Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC teszt – Audio & Vision Online

Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató!

Ha költséghatékony módon szeretnénk hifi hangzást előcsikarni számítógépünkből, akkor elgondolkodhatunk egy olyan eszköz beszerzésén, mint a DacMagic XS. Kisebb, mint egy gyufásdoboz, mégis akár stúdió minőségben lehet vele zenéket reprodukálni. Lássuk, mire képes valójában!

Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC

Nem kérdés, hogy ma már bárki hallgathat nagyfelbontású, akár CD-nél is magasabb adatrátájú zenét a számítógépéről. Azonban az esetek döntő részében a gyárilag integrált hangkártya megakadályozza, hogy a felvételek valóban jó minőségben szólaljanak meg.

Így történt, hogy már több hifi gyártó cég, e probléma hallatán felkapta a fejét, és elhatározták, hogy számítógépre csatlakoztatható USB-s D/A konvertert, magyarán hangkártyát fognak készíteni, amivel a magas elvárású zenerajongók is elégedettek lesznek. Most a Cambridge Audio produktuma hever a tenyerünkön. A japán és angol fejlesztői ágakkal rendelkező cég számára eddig sem volt idegen a DAC-készítés, egész konkrétan az eredeti Cambridge Audio DacMagic már régóta létező és közkedvelt eszköz, amire (a mikrohullámú sütő és hajszárító kivételével) szinte minden otthon fellelhető kütyüt ráköthetünk, hogy azokból szebb hangot nyerjünk. A mai tesztben bemutatott DacMagic XS megnevezése értelemszerűen az extra kicsi méretre utal. Rászolgált erre, mivel százgrammos tömege mellé meglehetősen kicsi, 30 x 10 x 53,5 mm-es méret társul.

Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC

Kicsi a bors, de USB-s

A DacMagic XS egyik oldalán egy Micro USB aljzat található, a másikon pedig egy 3,5 mm-es, vonalszintű sztereó Jack kimenet. Ez a két csatlakozó elég az XS működéséhez: számítógépről kapja a digitális hangjelet USB-n, a konvertált adatok pedig mehetnek tovább a hangrendszer vagy fejhallgató felé. Utóbbi esetében akár komolyabb, referencia szintű füleseket is meghajt a DacMagic XS, tekintettel a 150 mW-os kimeneti feszültségre, ami egy hagyományos integrált hangkártyáénak csaknem tízszerese. Tovább időzve a külsőségeken: a készülékház szinte teljes egésze fém. Egyedül a két hangerőszabályzó gomb műanyag, ezek félhangosan kattannak lenyomáskor. Gyári alaptartozékként kapunk egy kb. 10 cm hosszú USB kábelt, ami laptopoknál praktikus, bizonyos esetekben viszont rövidsége miatt használhatatlan. Szerencse, hogy ma már majdnem minden okostelefonhoz ilyen kábelt mellékelnek, bár azok hangminősége megkérdőjelezhető. Ha otthon nincs ilyen, akkor sincs baj, a jobb hifi szaküzletekben és a specialistáknál kaphatunk az XS-hez passzoló, minőségi USB kábelt (erre később visszatérünk), amit asztali PC-felhasználóknak érdemes használatba venni.

Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC

Beüzemelés

USB-s eszköz révén feltételezhetnénk, hogy a DacMagic XS nem igényel külön telepítést. Sajnos nincs ennyire egyszerű dolgunk, legalábbis azoknak, akik Windows-t használnak. Ráadásul a driver, noha fent van a cég honlapján, valamiért csak alapos keresgélés után, az „apróbetűs résznél" lehet rálelni. Aki nem találja, annak íme a link segítségként. Ha megtörtént a segédszoftver telepítése, számítógépünk is abba fogja hagyni a makacskodást, és felismeri a DacMagic-et. A hangvezérlőn belül be tudjuk állítani a számunkra ideális mintavételezési, és indulhat a móka. Az XS kimenete mellett aprócska LED izzik, minden frekvencia beállításon, valamint a legkisebb és legnagyobb hangerőszintekről különböző színekkel tájékoztat. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]

Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC