A zenehallgatás öröme – Megalkuvás

A zenehallgatás öröme – Megalkuvás

Ha megkérdezzük az audiofil zene rajongókat, mit szeretnének elérni a rendszerükben, szinte mindegyik azt fogja válaszolni, hogy az élő előadás bemutatás módját, de otthon a nappaliban. A legtöbben már egyébként annak is örülnének, ha az összeállítás magasabb szintű bemutatóra lenne képes.

Audio-research_REF75SE_Sztereó-csöves-végfok

A hangzás „Szent Gráljának” keresése közben általában alkut kell kötni a zeneiség és/vagy a pontosság között. Szinte minden esetben ez a komponens választás vége.

Az idők folyamán rengeteg rendszert meghallgattam, mivel kíváncsi voltam arra, hogy a zene szerelmesei tudtukkal, vagy tudtukon kívül milyen mértékű megalkuvásra képesek. Míg az egyik a mini monitorra esküszik, a másik nem tud élni a hatalmas méretű tölcsérei nélkül, de olyanok is akadnak, akik a Quad hangfalukat sírják vissza.

Audio_Research_GS150

Beszéljünk az elektronikákról. Egy 275-ös McIntosh hangja más, mint a Bryston, és mindkettő nagyon különbözik a Bouldertől. Ahány magas kategóriás készülék, annyiféle bemutatás mód. Mindegyik mást mutat az eltérő méretű szobákban. Még az is befolyásoló tényező, hogy milyen a padló burkolat, és hogy mennyi benne a könyvespolc. Befolyásoló tényező emellett a zenei ízlés, hogy mit hallgat általában.

Igazság az, hogy az Audio Research is rendelkezik egyfajta bemutatás móddal, és szonikus jelleggel. Néhány hallgató a lágyságot keresi, mások esetleg a határozottságot, és megint mások az áttekinthető kontrollált dinamikus mélyekre vadásznak. A felsorolásnak talán soha nincs vége.

audioresearchcd6inside

Azért beszélhetünk megalkuvásról a hang esetében, mert a vásárlók minden igényét kiszolgálni egy készülékben szinte lehetetlen. Az éppen hallgatott felvétel is számít, de a legfontosabb az, hogy tudatában legyen annak, mi a meghatározó tulajdonság, amit elvár a rendszerétől.

Ez vezesse miközben megalkuszik az Ön számára tökéletes hangzás keresése közben. Az Audio Research képes az élő előadás módra, ám ezt a fajta bemutatót előállítani nehéz, és költséges. Ennek ellenére, mikor leülök zenét hallgatni, minden alkalommal felmerül bennem a kérdés; Lehetne ezt még jobbá tenni? A válasz általában az, hogy igen, ám mit számít ez, ha már így is nagyon tetszik?

Írta: Dave G Audio Research márka nagykövet