Cambridge Audio CXA81 Whathifi bemutató

Cambridge Audio CXA81 Whathifi bemutató

Új értékrendet állít az integrált erősítők 999 fontos árkategóriájában

Ítélet:

A HiFi-ben a kategória vezető pozíciója gyakran cserélődik, de ritkán annyira megalapozottan, mint most, a Cambridge Audio CXA81 esetében.

Mellette:

  • Merész, erőtől duzzadó bemutató
  • Tökéletes időzítés és dinamika
  • Osztály első részletgazdagság
  • Csatlakozások és funkciók széles skálája

Ellene:

  • Semmi ebben az árkategóriában

„Az építészet célja az örökkévalóság” mondta Sir Christopher Wren a világ egyik leghíresebb építésze a nagy londoni tűzvész után 1666-ban a Szent Pál székesegyház előtt állva.

A vásárlók kedvenc 80 W-os kategóriájában a Cambridge Audio nyilvánvalóan azzal a céllal újította meg a CX sorozatot, hogy ezt az minőséget örökre biztosítsa. Az előd modell négy csillagos besorolása miatt nem volt szüksége feltétlenül a rekonstrukcióra, de hangzás és más minőség paraméterei alapján nem is állt olyan magasan a többiek felett, mint a CXA81.

Felépítés:

Röviden szólva sem ez, sem a 60 W-os CXA61 nem tűnt elsőre olyannak, mint ami radikális változáson ment volna át. A CX sorozatot öt évvel ezelőtt mutatták be. Külsőre csak a Lunar Grey szín feltűnése, és a hangszín szabályzók, valamint a balansz gombok eltűnése vehető észre. Bár az új sorozat alapvető analóg áramkörei megmaradtak, a Cambridge mérnökei a műveleti erősítőket módosították, emellett új kondenzátorokat építettek be az előerősítőbe, a végfok részbe, valamint a tápegységbe. A hatás nem maradt el. A CXA81 ESS Sabre ES9016K2M DAC-ot kapott, amely az USB bemeneten keresztül képes a 32 bit 384 kHz PCM, valamint a DSD256 formátumokat is feldolgozni. Beépített Bluetooth egysége támogatja az aptX HD formátumot bármilyen kompatibilis forrásról 24 bit 48 kHz-en. Ez a funkció az előd modellben csak külön megvásárolt USB egységgel volt lehetséges.

Az erősítő hátlapon csatlakozások egészséges hada látható. Nanalóg RCA mellett egy XLR szimmetrikus csatlakozást is kínál. A Cambridge úgy döntött, hogy elhagyja a lemezjátszó bemenetet. Valószínű, hogy azért tették, mert az új Alva phono széria felé szeretnék a vásárlóikat terelni. A CXA81 SPDIF koaxiális digitális bemenete 24 bit 192 kHz jeleket fogad, míg a Toslink optikai 96 kHz-ig támogatja a mintavételezés frekvenciát. Ennyi digitális bemenetet még a díjnyertes rivális a Rega Elex-R sem kínál. Kimenetek tekintetében a Cambridge előerősítő kimenetet, aktív mélysugárzó kimenetet, és 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet tartalmaz. Két pár hangszóró kimenet található rajta amely A és B választást tesz lehetővé. Bár az előd modell opcionális Bluetooth csatlakozás lehetősége csak keveseknek hiányzott, ennek ellenére az utódba beépítették. Véleményünk szerint ezt az extra funkciót kevesen használják, nem lesz meghatározó a vásárlás szempontjából. A CXA80-nal összehasonlítva szinte minden szempontból előre lépés történt.

A hang:

Minden általunk kiválasztott zenén ugyanolyan erőteljes dinamikus és elképesztően részletes bemutatóval fogadott minket. A kulcsfontosságú staccato-kat kiváló ritmikával, magabiztosan szólaltatta meg úgy, hogy közben a lágy részekről sem feledkezett meg. A magas frekvenciák alatt a közép tartomány dallamos, elegendő helyet kap a szárnyaláshoz, és pontosan integrálódik a muzsika egészébe.

A hangzás kiegyensúlyozott és gazdag. A Cambridge erőteljes és súlyos mélytartományra képes, de közben ügyel arra, hogy ha kell, karcsú és mozgékony maradjon durva élek nélkül. A színpad kicsit előretolt, de éppen csak annyira ami még jól áll a felvételeknek. Élvezetes a szóló zongora játéka, de a kvartettel is ugyanolyan gondossággal jár el.

Amiben a riválisait lekőrözi az áttekinthetőség, és a dinamika. Ezzel azt érte el, hogy a Rega Elex-R mellette felhősnek tűnik. Érettebb, pontosabban időzített a prezentációja mind bármelyik riválisáé.

Ítélet:

A Cambridge Audio CXA81 új mércét állított fel az ezer fontos integrált erősítő kategóriában. Ritka készülék, amely arra késztetett minket, hogy kapcsoljuk ki az agyunk analizáló részét, és hagyjuk a zenét áramolni magunk körül. Évente csak egy maroknyi ilyen termékkel találkozunk a munkánk során, és emiatt örömmel mondhatjuk ki, hogy most a Cambridge is ilyet épített.

A hangzás kiválósága mellett vegye figyelembe a csatlakozások széles skáláját, és a funkciókat, amelyek napra készek, ebben az árkategóriában. Bármilyen gyorsan is változnak a dolgok a Hi-Fi világában, a jó hang örök divat marad. Ha a rendszere megfelelő szintű, amely a legtöbbet hozza ki az erősítőből, nagyot hibázna, ha a CXA81 nem a meghallgatandó készülékek listájának élén állna.

Pontozás:

  • Hangzás: 5
  • Funkciók: 5
  • Kivitel: 5

Műszaki adatok:

Forrás[www.whathifi.com]