Hallható a különbség

Hallható a különbség

Sok évvel ezelőtt, mikor kezdő audiofil zenehallgató voltam, egy kiskereskedelmi boltban dolgoztam eladóként. Minden a boltba betérő embernek meg akartam mutatni a legjobb hangú Hi-Fi rendszerünket. Nem érdekelt, hogy csak egy kazettáért, vagy egy összekötő kábelért jött az illető, én bemutatót tartottam neki. Rengeteg idő telt el azóta, de az érzéseim mit sem változtak. Egy kiváló hang meghallgatása után tud csak kialakulni az igény, hogy otthon is élvezni akarja.

Audio-research_SP20_szetereo-eloerosíto

Leggyakrabban azt a választ kaptam, hogy „ az én hallásom nem annyira kimunkált, hogy meg tudjam ítélni a különbséget”. Sok esetben azt mondták, hogy „ez tényleg szépen szól”- majd mentek tovább a dolgukra. Persze olyan is akadt, aki miután meghallotta a szép hangot, más szemmel tekintett a Hi-Fi világára. Most erről a csoportról szeretnék beszélni.

audio-research_ref75_1

A leginkább az lepett meg, hogy milyen sok esetben hallották meg nehezen észre vehető részletek különbségét a gyakorlatlan hallgatók. Olyan dolgokról beszélek, amelyek felfedezéséhez komolyan kell koncentrálni a zenére, hogy egyáltalán észre vegye az ember.

audio-research_vt80-vegfok-3

Mikor a vásárlók kipróbáltak egy kábelt, vagy egy komponens egységet, rendkívül erősen koncentráltak arra, hogy fel tudják fedezni a különbséget. Ez nem mindenkinek sikerül. Én mindig azt javaslom, hogy lazuljanak el zenehallgatás közben, és próbáljanak belemerülni a tartalomba. A különbség így sokkal könnyebben felfedezhető. Még a szemeit is érdemes becsukni, sok esetben segítséget jelent. Fontos dolog az, hogy ha adott pillanatban nem tud jelentős különbséget tenni két hangzás között, nem jelenti azt, hogy akkor hetek, vagy hónapok elteltével sem fogja érezni a különbséget. A jelentős különbség azonnal észrevehető, a csekély mértékű különbség megítéléséhez gyakorlat, illetve hosszabb idő szükséges.

Audio-research_GSi75_Integrált-sztereó-erősítő-tube

Az Audio Research esetében a különbség azonnal meghallható, és nyilvánvaló. Nem csak más, hanem a különbség annál inkább nyilvánvaló, minél jobbak a hangfalai. Kell ezek után magyaráznom, hogy miért a jobbat válassza? Biztos vagyok abban, hogy meg fogja hallani a különbséget.

Írta: Dave G. Audio Research márka nagykövet