Audio-Technica AT-F2 mozgó-tekercses hangszedő – Hangzásvilág

A lemezjátszózás alapfokának megismerkedési időszaka elmúltával, a mozgó-mágneses hangszedők után, többek mozgótekercses elven működő hangszedőre szeretnének váltani. Alapfokról azért beszélünk, mert csak 100, vagy ennél kevesebb, lemezünk van és éppen készülünk nagyobb gyűjteményt létrehozni. Eddig alapgépekkel játszottuk lemezeinket, amikbe feltehetőleg az olcsó kategóriából gyárilag beszerelt MM-hangszedőink voltak. Egészséges tehát az igény egy jobb hangszedőre. Igen ám, de merre tovább! Az Audio-Technica választékában megvan az útelágazás és a továbblépés lehetősége. A gyártmánypalettán sok hangszedő van és a most bemutatásra kerülő AT-F2 modell csak az egyik alternatívája a továbblépésnek.

Az AT-F2 mozgótekercses hangszedő a régi és az új vinyl-rajongók belépési pontja az MC-k világába. Fő egységeiben nagyon sok apró részlet a jobb barázdaletapogatást és ezzel a jobb hangzásminőséget szolgálja. Az elliptikus csiszolású tű 0.3×0.7 milliméteres görbületi sugarával igazán jól fekszik be a lemezek barázdáiba, hogy onnan a lehető legtöbb információt nyerje ki. A tű egy nagyon könnyű alumínium-cső tűszár végre szerelten eléri a könnyebb súly kritériumát és így képes gyorsan továbbítani a rezgéseket.

Az AT-F2 modellben egy fordított V alakú tekercsformációban indukálódik a bal és jobb barázdafal rezgésének elektromos jele. A PCCOC tekercsek tisztább áram átvitelét teszik lehetővé mert nincsenek kristályszemcse-határok a jeltovábbítás irányában. A dupla mozgó tekercs magas hangzáshűséget és csatorna szétválasztást kínál. A neodímium mágnesekből kialakított mágneseskör maximális energiát szolgáltat és a mágneses erőtér hibátlanul koncentrálódik a tekercs réseiben. Ez a mágneseskör megnöveli a kimeneti feszültséget. A precíziós kialakítású, alumínium-ötvözetből készült ház stabilan tartja a rendszert és megakadályozza a káros vibrációk kialakulását. Az Audio-Technica AT-F2 mozgó-tekercses hangszedőben egy hibrid rendszer (alumínium és kemény gyanta) csökkenti a felesleges parazita rezonanciák kialakulásának lehetőségét.

A meghallgatás

Egy a tű bekoptatásával összefüggő érdekes jelenséggel kezdődött. Leginkább rajzban lehet érzékeltetni a hangszedő kb. 20 órás bejáratásakor történt haladást, de megpróbálom elmesélni. Első óra első percétől kezdetben egy hanggombócot kaptam középre és ezzel együtt két oldalt a két hangsugárzóból szólt a két csatorna információjának 50%-a megosztva. A koptatás ideje alatt a gombóc jobbra és balra ellipszissé nyúlt a két hangsugárzó közötti térben, majd betöltötte azt. Az idő elteltével lejátszottam Jimi Hendrix „összes műveit”, hogy a sok nagy-dinamikájú részlet kellőképpen tréningezze a hangszedőt. A kétoldaliságból is sok eltűnt és megjelentek olyan apró részletek amik az első órában nem. Ez a jelenség addig fokozódott, amíg ki nem teljesedett a sztereó tér. Ezek-után valóban el lehetett kezdeni a tesztelést. Más rock-zenei eposzokon (Guns N’ Roses – Use Your Illusion I. & II.) kiderült kevésbé kezeli a bonyolult összhangzatokat, de a harmóniadús részleteket, főleg a lassúbb tételeknél szépen hozza.
Néhány óra és szimfonikus-zenei lemez végigjátszása után kiderült az AT-F2 nagyon sima frekvenciamenettel és rendkívül magas csatorna egyensúllyal rendelkezik. Az AT-F2 szélesebb skálán fejezi ki a harmóniák gazdagságát, mint az ebben az árkategóriában megszokott. Jobban tartja az egyes hangszerek hangjának tisztaságát, a tonális egyensúlyt, a ritmikus energiát és a széles dinamikatartományt mint az eddig ismert alaptípusok. Fokozottan érvényesül a középtartomány és alacsony frekvenciájú tartomány pontossága. Jellemző a hangzási egyensúly, az élénkség, a jelenlét és a ritmikai minőség. Minden műfajon jelenlévő zenei élvezet, az átlaghoz képest azzal a különbséggel, hogy az AT-F2 több színt jelenít meg a spektrumban, ezzel lehetővé téve, hogy felfedezzük dédelgetett lemezgyűjteményünk rejtett értékeit. Mindezek az átlaghoz lépest nüansznyi méretekben jelennek meg, de alkalmasak az összehasonlításra. Az összehasonlításkor lehet egyes hangszedők bizonyos dolgokban többet tudnak, de ennyi tulajdonsággal egyszerre egyik sem rendelkezik.
Audio-Technica AT-F2 mozgó-tekercses hangszedő valóban határkő, itt átléphetünk egy MM-től különböző MC-világba, hozzátéve, hogy az MM hangszedők között is van ettől jobban muzsikáló.

Konklúzió

Az AT-F2 használatakor hallani a zenei teljesítmény és az érték együtt-hatását még ebben az úgynevezett büdzsé-kategóriában is. Amennyiben megbízunk az Audio-Technica cég mérnökeinek műszaki szakértelmében ez a hangszedő sok évig hű társunk lesz a lemezhallgatásban. Az Audio-Technica AT-F2 mozgó-tekercses hangszedőjének esetében létrejött egy, a jövőben könnyen klasszikussá váló, figyelemreméltó termék. A cég jelmondata „hangminőség és megbízhatóság” most is bizonyított, azzal a kitétellel, hogy az ettől jobbakért itt is többet kell fizetni.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 85%

Pro
+ egyedi, logikus kivitelezés
+ felhasznált alapanyagok minősége
+ finom részletek a hangzásképben

Kontra
a magas hangok energiájának kicsiny volta
a szigorúan kiegyenlített frekvenciamenetben elvész a zene játékossága

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció