Pioneer BDP-LX58 univerzális BD 3D lejátszó

Mostanság az LX típuskódú sorozat készülékei képviselik a Pioneer házimozi berendezéseinek prémium kategóriás felsőházát, amelyek bizony a hagyományos kétcsatornás sztereó hanganyagok visszaadásának terén is remekelnek.

Az LX típuskódú sorozat megépítésükben is visszaköszön a Pioneer több évtizedes múltra visszatekintő, méltán elismert pedigréje…

Ezen illusztris családot képviseli a BDP-LX58 univerzális Blu-ray 3D lejátszó, mely a 2008-ban bemutatott BDP-LX91 modell utódaként, és a jelenlegi zászlóshajó BDP-LX88 kisebb testvéreként 2014 októberétől van jelen a japán cég high end AV termékkínálatában. Szolgáltatáspalettáján pedig többek között olyan ínyencségek is felsorakoznak, mint az Ultra HD 4K felskálázás, vagy a hálózati funkciók, illetve a nagyfelbontású hangformátumok (SACD és DVD-Audio) támogatása.

FELÉPÍTÉS ÉS KIVITEL

A BDP-LX58 esetében a „kisebb testvér” kifejezés erősen képletesen értendő, ugyanis az ember majdhogynem kétrét görnyed, amikor a közel 10 kilós készüléket kiemeli a dobozából. Kinézetét tekintve a BDP-LX58 egy tetszetős, minden felesleges sallangtól mentes előlappal szerelt lejátszó, mely a dizájn és megépítésének minősége szempontjából semmiféle kívánnivalót nem hagy maga után. Tesztmodellem gyönyörűen megmunkált, szálhúzott fekete előlappal érkezett, ám a típust ezüst változatban is gyártják. A minőségi anyagválasztás minden porcikáján meglátszik, amire remek példa a készülékház tetőlapját két oldalról rögzítő 3-3 imbusz-hornyolt csavar kivitele.

A lehelet finoman működő, csendes lemezmechanizmus az előlap közepére került, szimmetrikus távolságokra a készülék vaskos talpaitól, amelyek a lejátszó egyedi, ultra-merev alvázát tartják. A készülékház alaplapja egy belső 1,6 mm-es, valamint egy ezt tovább erősítő, külső 3 mm-es vastagságú acéllemezből álló, kettős lemezszerkezet, amelynek célja, hogy mindenféle mechanikus rezgést megszüntessen. Ez a megoldás, a rezgéscsillapított diszkmechanikával együtt jobb jelstabilitást és alacsonyabb jittert eredményez – legalábbis ezt állítja a Pioneer.

CSATLAKOZÓK ÉS KEZELÉS

High end AV készülék révén, a BDP-LX58 hátoldalán sorakozó csatlakozók minősége is prémium kategóriás. Két HDMI kimenetet is kapunk, egy elsődleges és egy ún. „szub” HDMI csatlakozó formájában. Utóbbi a lejátszó többszobás célú alkalmazását támogatja. Természetesen mindkét HDMI aranyozott kivitelű csakúgy, mint a koax digitális hangkimenet, amely fölött egy „Zero Signal” elnevezésű RCA aljzat biztosít extra földelést a készüléknek – szintén az akkurátus jelátvitelt támogatandó. Ezekkel egy csoportban található a vezetékes hálózati LAN port, valamint egy USB aljzat, amelyből egy másikat az előlapon is megtalálhatunk, a mobileszközökről történő kép-, videó- és zenetartalmak lejátszásához.

Sajnálatos módon a BDP-LX58 csak a vezetékes hálózati kapcsolatot támogatja, Wi-Fi csatlakozás nem szerepel a készülék funkciói között. Ez egyrészt érthető a lejátszó AV jelfeldolgozási minőségének megóvása szempontjából, másrészt azért ma már elektronikusan megoldható lenne, hogy a Wi-Fi jelátvitel ne gyakoroljon nemkívánatos hatást az AV jelfeldolgozási folyamatokra, főként egy ilyen árkategóriába tartozó berendezésnél.

Univerzális lejátszóként, a BDP-LX58 másik nagy erőssége a nagyfelbontású hangformátumok lejátszása, melyekhez teljesen különálló audio-szekció áll rendelkezésre ESS Sabre32 ES9011 DAC chip-szettel, kifejezetten audio eszközökhöz gyártott, válogatott alkatrészekkel, valamint szépen kivezetett, aranyozott analóg sztereó RCA hangkimenet-párral.

A mindennapos használatot egyszerű, könnyen átlátható és értelmezhető, magyar nyelven is előhívható menürendszer segíti, melynek mélységében olyan paraméterek is konfigurálhatók, mint pl. a hangkimenet jelformátuma, a video színtér, a HDMI Deep Color bitmélysége, a 4K 24p képmegjelenítés engedélyezése, a hálózati beállítások, hogy csak egynéhány dolgot említsek, a teljesség igénye nélkül. Mindebben egy keskeny, hosszúkás távvezérlő van az ember segítségére, jól elhelyezett gomb-struktúrával, háttér megvilágítással.

A BDP-LX58 kezeléséhez tehát minden feltétel adott, ám a készülék működtetése sajnos mégsem problémamentes. Ugyanis a lejátszó meglehetősen (sőt olykor már kifejezetten kínosan) hosszú időintervallumok eltelte után reagál az utasításokra, amivel sok esetben próbára teszi a felhasználó türelmét.

KÉP ÉS HANG

Az első körben hagyományos módon lejátszott SD és HD filmanyagokat (DVD-Video és Blu-ray) a BDP-LX58 a maguk minőségi szintjének megfelelő képi minőségben jelenítette meg, és a 3D képmegjelenítést sem érheti kritika. Második körben, a video felskálázási képességeket megvizsgálva, a BD lemezről játszott natív Full HD felbontású filmanyag gyönyörűen mutatott Ultra HD 4K formátumba felkonvertálva, ám a DVD-Video filmek esetében egyes jeleneteknél itt-ott furcsán kockákra omlott a képi textúra. Tapasztalatom szerint a DVD filmanyagokat maximum 1080p felbontásig érdemes felskálázni a Pioneer lejátszóval.

A hangvisszaadási képességek vizsgálatakor, a BDP-LX58 a várakozásnak megfelelően hozza a többcsatornás surround formátumokkal szemben elvártakat, a hangzás kellően monumentális és teres, masszív hang kavalkáddal az akcióknál, és nüansznyi apróságokat is megmutató részletgazdagsággal a visszafogottabb képsoroknál.

Az igazi ász természetesen a muzsikák interpretálása, mely már az audio CD-knél is megfogja az embert, az SACD és DVD-Audio korongokról lejátszott zenéim esetében pedig egyszerűen nem engedett felállnom a fotelből. A házimozi hangzásnál ecsetelt jellemzők a sztereó zenei felvételek hallgatásakor is megmaradtak, ám most mindez szépen megrajzolt hangszínpadot eredményezett, példás ritmustartással, ütemes frissességgel vagy kellő visszafogottsággal ott, ahol erre szükség van. E helyütt egy mondatban érdemes kitérni olyan hangminőséget javító apróságokra, mint a három fokozatban dimmerelhető, illetve teljesen kikapcsolható kijelző, vagy a „Direct” üzemmód, amelynek aktiválásával lekapcsol a készülék videoáramköre és az összes digitális kimenet.

A BDP-LX58 gond nélkül megbirkózott a mobileszközről USB kapcsolaton keresztül lejátszott médiatartalmakkal is, a jelenleg mindössze csak a YouTube és Picasa oldalakra korlátozott hálózati webtartalom-kínálat terén azonban lehetne mit bővítenie a Pioneer-nak.  

AJÁNLÁS

Szükség van-e a hipermarketekben is megvásárolható, harmincezres BD 3D lejátszók mellett egy ilyen, prémium kategóriájú, majd negyedmillióba kerülő High end lejátszóra? Nyilvánvalóan nem mindenkinek. Ám mindazok, akik szeretik, sőt imádják a minőségi házimozizást és az igényes zenehallgatást, több mint megfelelő társat találnak ehhez a Pioneer BDP-LX58 univerzális Blu-ray 3D lejátszóban, amelynek kompromisszumoktól mentes AV összteljesítménye minden valószínűség szerint még a komótos működését és a Wi-Fi hiányát is elfeledteti velük.

Forrás:[www.sztereomagazin.hu]

Specifikáció