Cambridge Audio Minx Xi bemutató: Legjobb zenei rendszer 400-800 Font kategóriában What HiFi

Az új Cambridge Audio Minx Xi egy fantasztikus streaming rendszer. Kisméretű, szépen dolgozik, és jól átgondolt. Amire szüksége lesz hozzá, az egy stabil otthoni hálózat, egy NAS tele zenékkel, egy pár jó minőségű hangfal és kezdődhet az élvezet.

Általános bemutatás:

A Cambridge a Minx Xi egységet a lehető legrugalmasabbra akarta készíteni. Előre telepített streaming szerviz alkalmazások, mint például a BBC iPlayer Radio, Pandora, Rhapsody, és a vezeték nélküli aptX Bluetooth (tartozék egységgel) könnyítik meg a felhasználó dolgát. A Bluetooth kapcsolat lehetőséget teremt arra, hogy okos telefonról, táblagépről, vagy laptopról lehessen tartalmakat lejátszani. Ha a vezetékes kapcsolatot választja inkább, három USB csatlakozást, és optikai, valamint koaxiális bemenetet használhat. Az internet rádió funkció több mint 20.000 állomást kínál a világ minden tájáról.

Van analóg forrása is? Semmi gond, a Minx Xi két pár RCA bemenettel rendelkezik a hátlapon, és egy 3,5 mm-es bemenettel a front panelen. Nagyon könnyen üzembe helyezhető. A Minx Xi vezetékes (stabilabb, ezért javasolt), vagy vezeték nélkül képes csatlakozni az otthoni hálózathoz a tartozék egységgel. A kapcsolódás gyors, egy perc alatt kész. Két módon vezérelhető a készülék. Akár a tartozék távvezérlővel, amely jól néz ki, de a NAS zenei elérés egy kicsit bő lére van engedve, vagy használhatja az ingyenes Cambridge Stream Magic alkalmazást. Az alkalmazás elérhető iOS, és Android verzióban, és egyszerűbb a használata, mint a távvezérlőnek.

A Minx Xi tartalmaz egy névleges 40W csatornánkénti teljesítményű végerősítőt is, amely egészen könnyedén képes meghajtani az árban hozzá igazodó hangfalakat. Mi természetesen többféle opciót kipróbáltunk, és egészen jó eredményeket mutatott a Wharfeldale Diamond 121, és a Q Acoustics Concept 20-as hangfalaival.

További jó pont a széles fájl kompatibilitás. A Minx Xi támogatja a FLAC, WAV, ALAC (Apple veszteség mentes verzió), AIFF, MP3, és AAC fájlokat ami nagyon kellemes hír.

Hangminőség

A zenei streaming tesztet a NAS-ról kezdtük, és az eredmény egészen meggyőző. Nina Simone Strange Fruit (16 bit/44 kHz CD rippelt anyag) érzelmi töltését a Cambridge egy cseppet sem hígította fel. Simone vokálja megható, és meggyőző. A hangszeres kíséret bár kevés – csak egy zongora – valósághűnek tűnt, és nem hiányoznak a dinamikus részletek sem. Amellett, hogy a finom részleteket bemutatta, megtartotta a helyes egyensúlyt, és nagyon jól hallgatható

Magasabb felbontásra váltva – a Minx Xi maximálisan 24 bit 96 kHz fájlok kezelésére képes – a kellemes érzések csak szaporodtak. Rengeteg kifinomultságot mutatott Kate Bush 50 Words For Snow (24 bit 96 kHz), és még többet hozott ki magából a The Rolling Stones Sympathy For The Devil finom ritmus részletein.

Kipróbáltuk, hogy mire képes a Cambridge a digitális bemenetein keresztül, és úgy értékeltük, hogy a beépített DAC egy nagyon jó darab. Kicsi tonális édesség hiányzik belőle, de végeredményben agilis, és artikulált. Erőteljes a dinamika – akár a nagy, akár a mikro – függetlenül attól, hogy melyik digitális bemenetet alkalmaztuk. Bluetooth aptX-re váltáskor a hang egy kissé változott, ahogy az elvárható, ám fontos, hogy szórakoztató, és informatív maradt. Az áttekinthetőség kis csorbát szenved, de a Minx Xi megőrizte a szerethető karakterét, és egészen jól viselkedett Sibelius Karelia Suite bemutatásakor. A magas töltésű zene áramlásakor jó volt a folytonosság, de az egészen apró részletek nehezebben hallhatók. Persze ettől még a bemutató sikeresnek mondható. Az analóg bemenetek kipróbálásakor kiderült az is, hogy a Cambridge semmin nem spórolt. A gyártó meggyőző HiFi „pedigréje” lenyűgöző módon nyilvánult meg ebben a bemutatóban. A részletező képessége magas, és kifejező, többet nyújt, mint az elvárható lenne ebben az árkategóriában. Sokkal kellemesebb hallgatni, mint bármely versenytársát.

Értékelés:

Úgy véljük, hogy a Cambridge kiváló munkát végzett a Minx Xi-vel. Egyszerű a használata, jól van megépítve, és a hangja nagyszerű. Még szebb lehetne, ha képes lenne lejátszani 24 bit 96 kHz-nél nagyobb felbontású fájlokat is, de ez nem feltétlenül nagy probléma. Ha beleszeretett a Nain UnitiQute 2 egységébe, de nem engedhet meg magának 1150 Fontos kiadást, válassza a Cambridge Minx Xi egységét, nem fog benne csalódni.