Cambridge Audio CXU 2015 – What HiFi ***** bemutató

Legjobb BluRay lejátszó díj a 300+ Font kategóriában

A Cambridge Audio nagyon ott van a szeren. Az új CX széria minden tagja rendkívül népszerűnek bizonyult a hallgató szobában. A CXC CD transport, a CXA60 sztereó erősítő, és a CXN streamer egység is ötcsillagos hangzás értékeléseket kaptak a nagyszerű design, és kiváló teljesítmény kombinációjára. A Cambridge CXU univerzális lejátszó a legújabb tagja az illusztris ötcsillagos klubnak. A csatlakozások, és funkciók olyan kombinációja, amelyet rendkívül meggyőző kép és hangminőséggel párosul. Bár a 900 Font kicsit meredeknek tűnhet egy lejátszóért, az univerzális megnevezést a CXU esetében mindenképpen figyelembe kell venni. A CXU ugyanis nem csak BluRay és DVD lejátszó, hanem emellett CD lejátszó, DAC, hálózati streamer is egyben. A CXU támogatja a nagy felbontású audio anyagokat, mint például az SACD, vagy a 24 bit 192 kHz fájlokat, amelyeket akár az okos telefonjával is letölthet. Mindezeket figyelembe véve már sokkal elfogadhatóbb az ár.

A felépítés:

A CXU a CX család nyomdokaiban járva prémium minőségű felépítést, és az u.n float design elemeket kapta meg. Masszív, de még elegáns a megjelenése. Alumínium kivitel, amely csak fekete színben rendelhető. Külön gondot fordítottak a gombok tapintás érzésére, és a lemeztálca mozgatásra, hogy a lehető legkevésbé legyen zajos. A tálca mozgatása közben alig van nagyobb zaja, mint a lemez lejátszás közben. A kijelzője egyszerű, nagyobb távolságból is jól olvasható a nagy felirat méretnek köszönhetően. Kicsit hiányzik az, hogy nem mutatja a mintavételezést, a fájltípust, vagy más olyan dolgot, mint például a műsorszám címe, vagy a bemenet neve. A távvezérlője kiváló minőségű. Nem gyakran találkozunk olyan távirányítókkal, amelyet kellemes érzés kézben tartani, ezért hagyjuk, hogy kényeztessen minket, le se szeretnénk tenni. A lágy tapintású gumírozott kivitel amely egyértelmű érzéssel mutatja a gomb megnyomását, a készülék pedig meghökkentően gyorsan reagál erre. A gomb háttérvilágítás hasznos funkció egy sötét mozi szobában. Az egyetlen amit hiányoltunk, azok a direkt bemenetválasztás gombok, mivel egy bemenetválasztó gomb nyomkodásával kell léptetni a műsorforrásokat, amely viszonylag időigényes művelet. Ez az egyetlen apró hiányosság amit tapasztaltunk, a CXU-val kapcsolatban semmi más nem ad okot aggodalomra.

A képminőség:

A Madárember BluRay lemezről való lejátszása közben kristálytiszta képminőséget, természetes dinamikus képet láttunk kiváló felbontással. A színek megjelenítése valósághű, a bőr színe és a nappali felvételek realizmusa elragadó, emellett a háttér felbontása is harsogóan részletes. Az átmenet a fényes és sötét részeken kivételes. Az ablakon beszűrődő napfény tiszta és intenzív (de soha nem zavaró), miközben  az árnyékos helyeken is jól látszanak a részletek. A sötét felvételek kiválóak, a finom részletek megjelenítése fokozza a drámai hatást. A mozgást lágyan kezeli, akár gyors, akár lassú. A CXU jól kezelte a vágások szaggatott részleteit, és a kamera mozgásokat is ellenőrzése alatt tartotta. A Galaxis őrzői lejátszásakor a rikító színek és a gazdag részletek erős kontraszttal jelentek meg. Az objektumok határvonalait szinte harapni lehetett, de soha nem tűnt túlságosan élesnek, vagy természetellenesnek sem a csillaghajó, sem a drágakövek megjelenítése. A CXU elszántan megőrzi a természetes kontrasztot, és a valósághű színeket még a DVD lejátszás során is. Persze meglátszik a képen a csökkentett felbontás, de nem láthatók a szokásosnak mondható zajfoltok. Igazán stabil, részletes képe van.

A hangminőség:

A Cambridge CXU valósághű megjelenítésével együtt kiváló a hangja is. Természetes, feszes, jól időzített, és szinte tapintható, ahogy áramlik. Igazi magával ragadó kiegészítője a látványnak. A kétcsatornás anyagokon a tehetsége még inkább nyilvánvaló. Töltse be Leonard Cohen Popular Problems CD lemezét, és élvezze a CXU részlet gazdag, tágas, és zenei bemutatóját. A határozott, csábító alsó tartomány, és a dübörgő mélyek is feszesen, kontrolláltan szólalnak meg az Almost Like The Blues szerzeményen. A felső tartomány tiszta, és a halk részletek is kiválók, de szerencsére minden csillogást nélkülöznek. Az énekhang tiszta, és meggyőző, még Cohen homályos, morgó mély bariton hangjának textúrája is kiválóan érzékelhető.

Minden hangszer helye könnyedén felismerhető a tágas színpadon. A futamok eleje, és vége precíz, de a Cambridge hangja ennek ellenére nem analitikus. Túl elfoglalt ahhoz, hogy a zenét összetartó apró részletekkel bíbelődjön, ám a hangja vonzó, igazán élvezetes. A CXU nem csinál nagy felhajtást a fájltípusok, vagy a felvétel minősége körül. Marcy Playground összemosott tónusait amit a Comin Up From Behind szerzeményén lehet hallani ugyanolyan lelkesedéssel, és betekintés móddal mutatja be, mint a nagy felbontású fájlokat. Ha viszont egy régi felvételt játszik le vele, mint például a Popular Problems, a CXU ragyogni fog.

Sokatmondó az összehasonlítás egy Oppo lejátszóval. Miközben az Oppo gazdag hangjával hasonlítottuk össze, kiderült, hogy a Cambridge a mélyhang tartományban pontosabb, és kevésbé ragadós. A CXU igazán életrevaló, és mindent látó lejátszó.

Tulajdonságok:

A CXU a lemez formátumok széles palettáját támogatja. 3D Blu-ray, CD, SACD, DVD-A, HDCD és még az AVCHD lemezek sem okoznak neki gondot. Meg fog lepődni, de a HD-DVD lemezeket nem tudja lejátszani. Támogat minden népszerű fájlformátumot az Mp3-tól kezdve az ALAC, WAV, FLAC 24 bit 192 kHz fájlokon át a DSD64-ig. Ez utóbbit csak az USB bemeneten keresztül. Négy HDMI csatlakozása van, két bemenet, és két kimenet. Képes kezelni a FullHD felbontást, emellett mindkét HDMI kimenete támogatja az Audio Return Channel funkciót. A front panel HDMI bemenete a Mobil High-Link Definition protokolt is képes kezelni, így például Android okos telefonról HD anyagokat képes lejátszani. Koaxiális, és optikai bemeneteket is találhat a hátlapon a sztereó analóg kimenet, és a 7.1-csatornás analóg kimenetek mellett.

Ha a zenei, vagy videó gyűjteményét merevlemezen, vagy USB memórián tárolja, egyszerűen csatlakoztassa azt a három USB bemenet egyikéhez. A CXU egyik bónusz szolgáltatása a sok közül az, hogy bármelyik USB port képes tölteni az Apple, vagy Android telefonját. A sokoldalú CXU emellett alkalmazható, mint hálózati streamer. Otthoni hálózathoz csatlakoztatva vezetékes, vagy a tartozék WiFi egységgel vezeték nélküli (bármelyik USB bemenetbe bedugható) kapcsolatra képes.

Nincs dedikált alkalmazás a CXU-hoz, ezért az egyszerű képernyő menün keresztül vezérelheti például a NAS egységéről a lejátszást. Harmadik fél által biztosított alkalmazás okos telefonra való telepítése után lehetősége van a zenei könyvtár böngészésére is.

A rivális Oppo BDP-105D például a Netflix, és BBC iPlayer alkalmazásokkal előtelepítve érkezik. Ezzel ellentétben a Cambridge a YouTube, és a Picasa alkalmazásokat tartalmazza, ám egyéb funkciói elhalványítják a másik készülék érdemeit.

Értékelés:

  • A CXU drága beruházás a 900 Fontos árával, de ha figyelembe veszi azt, hogy nagyon kevés készülék képes a filmeket, és a zenéket ilyen magas minőségben lejátszani, már nem tűnik annyira meredeknek a dolog.
  • A Cambridge Audio CXU egy mindent tudó lejátszó, amely minden szinten le fogja nyűgözni

A What HiFi angol nyelvű értékelése

Specifikáció

Forrás:[www.whathifi.com]