Az Audio-Technica 2017-es hangszedő kínálata

Az idei, jubileumi 50. CES-en a világhírű japán gyártó új MM (Mozgó Mágneses) hangszedő szériával jelentkezett. Egy minden eddiginél logikusabb felépítésű új generációval lepte meg a látogató közönséget, mely arra ösztönzi a felhasználót, hogy bátran kísérletezzen és fejlessze lemezjátszója és ezzel audiorendszere hangzását.

audio-technica_vm760slc_1_sq1

A cég filozófiája és hitvallása szerint …„mindent megteszünk, hogy segítsük a jobb hangminőség világos értékelését. Már a cég alapításakor 1962-ben cél volt a zenehallgatás élményének javítása. Termékeik tükrözik, hogy valóban meg lehet hallani a különbségeket”…

30 év elteltével az első, új, komplett széria jelent meg a világ egyik legtradicionálisabb hangszedőfejlesztőjétől és gyártójától, az Audio-Technica-tól. A régi, jól ismert modellek teljesen megszűnnek. A hangszedők a tű cserélgetésével alakíthatók, egyértelmű azonosság nincs a régiekkel, csak hasonlóak javasolhatók. A hangzásbeli különbségek és a finom részletek megjelenítése egyszerűen, személyre szabottan változtathatók a tűk cseréjével ugyanazon a hangszedőtesten. Az eredeti párosítás, csak iránymutatást ad, ez azonban az egyéni igények szerint tetszés szerint megváltoztatható.

A típusmegjelölésben a „VM” megnevezés újbóli bevezetésével (az AT- előtag helyett) minden termék egyértelműen beazonosíthatóvá válik, hogy mely csoportba tartozik, milyen technológiát képvisel az Audio-Technica kínálatából.

Az Audio-Technica kimagasló tulajdonságaival rendelkező para-toroid tekercs-struktúráját örökölte az új VM-generáció. Minden hangszedőben az Audio-Technica által szabadalmaztatott Dual Magnet kiképzést alkalmazzák. Ez a mágnes-elrendezés azonosan V-alakú a leggyakrabban használt vágófejek pozicionálásával. Ennek megfelelően a mágnesekre ható mozgásenergia irányvonala jobban megfelel a barázda bal és jobb csatornafaláról érkezőknek. Következésképpen a VM kialakítás kivételes csatorna elválasztást nyújt, tökéletesebb a sztereó képalkotás és egyenletesebb a frekvenciamenet.

A VM sorozatban lévő oxigén-mentes réztekercsek kábele (6n-OFC) több mint 99,99997% -os tisztaságú oxigénmentes réz. A Toroid gyűrűket egy központi mágnespajzs választja el egymástól elektromosan. A lehető legtöbb információt továbbítják. Mindezek eredménye, az új mozgómágneses hangszedők hangzása már szinte audiofil finomságú, mégis határozott hangképpel bíró,megfizethető árú modellek.

Az új VM sorozatot körültekintően tervezték, szem előtt tartva, hogy a zenerajongók meg tudják tapasztalni a hangzási különbségeket, a finom részletek „elővarázslását”. A kilenc új modell három különböző hangszedőtest és hét különböző formára csiszolt cseretű kombinálhatóságából áll. Közérthető, egyszerű jelölések. A hangszedőtest és a tű jelöléseiből álló modellkódok, jól érthetően mutatják a komplett hangszedő alapvető tulajdonságait. Köztük van egy 78 RPM fordulatú lemezek lejátszásához optimalizált modell is.
Öntött alumíniumötvözet házzal készül a 700-as sorozat, nagy sűrűségű öntött műanyag testtel az 500-as sorozat, és egyedi, a mono lemezek lejátszását célzó a 600-as széria, amelyben a szeparált jobb és bal oldallal segíti a a felvétel zajainak csökkentését.

audio-technica_vm740ml_1_sq

A különböző tűprofilok a jobb barázdakövetést adják. Az új rendszer megoldást kínál hét cseretű típus használatához. Ezek kúpos, tűszárra ragasztott, elliptikus ragasztott, tűszárba befogott (Nude) elliptikus , MicroLine™, Shibata, valamint különleges Line-Contact profillal.

Mi lesz veled „óriásölő” AT-95E? A jóhír az, hogy az AT95E továbbra is gyártásban marad, sőt az új széria cseretűit lehet a többi, régebbi hangszedőhöz is használni.

Yosuke Koizumi főmérnök, a hangszedőfejlesztéséért felelős csapat vezetője – miután csatlakozott a céghez – kifejlesztette a cég első nem-mágneses magú hangszedőjét az AT50 ANV modellt. Ez 2012-ben jelent meg a cég 50 éves jubileumára, majd alkalmazta ugyanezt a technológiát az AT-ART7 modellben.

„A hangszedőgyártás technológiája nagyon régi, de még mindig vannak területek ahol tudunk javítani, mint például az elektronikai rendszer. Amikor hangszedő fejlesztésről van szó nemcsak egy rivális márka termékeihez képest próbálunk javítani, hanem saját elképzelésünk szerint célzunk meg egy bizonyos szintű teljesítményt. Azt akarom, hogy az emberek élvezzék a hanglemezek hangzását, amennyire csak lehetséges, hogy újra felfedezzék a vinyl-lemezekben rejlő muzsikát! Természetesen úgy gondolom a vinyl a legjobb zenei médium. A zene élvezete visszatérő téma a Audio-Technica történetében, termékeik fejlesztésében. Egyértelmű, hogy a cég mérnökei meg kívánják osztani a közös szenvedély általuk konstruált termékeiben rejlő tudást” – magyarázza Yosuke Koizumi.

A teszteléshez a Technics SP-10 lemezjátszót Audio-Technica 1503 hangkarral, saját fejlesztésű „fonó-szörnyeteget”, valamint a B&W 801s vagy egy pár Wilson Audio System7s modellt használnak. Következetesen, minden teszthez, Mozart „Török Indulóját” (No.11 in A Major K331) is többször meghallgatják. A zongora hangot a legnehezebb reprodukálni, mert nagyon nagy a tonális tartalma, mély, erőteljes a basszus és kicsengők a magasak, emellett a zongora testének rezonanciája egyes gyártmányokra jellemző, jellegzetes hangzású és esetenként a felvételeken hallatszik a billenyűk kopogása is.

Az Audio-Technica már második generációs családi vállalkozás. A cég vezetőinek és mérnökeinek, technikusainak lelkesedése nem csökken, inkább diktálja az iramot, ami meg fogja hozni a következő 50 év eredményeit, nemzetközi sikereit. Az új megoldások az Audio-Technica hangszedőit továbbra is a legjobbak közé pozicionálják.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]