Cambridge Audio Azur 851 D digitális előerősítő és DAC teszt – Sztereómagazin

Zenét digitálisan, kompromisszumok nélkül és kiváló hangminőségben!

Az Azur 851D azok számára készült, akik a zenéiket digitálisan, kompromisszumok nélkül és kiváló hangminőségben szeretnék hallgatni.

A készüléket szinte mindenfajta csatlakozófelülettel ellátták, minden digitális formátummal elbánik, azaz egy vérbeli digitális ?mindenevő", amit high-end alkatrészekkel terveztek és építettek, hogy a zene bármely digitális forrásból a legmagasabb mintavételezéssel, lenyűgöző zenei produkcióval örvendeztesse meg hallgatóságát.

A tudás

A Cambridge Audio új zászlóshajója szinte minden formátumot lejátszik, és a ma divatos digitális források könnyűszerrel csatlakoztathatók hozzá. A második generációs AFT felskálázási technológiával 24 bit 384 kHz-es felbontásra alakít minden digitális formátumot, az MP3-tól a nagyfelbontású fájlokig. Hat digitális bemenettel és aszinkron USB csatlakozással is felszerelték. A digitális szűrő karakterisztikája az igényeknek megfelelően állítható. Az opcionálisan rendelhető BT 100 Bluetooth adapter segítségével támogatja a vezeték nélküli APTX formátumot. Digitális bemenetein maximálisan 24 bit 192 kHz felbontásig minden formátumot támogat.

A felépítés és kinézet

A tervezők egy esztétikusan megtervezett, stabil, rezgésmentesített alumínium házba költöztették az elektronikát. Masszív, torroid transzformátor szolgáltatja igényes tápegységeken keresztül a működéshez szükséges feszültséget. A szálcsiszolt, vastag előlapon középre került a pontmátrix kijelző, amely diszkréten (kikapcsolhatóan) minden üzemmódról elégséges információval szolgál. Az "ablak" jobb- és baloldalára 4-4 db nyomógomb került; hogy mikor mit csinálnak a kijelzőről tudhatjuk meg.

Cambridge Audio 851 D Cambridge Audio Azur 851 D digitális előerősítő és DACJobboldalra helyeztek egy méretes forgatógombot, melynek funkciója a beállított üzemmódnak megfelelően más és más lehet. Baloldalon találjuk a ki-bekapcsoló gombot, felette a kis kék ?lámpácskát", amit a gyártó az Azur széria minden darabjánál használ. Majd következik a 6,3 mm-es fejhallgató csatlakozó, aminek meghajtásáról egy "A" osztályú erősítő gondoskodik, amit a menü gomb követ a sorban. Felette kapott helyet a digitális szűrő karakterisztikáit kijelző 4 db-os pontszerű kék led sor. A menügombbal egy sorban találjuk közép felé az infravevő ?szemét". Az előlap logikusan megtervezett, és nagyon szépre sikerült.

Cambridge Audio Azur 851 D digitális előerősítő és DAC

A hátlapon is katonás rend uralkodik. Jobboldalról szimmetrikus, majd aszimmetrikus kimeneteket találunk. A csatlakozók gazdagon aranyozottak, igényes kivitelűek. Az alsó sorban találjuk a digitális kimeneteket. Ebből mindjárt három "pár" S/P DIF és Toslink Optical csatlakozó áll rendelkezésünkre, majd a ControlBus ki- és bemenete következik, és a multiroom infra bemenet, végül az RS 232 aljzat zárja a sort. Ezen keresztül lehet a rendszer software-t frissíteni. A felső sorban találjuk a digitális bemeneteket. A sorban ezek a következők: AES/EBU szimmetrikus, BNC coaxial és 2 db Toslink Optical csatlakozó. A felső szinten következik az USB bemenet és a hozzá tartozó Gnd/Lift tolókapcsoló. Ezután a Bluetooth adapter (BT 100) USB csatlakozóját találjuk, majd a trigger out kimenet következik. Ezzel lehet vezérelni más külső készülékeket (pl. szubládát, megjelenítőt). Végezetül egy billenő kapcsolóval kiegészített IEC aljzaton keresztül csatlakoztathatjuk a hálózathoz. Folytatás…

Forrás: [https://www.sztereomagazin.hu]