Cambridge Audio CX A80 integrált erősítő

Egy új sorozat részeként II.

A januári CES-en mutatták be először, az elmúlt hónapokban nagy várakozás övezte megjelenését itthon is. Egy erősítő, amin már az első pillantásra is látszik, hozzáértő kezek alkották. Az, hogy az angol hangzás vetekszik az amerikaival, a némettel és a japánnal már „régi lemez”, ebben az erősítőben minden közkeletű és felszínesen általánosító vélemény a fejére áll, sőt kapunk egy kis jövőbeni előremutatást is. Egyébként az új CX szériában megtapasztalható az is, hogy a Cambridge Audio tulajdonosai előnyben vannak, mert a cégnél dolgozik egy nagyon elkötelezett csapat, akik szívügyüknek tekintik mindazt ami kikerül a kezük alól. Lássuk mire képes az utóbbi idők egyik legjobbra sikerült Cambridge Audio integrált erősítője a teljesen új koncepció által fogant CX A80!

A több kicsi kezelőszervet tartalmazó, naturális hatású, szál-csiszolt alumíniumból készült előlapja és a könnyen olvasható kijelző szinte sugallja a komoly készülékeknél megszokott beltartalmi minőségére való törekvést és ráfordítást. A „fronton” 16 kezelőgomb teljesít szolgálatot a szabályozás és üzemmódváltás hifi-stílusának kedvelői részére, csak egy kicsit másként. Süllyeszthető szabályzókkal tarthatjuk kontroll alatt a hangszíneket és a hangzási kiegyenlítést a két erősítőcsatorna között. A logaritmikus hangerőszabályzásról ALPS potenciométer gondoskodik.

A tápegység, mint első lépés, záloga a hangzás energikusságának. Az alacsony fluxusú toroid transzformátor és benne alkalmazott egymástól elkülönített tekercsek javítják a teljesítményt és megadják a csatorna elválasztás lehetőségének első fázisát. Ez a megoldás valójában olyan, mintha kettő transzformátor lenne beépítve. A belső áramkörök egymástól távol eső elrendezése rövid jelutakra optimalizáltak a minimális csatornaáthallás (bal/jobb) érdekében. A különválasztott és teljesen szimmetrikus áramköri útvonalak biztosítják a „levegős” sztereó-kép létrehozását és minimális határokon belül tartják a csatornák közötti interferenciát. A Cambridge Audio CX A80-ban használt tranzisztorok nem a közönséges kínálatból valók, saját tervek szerint készültek, válogatott alkatrészek.

Normális esetben a kimeneti teljesítmény tranzisztorok thermo-csatolókkal kapcsolódnak közvetlenül a hűtőbordákra, a hőérzékelő (hőgomba) felmelegedése tudatja a rendszerrel, hogy változtatni kell a kivezérlésen. A Cambridge Audio mérnökei által alkalmazott megoldás az integrált Dynamic Thermal Tracking System egy más elven működő hőnyomkövető, amely sokkal gyorsabban pontosabb adatokat szolgáltat a végtranzisztorok valós hőmérsékletéről. Ezzel lehetővé válik, hogy az erősítő pontosabban és szinte valós időben reagáljon (beállítja az előfeszítést) a felmelegedésre, ami szükséges az optimális teljesítményt élérése céljából. A megoldás logikus – erősítőnk több hangot és kevesebb hőt termel.

Amennyiben áttekintjük a CX A80 belvilágát szembetűnik, ahogy a mérnökök szinte sebészi módon alakították ki az áramköröket. A minimális mértékű torzítás érdekében drasztikusan csökkentették az alkatrészek számát, már csak 24 alkatrész van a jel útjában. A 24 kulcsfontosságú elem munkáját 500 kiegészítő alkatrész segíti, garantálva az optimális kiszolgálást, függetlenül a hálózati áram ingadozásaitól és egyéb külső interferenciás hatásoktól.

A Cambridge Audio CX A80-at az alapoktól kezdve tervezték úgy, hogy a beépített digitális-analóg átalakítás képességeivel megfeleljen a mai kor zenehallgatási igényeinek is. Ezt a célt szolgálja a beépített DAC, ami DacMagic Plus néven híresült el és külön egységben rangot vívott ki magának. Az egyesek és nullák halmazából a Wolfson WM8740 DAC chip 24 bit/192 kHz-es mintavételezése a hangzás új dimenziói építi fel. A digitális jelátalakítást szem előtt tartva két optikai bemenet, koaxiális digitális bemenet és egy aszinkron USB audio csatlakozó fogadja a forráskészülékek jeleit. Játszhatunk zenét közvetlenül a PC-ről vagy Mac-ről, a külön megvásárolható BT100 Bluetooth (dongle adapter) segítségével közvetlen okos-telefonról vagy tablet-ről hallgathatjuk a népszerű Spotify, Deezer vagy YouTube és egy sereg más tartalom szolgáltatót.
Az analóg jelforrásokra egyforma súllyal gondoltak a tervezők, legyen az szimmetrikus XLR vagy RCA bemenet és a hozzájuk tartozó válogatott alkatrészekből készült analóg fokozat. Már az előlapon is találkozhatunk eggyel, 3,5 mm-es MP3 bemenet hordozható készülékeink részére.

A 2×80 Watt teljesítményre képes A/B osztályú erősítő kimenetein elrugaszkodó teljesítmény kiváló minőségű dupla csatolókon távozik, átadva minden legyártott energiát a hangsugárzókábeleknek. Kinyerhető az elkészített jel végerősítők és aktív mély-sugárzó részére is, fokozva ezzel a rendszerépítés lehetőségeit. Kijáratok tekintetében az elmaradhatatlan fejhallgató erősítő kimenetét találjuk, csak éppen a kicsi, 3,5 mm-es fajtából.

A Cambridge Audio CX A80 erősítő használata során sok örömet okoz. Már az első bekapcsolás utáni néhány taktus elhangzásakor jön a meglepetés. Persze ebben a rockzene is „ludas”, mert a Led Zeppelin több mint 40 éves felvétele a Whole lotta Love c. nóta a második remaszterelt albumról elementáris erővel tör elő a hangsugárzókból. Az ezen a lemezen fellelhető többi felvétel folyamatos lejátszásakor a Cambridge Audio CX A80 be tudja bizonyítani, hogyha kell lágyan is tud muzsikálni.
Jól mutatja a felvételek közötti különbségeket. Komoly zenekarokat felvonultató művek esetén lehet különbségeket tenni az egyes felvételek helyszínei között. Kamarazenei művek megszólaltatásakor a négy-öt résztvevő hangszeres művész elhelyezkedése és hangszereinek aurája igen jól nyomon követhető.
Az interneten lévő rádióállomások hallgatásakor (pl.: Radio Swiss Jazz 128kps Mp3) jól megválasztott koaxiális kábelen keresztül nemcsak háttérzenével szórakoztat, nyugodtan oda lehet figyelni a zenei részletekre is, ami ennél a veszteséggel meglévő zenei alapanyag visszaállításánál igencsak meglepő. Itt is megkapjuk az egyes zeneszámok közötti felvételkészítési és hangzásbeli különbségeket, bár oda kell figyelni a részletekre, tudjuk, technikailag bármennyire is egy szintre hozott az anyag.
A Cambridge Audio CX A80 integrált erősítő a hozzá konstruált CXC dedikált CD-futóművel szerves egységet alkot. A hozzá konstruált CX sorozatú CD-játszót nem véletlenül találták ki úgy, hogy a CX A80-al rendszerbe állítva jobb kihasználtsági faktorral birtokolhatjuk. Az így kialakított készülékegyüttes hangzása magával ragadó, energikus, a bemutatott hangszerek hangjának tömörsége meglepő, de ezen belül kellően részletező is.

Konklúzió

Bármi legyen is a forrás, a CXA80 új mélységeket és részleteket fed fel és lehetővé teszi, hogy újra felfedezzük kedvenc zenéinket. Kiszolgálni képes az árkategóriájánál nagyobb, drágább hangsugárzókat is. Amennyiben részegységeire boncolva értékeljük minden egyes fődarabját a maga szintjén értékelve árarányosnak és kedvezőnek találjuk. Nem tartalmaz harmadrendű alkatrészeket és megoldásokat. Nyugodt lélekkel ajánljuk zenekedvelő barátainknak.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 85%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 85%

Pro
+ nagyon megnyerő hangzás
+ aszinkron USB bemenet
+ előerősítő kimenet
+ aktív mély-sugárzó kimenet

Kontra
nincs kijelző a hangerő nyomon-követésére

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció