Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati médialejátszó teszt – Audio & Vision Online

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati médialejátszó

Rengeteg médialejátszó van a piacon és egyre nehezebb kitűnni a tömegből. A Cambridge Audio mégis megpróbálta. Nem többet kínálva, hanem jobbra törekedve.

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati médialejátszó

Hogyan kínáljunk többet egy olyan kategóriában, ahol lassan minden a specifikációkról szól, és hogyan kínáljunk jobb hangminőséget abban a termékkategóriában, amiben a legtöbb felhasználó csak a tömörített zenéinek lejátszóját látja? Mit lehet tenni, hogy a lejátszó jobb legyen, de ne legyen nagyságrendekkel drágább? Ki lehet hagyni az olyan haszontalan extrákat, mint az olvashatatlanul apró, de színes kijelző és be lehet helyette tenni egy nagy, de egyszínű típust? Lehet még talán egyszerűsíteni itt-ott, de nem érdemes. Inkább kerüljön többe és legyen igazán jó!

Nemrég a DacMagic Plus tesztelése során nagyon megszerettük a Cambridge készülék hangját, illetve azt a tulajdonságát, hogy a választható szűrők által még egy kicsit alkalmazkodni is képes az egyéni elvárásokhoz. Tesztelőként kicsit el is szégyelltem magam, mert komolyan megnéztem, hogy mennyibe is kerülne egy ilyen DAC és kedvenc médialejátszónk, a Pioneer N-50 együtt, persze kedvezményeket kisírva. Szerencsére a konkrét kérdést nem írtam meg az importőrnek, hanem úgy 1 perc számolgatás után rájöttem, hogy a Cambridge Audio médialejátszója is valami hasonló DAC-ot tartalmaz. A dolgot csak súlyosbítja, hogy eközben nyitva volt előttem a Cambridge honlapja, amin ott díszeleg Stream Magic 6.

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati médialejátszó

A Stream Magic 6 jól illik a mai zenelejátszók sorába. Benne van mindaz, ami miatt lassan háttérbe szorul a CD és a hagyományos rádió. Megszólaltathatunk általa internetes rádióállomásokat, az otthoni hálózatunkon elérhető zenéket, akár egy NAS-ról, akár számítógépünkről. Használhatjuk okostelefonok és táblagépek hangosítására és ezekről természetesen vezérelhetjük is. Bedughatunk az előlapra egy pendrive-ot is, teli zenével, de akár a számítógépünkre is köthetjük, közvetlenül, hogy átvegye a hangkártya funkcióját, de ha ez nem lenne elég, még külső DAC-ként is használhatjuk. Vagyis tényleg minden benne van, amire csak szükségünk lehet, legalábbis ha zenehallgatásról van szó.

Cambridge Audio Stream Magic 6 hálózati médialejátszó hátlap

Áramot neki!

A beüzemelés még nem hozott túl nagy meglepetéseket. A bekapcsolás, ahogyan a konkurens modellek esetében is, igen lassú. Több mint 20 másodperces várakozás után kezdhetjük a gépet használni. A menürendszer pedig teljesen más, mint amihez hozzászoktunk. A gombok szimbólumai és a vezérlőtárcsa, ami akkora, mint egy hangerőszabályzó, de a tekerés mellett nyomkodni is kell, eleinte mind idegenek. Persze mint mindent ezt is meg lehet szokni, ráadásul pár perc után már kezdi is az ember úgy érezni, hogy emögött nagyon is ésszerű rendszer áll.

A Cambridge Audio mérnökei minden bizonnyal nem csak beszélnek róla, hogy ők mennyire szeretik a zenét, hanem komolyan koptatják is otthon a különböző médialejátszókat. Ezt igazolandó, a Stream Magic 6 kijelzője egyértelműen egy olyan problémára kínál megoldást, ami miatt eddig minden más lejátszót megszóltunk. A kijelző ugyanis hatalmas és messziről is jól olvasható. Közelről ugyanakkor kicsit esetlenül néz ki a nagy monokróm pixeleivel. Ha csak a pixelek számát és színeit vennénk figyelembe, akkor azt mondhatnánk, hogy korszerűtlen és elavult. Ha azonban a használhatóságot nézzük, akkor azt látjuk, hogy ez a piac legjobbja! Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]