Cambridge Audio Dolby Vision szakmai cikk

Cambridge Audio Dolby Vision szakmai cikk

Mi az a Dolby Vision? Íme néhány dolog, amit tudni illik róla.

A Cambridge Audio CXUHD a gyártó első 4K BluRay lejátszója, amely új szintre emeli a filmek bemutatás módját. A CX sorozat legújabb tagja egy viszonylag új technológiát, a Dolby Vision néven ismert képjavítót tartalmazza. Lássuk mit jelent ez, és miként lehet az előnyeit kihasználni?

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_front

A HDR jelentése

Mielőtt belemerülünk a Dolbi Vision rejtelmeibe, elsőként beszéljünk egy kicsit a HDR-ről. A HDR a High Dynamic Range mozaik szava, amely a normál megjelenítés (SDR) módot messze meghaladó kontraszt elérésére képes. A dinamika a kép legsötétebb, és legvilágosabb részei közötti tartományt jelenti. Minél magasabb ez az érték, annál több szín, és részlet bemutatására van lehetőség a képernyőn.

Tehát mi is az a Dolby Vision?

Dióhéjban a Dolby Vision a HDR olyan verziója, amely néhány részletben eltér attól, ám ez jelentős mértékű javulást okoz a megjelenítésben. A folyamat a tartalom létrehozásától a master kezelésen át az otthoni vizuális élményi végig kíséri a dolgot. A Dolby Vision HDR intelligens meta adat réteget tartalmaz, amely kockáról kockára utasításokat hordoz a tartalom fényerő, kontraszt, és színárnyalatának lehető legpontosabb bemutatás módjáról. A hagyományos HDR csak általános statikus meta adatokat tartalmaz, ami jól alkalmazható akár TV műsorok, vagy filmek nézéséhez is. Mivel a Dolby Vision átvihető a HDMI 1.4 (vagy újabb) készülékeken, ami azt jelenti, hogy a régebbi technológiát alkalmazó berendezésekkel visszafelé kompatibilis. A Standard HDR tartalmak pedig nézhetők a Dolby Vision kompatibilis TV készülékeken, igaz akkor csak az általános meta adatokat fogja alkalmazni a készülék a megjelenítés létrehozásakor.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_back

Van más különbség is?

A Dolby Vision tartalmakat 12 bit színmélységgel masterelik, míg a hagyományos HDR master mélysége 10 bit. Ezt a formátumot úgy ismerheti, hogy HDR10. A számszerű adatban mutatkozó extra 2 bit a gyakorlatban hatalmas különbséget jelent. A 10 bit színmélység 1 milliárd színárnyalatához képest a 12 bit 68 milliárd árnyalatot jelent. Az ilyen mértékű színhűség már belefér a gyártó Great British Sound filozófiájába is…

Kell még valami más is, ami segíti a HDR tartalmak megfelelő megjelenítését. A TV készülékek fényerejét nit-ben mérik. Egy átlagos TV készülék hozzávetőleg 300 nit fényerősségre képes. A HDR10 kép megjelenítéséhez, a kompatibilis TV készüléknek minimum 1000 nit fényerősségre kell képesnek lennie. A Dolby Vision még ennél is tovább megy. Az anyagok masterelése során 4000 nit tartományt alkalmaznak, amikre a 4K készüléknek minimum képesnek kell lennie. Tudnia kell, hogy a technológia lehetővé tenne akár 10.000 nit tartományt is, viszont ekkora fényerősségre képes TV készülék még nem létezik. Jelentős tartalékok vannak tehát benne, amelyek csak akkor válnak kihasználhatóvá, ha a TV technológia felzárkózik. Játszadozzon el a jövőbeli 8K TV készülék gondolatával.

cambridge_audio_cxuhd_lejatszo_terminal

Megkezdődik az újabb formátum háború?

Nem valószínű, mivel a Dolby Vision a HDR továbbfejlesztett változata. A Dolby Visionra gondoljon úgy, mint például egy FLAC fájlra az audió technikában, amelynek prémium minősége széles körben elismertté vált, mivel jelentősen jobb bemutatóra képes. A Dolby már a felvétel pillanatától jelen kell hogy legyen a folyamatban, emiatt a két formátum nem sorolható egy kategóriába. Nyugi, mindkettő megjeleníthető például egy Dolby Vision kompatibilis TV készüléken, emiatt nem kell a „régi” filmek nézéséhez megtartania a HDR10 TV-jét. Emellett a Dolby Vision licensz köteles funkció, amit a gyártóknak meg kell fizetniük. A HDR10 pedig ingyenes platform.

Milyen filmeken élvezhető a Dolby Vision?

dolby-vision

Azokon a streaming anyagokon, és lemezeken amelyek tartalmazzák a Dolby Vision logot. Be kell vallani, ez jelen pillanatban nem túl sok…

Az első 4K lemezek a Despicable Me 1 és 2, de ha ki akar törni a családi szórakozás módból, a Netflix kínálja aktuálisan a legtöbb lehetőséget. A Daredevil például Dolby Vision kompatibilis. A Lionsgate, az Universal és a Warner Brothers folyamatosan adják ki az UHD BluRay lemezeket Dolby Vision logoval, úgy hogy lesz lehetőség bőven. A fejlődés gyorsaságának ugyan gátat szab a licensz fizetés kötelezettsége, meg a master módjának szigorú előírása, de meg nem tudja majd állítani. Ha lépést akar tartani, készüljön fel a Cambridge Audio CXUHD megvásárlására. Figyelje a híreket, értesíteni fogjuk, amint megérkezik. Időpont egyeztetés a honlap elérhetőségein lehetséges.

Forrás:[Cambridge Audio]