Cambridge Audio CP1 lemezjátszó előerősítő – Hangzásvilág

Míg a fájlok világában dúl a formátumháború a hifi-szobákba csendesen visszakúszik a lemezjátszás, melynek a forráskészülék mellett elengedhetetlen eszköze a RIAA korrekciós előerősítő. A Cambridge Audio cégnek mindig voltak sláger készülékei, akár a legutóbbi gyártmánysorozatot nézve egy kiváló értékarányos DAC (a DacMacig Plus), kézenfekvő tehát, hogy az analóg szegmensben is időről időre megjelenjen egy-egy gyöngyszem.
A Cambridge Audio CP1 lemezjátszó előerősítő készülék láttán egyből feltűnik – volt már ilyen. Igen, a CP1phono is rendelkezik pedigrés felmenőkkel, akár azt is mondhatjuk, az új elektronikát betették a régi dobozba, vagy nincs új a nap alatt, csak egy ráncfelvarrás?

Van valami egyedülállóan élvezetes a lemezhallgatásban, amit a digitális média nem képes reprodukálni. Azonban az utóbbi két évtizedben megjelent, legtöbb hifi erősítő nem rendelkezik lemezjátszók számára fenntartott közvetlen csatlakoztatási lehetőséggel. A hangszedő által közvetített nagyon kis elektromos jelet fel kell dolgozni és annyira fel kell erősíteni, hogy a nagy-szintű bemenetek bármelyike fogadni tudja.

A Cambridge Audio mérnökei a 60-as évek vége óta finomítják az elektronikákat, a Cambridge Audio CP1 modellben is bizonyítják a diszkrét elemekből létrehozott, iker konstrukciójú, „A”-osztályú erősítéstechnika és a passzív RIAA kiegyenlítés meghozza az eredményeket. Az analóg hangvonal első szakaszában nagyon sérülékeny a pici jel, ezért a CP1phono előerősítő tervezésénél megkülönböztetett figyelmet fordítottak az alkatrészek kiválasztására. Kivételes pontosságot igényel a vágó-karakterisztika visszafordítása és hallgathatóvá tétele is.

Illeszkedve a szabványokhoz (bemeneti impedancia 47k Ohm, kapacitás 220pF) a CP1phono alkalmas a legtöbb hangszedő jelének erősítésére. Szinte minden a kereskedelemben kapható MM hangszedő és nagy-jelű MC hangszedőgond nélkül használható hozzá. Segítségével erősítőink nagy-szintű (aux.) bemenete életre kel. Kimenete 300mV-ot szolgáltat hifi-láncunk következő szemének az integrált erősítőnek.

Kezelése egyszerű. Amikor mindent csatlakoztattunk, bekapcsoljuk. Ez a sorrend fontos, mert nem szeretnénk semmit sem tönkre tenni a menet közbeni csatlakozások kihúzásával/bedugásával. A hátoldalon lévő balansz-szabályzóval korrigálhatjuk hangszedőnk oldal egyensúlyát. Más szabályozni és kapcsolni való nem lévén, máris élvezhetjük a lemezezés minden örömét.

A Cambridge Audio CP1 lemezjátszó előerősítőz átlagos lemezjátszóparknál jobb szintet is képes kiszolgálni. Értékeljük a lenyűgözően tiszta zeneiséget és az analóg technika egyedülálló felbontási képességét.

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]