Bose – az akusztikus tömegek energiája

 A Bose hangsugárzó rendszere első megjelenésekor forradalmian újmegoldásnak számított, nem csoda, hogy napjaink házi-mozi rendszereinek zöme távolról sem hasonlít ehhez a megoldáshoz.

Dr. Amar G. Bose – a Massachussets Institute of Technology professzora – tizenkét év pszicho-akusztikai alapkutatási munkával kifejlesztette azt a hangsugárzó rendszert, ami a lakótérben megvalósítja a koncert termek hangzásélményét. Munka- és költségigényes vizsgálódásainak legfontosabb eredménye annak bebizonyítása, hogy egy élő hangverseny természetes elevenségét alapvetően a koncert teremben keletkező közvetlen és visszavert hangok megfelelő aránya biztosítja. Minden gyártás alapja a kutatás, az élő hang fizikája, és az, ahogyan azt az ember hallja – vallják a Bose mérnökei. Az 1964-ben alapított vállalat minden termékében megtalálhatók a kutatások kézzelfogható eredményei.

amar-bose

Egy Bose hangrendszer, a közvetlen és a visszavert hanghullámokat hasznosító hangsugárzó technológiája, fülünkre és idegrendszerünkre gyakorolt hatása igen nagymértékű. A hanghullámok egy része valamilyen tárgyról verődik vissza, ezek a visszavert és közvetlen hangok együttesen teremtik meg azt a természetes térbeli hangzást, amely az élő előadásokat jellemzik. Ezzel a módszerrel elérhető a lakószobában nagyobb területen megvalósítható hallgatási pozíció, nem csak a hangszórók által metszett középpontban élvezhető a térhatás. Nemcsak multi-csatornás zenehallgatáskor, hanem a két csatornát felhasználó sztereó zenehallgatásnál is hatásosabb a térélmény, mint hagyományos hangdobozok esetében.

A rendszer fő elemei a basszusmodul és a kocka alakú középmagas hangsugárzó-térmodulok. Minden egységben a szokásostól eltérő anyagok és megoldások találhatók. Szándékosan nem nevezzük a mélynyomót szub-basszus sugárzónak, mert több annál. Ebben a mélyhangszóró modulban kaphat helyet egy aktív elektronika a kocka hangszórókra jutó teljesítmény elosztásra, túlvezérlés elleni védelemre, hő-védelemre, valamint a 0.1 LFE csatorna jelének feldolgozására.

enceintes-bose-acoustimass-10-serie-v-direct-reflecting

A mély-frekvenciás lesugárzás nem közvetlen rezgés-átvitellel, hanem ellenütemű légtömegek mozgatásával történik. Ez a megoldás biztosítja a tiszta, torzításmentes, lokalizálhatatlan mélyhang megvalósítását a lakószobában. A rendszer hangzásminőségi megjelenítése nem csekély mértékben köszönhető az egyedülállóan megkonstruált mélyhang-modulnak. A „doboz” megfelel egy alul áteresztő szűrőnek, amely kb. másfél oktáv szélességben hatásosan akadályozza meg a magasabb frekvenciák kijutását a külső térbe. A Bose mérnökei megállapították, hogy amikor ilyen harmónikusok hallhatók, ezek lehetővé teszik a mélyhang eredetének meghatározását. Tehát ezzel a megoldással a mélyhangok lokalizálhatatlanok, ezért a mélymodul bárhol elhelyezhető a szobában, függöny mögött, kanapé mögött szinte láthatatlanul. A basszusmodulban, típustól függően kettő, három hangszóró dolgozik a padló felé sugározva. A membránok negatív kitérései a dobozban egy légtömeget mozgatnak, amely egy akusztikus labirintusban keringés után egy aerodinamikusan kiképzett nyíláson át a légtérbe lépnek.

boseacoustim3wh

Minden kutatás és megvalósítási ötlet a szobai felhasználás érdekében történt. A „kocka-hangszórók” méltó partnerei a mélymodulnak. A tömített, zárt, fém/műanyag kombinációval készült kockákban, hangelnyelő bélésben dolgoznak a kónuszos szélessávú „motorok”. Körülbelül 150 Hz felett lépnek munkába és egyenletes, un. „lyuk nélküli” a frekvencia menetük, jól bírják a nagy hangerő-impulzusokat. A kockák majdnem 180 fokos szöget fognak át, ezáltal a leképezett hang egy része a környezeti felületekről visszaverődik. A közvetlen és visszaverődő hangok aránya a gyrtó hosszas kísérletei alapján beállított. Többféle állvány és szerelvény áll rendelkezésre a felszereléshez, hogy a legideálisabb elhelyezést valósíthassuk meg zeneszobánkban. A hangszórók mágnesei árnyékoltak, nem torzítják a televíziós készülékek képminőségét.

Bose hangrendszer nem minden üzlet polcán található, a forgalmazó csak olyan kiemelt , prémium kategóriás szaküzleteknek adja bemutatásra, ahol megteremtik a „szemléletes eladás” feltételeit.