A hangerő szabályzó megfelelő beállítása

A hangerő szabályzó megfelelő beállítása

Miért fontos a megfelelő hangerővel hallgatni a zenét?

Néha túl halkan akarjuk a zenét hallgatni – sokkal halkabban, mint ahogy azt a hangszerekkel eljátsszák. Több oldalról körbejárjuk a témát, hogy mindig a megfelelő hangerő beállítást válassza.

Természetesen az gyakrabban fordul elő, hogy sokkal hangosabban hallgatjuk a muzsikát, mint ahogy azt kellene. Más hangerőre van szükség az üres szobában, és megint másra egy olyan teremben, amely tele van beszélgető emberekkel. A külső zaj mértéke is befolyásoló tényező, emellett a rendszer jellegzetességeit is figyelembe kell venni.

Audio-research_GSi75_Sztereó-integrált-csöves-erősítő_és_DAC_előlap

Alapvető szabály, hogy a tér balansz, és a perspektíva akkor a legjobb, ha a rendszer hangerő beállítása közelít a felvétel eredeti hangerejéhez. A beállítás során csak a hallott hangerőt figyelje, és ne egy beállítás értékhez ragaszkodjon, hiszen azt befolyásolja a hangfal érzékenysége, a végerősítő teljesítménye, a hallgatási hely akusztikai jellegzetessége. Nem ideális operát hallgatni például a rock koncert hangerő beállításával.

Vegyük alapul az emberi beszéd erősségét. A szóló énekes általában közelről mikrofonozott, ha ennek hangereje a lejátszáskor megfelelő, a hangerő beállítás tökéletes. Ha túl hangos, a perspektíva előrébb jön, és az énekes szája túl nagy lesz (bohóc szájnak is szokták nevezni). Ha túl halk, az énekes kisebb lesz, a dinamika apró részletei elvesznek, romlik a bemutató minősége. Akkor jó a hangerő beállítás, ha az énekes elhelyezkedése és a hangja hihető egyensúlyba kerül a zenei kísérettel. Természetesen ez a beállítás mód csak a jól kevert felvételek esetében használható.

Audio-research_Reference-6_Előerősítő-front

Utolsó javaslat pedig az, hogy ha egy lemez első műsorszámának hallgatásakor sikerült beállítani a megfelelő hangerősséget, azt ne módosítsa a számok között, vagy egy műsorszámon belül a halkabb és hangosabb részleteken.

Ha sikerül jól beállítania a hangerősséget, a zene hallgatása hosszabb idő után sem lesz fárasztó, és emellett élvezheti a rendszer hang-képességeinek minden előnyét.