A gyakorlatban számításba kell venni a YOYO S 1,2 kilogrammos tömegét. A kesztyűtartóba gond nélkül befér, hátizsákban vagy oldaltáskában viszont hamar érezhető lesz ez a súly. Persze nehézségének inkább örülni kell, így legalább sejteti, hogy nem kevés hardver lapul odabent. Használata nem okoz különösebb fejtörést, funkcióinak jelölése logikus és hatóköre is jónak mondható. Egyedül a gesztus alapú lejátszás/állj navigálást éreztük feleslegesnek, mert többször is előfordult, hogy elsőre nem érzékelte, vagy félreértelmezte kézmozdulatunkat. Végül egyszerűen csak mobilunkról vezéreltük az eszközt, hogy megkíméljük magunkat a bizonytalan kimenetelű integetéstől. Tetszett a doboz karcsú profilja, viszont a talpán lévő gumisávot kicsit szűkre méretezték, ezért stabilitása nem a legjobb. És érdemes tőle távol tartani a macskát, mielőtt kaparófának nézné. Viccet félretéve, a YOYO S inkább polcokon és alkalmi kerti partikon hódíthat, nem az extrém, vízesések alatt kúszó, tengerparton futkározó kalandorok játékszere.

A YOYO S fogyasztói ára kb. 60 000 forint, ami a fentebb ecsetelt szolgáltatásokat és más, nívós cégektől származó vetélytársait ismerve nem tűnik soknak, már csak egy kérdés maradt hátra: hogyan szól?

Hangminőség

Korábban teszteltünk egy kb. 40 000 forinttal drágább, szintén Cambridge Audio által készített hangrendszert, mely hasonló méretet és funkciókat nyújtott, csak a textil helyett elegánsabb, irodista jellegű külsővel. Azóta eltelt két év és sokkal zsúfoltabbá vált a Bluetooth hangrendszerek kínálata. Elképzelhető, hogy egyeseknek még jobban fog tetszeni az újonnan alkalmazott angol kárpit, és ami ugyancsak jó hír, hogy a G5-höz képest (amennyire emlékeinkre támaszkodhattunk) nem tűnt rosszabbnak a YOYO S.

Egyesek gondolhatják, hogy a fésült gyapjú elnyomja majd a magas frekvenciákat, ez persze több okból sem történt meg. Egyfelől a dobozon lévő szövet nem annyira vastag, másfelől a tervezők oda hangolhatják a szélessávú membránokat, ahova kedvük szottyan. A hangminőség lényegében olyan, ami 60 000 forintért elvárható, kellemes, egész testes, kissé korlátozott szórással, de jól kivehető részletekkel. Az ének és egyes érces, jellegzetes hangeffektusok hallhatóvá tették a Bluetooth és a DSP általi enyhén digitális ízt, hozzátesszük, a vezeték nélküli rendszereknél ezzel számolni kell.

cambridge-audio-portable-bluetooth-speaker-yoyo-s

A mély részletek határozottan, erős pillér módjára támasztották alá a felvételeket. Ha sarokba került a YOYO S, kb. 40 % hangerő fölött hamar kiemelkedtek basszusai, ami könnyűzenénél és dinamikus műfajoknál a szórakozást, bulis hangulatot szolgálta. A középső hangok tolakodás nélkül, pici folyékonysággal keltek életre. Ha vokálra került sor, azt igyekezett kicsit előtérbe hozni a YOYO S. A felső frekvenciák nem tompultak el sosem, viszont néha kicsit kásásnak, tömörítettnek tűntek. Ezt egy Jack kábel beiktatásával tudtuk megszűntetni. Vezetékkel lényegesen szebb, könnyedebb és tisztább hangot nyújtott a kis doboz és basszusai sem telepedtek rá annyira a többi részletre. Tényleg, sokkal realisztikusabb és árnyaltabb lett a bőgő és a lábdob, még ha csak miniben is, de tényleg hifi élményt kaptunk. Karakterét tekintve hosszú távon hallgatható, egyáltalán nem fárasztó. Nem különösebben audiofil törekvésű, de bármilyen zenét képes jólesően tálalni.

Teljesítmény tekintetében nem vallott szégyent. Mostanra megszoktuk, hogy bizonyos mérettől felfelé már számíthatunk várakozáson felüli hangerőre, és ezúttal sem volt másképp. Szolidabb házibulik, kerti sütögetés és egyéb összejövetelek során remek szolgálatot tehet a YOYO S. Ha nem az a cél, hogy beszédhangerőt túllépve tomboljunk, akkor sokaknak bőségesen elegendő lesz az a hangerő, amit nyújt.

Cambridge_Audio_YOYO_range_Soundfirst_Clothed

Végszó

A Cambridge Audio YOYO S olyan termék, amely funkcionalitását tekintve szépen beilleszkedik a mai kínálatba. Hangja jónak mondható, viszont azok járnak igazán jól, akik hajlandók Jack kábellel használni, úgy szebb és pontosabb karaktert nyújt, mint Bluetooth kapcsolattal. Kellemes, árnyalt basszusai és finom énekhangjai által sokan megkedvelik majd, bár egydobozos kialakítása miatt sztereó tér létrehozására nem képes. Utóbbi a Cambridge Audio mérnökeinek is szemet (vagy inkább fület) szúrt, ezért nem voltak tétlenek… a jó hír az, hogy hamarosan egy másik YOYO terméket is tesztelni fogunk, amely jó eséllyel megoldhatja a térábrázolás gondját. Bármennyire fontosnak tartjuk a technikai oldalt, épp olyan fontossá válik az elegáns kárpit, amelynek láttán férfi és női szívek egyaránt megdobbanhatnak.

Mérleg

+Kellemes, testes, hosszú távon hallgatható hang, a mérettől elvárható, remek terhelhetőséggel

+Kreatív és dizájn szempontból okos döntés a Marton Mills céggel való együttműködés

+Újabb beékelődés egy amúgy is jól szegmentált termékkínálatba

-Mozdulatainkra bizonytalanul reagáló gesztus-alapú vezérlés

-Mérete és tömege által mobilitása nem jobb az átlagosnál

Szubjektív vélemény

Hangminőség vezetékkel:4.5
Hangminőség vezeték nélkül: 4.0
Teljesítmény: 5.0
Kivitel: 5.0
Kezelhetőség: 3.5
Szolgáltatások:5.0
Ár/érték arány: 4.5

Specifikáció: Cambridge Audio YOYO S

Forrás:[www.av-online.hu]