Az Audio Research referencia erősítői újra meghallgathatók

Szalonunk bemutató termeibe, az eddigi választék kiegészítéseként, újra meghallgathatók a legendás Audio Research cég „Reference” szériás erősítői, „a nagyok”, amikből a későbbiek folyamán legendák lehetnek. Amióta az Audio Research a Fine Sound Group tagja, termékeinek magalkotásakor a híres olasz designer Livio Cucuzza minden új ötlettől függetlenül szem előtt tartja az Audio Research szellemiségének és hagyományainak megőrzését.

A Ref 6 előerősítő a cég legújabb design koncepciója alapján került ki a kirakatba, méltán hirdetve a tradíciók együttélését a modern kivitelezéssel. Az egyedi áramkör számos eleme – transzformátorok, kondenzátorok, kábelezés – és ezek összekapcsolásának rendszere kizárólag az Audio Research új, Reference 6 készülékben fellelhetők. A fejlesztések folyamán növelték a csövek számát, egyúttal az áramellátás is javult, egyrészt hatott mind a makro- és mikrodinamikai képességekre és csökkentette a torzítást, másrészt hatott a stabilitásra és a használhatósági idő kiterjesztésére. Hat darab, (három/három csatornánként) prémium minőségű 6H30P iker trióda végzi az erősítést, ezeken kívül egy 6H30 és egy 6550WE nyújt szabályozást a tápegységnek. A további fejlesztések közé tartozik a szélesebb illesztési feszültség automatikus beállítása.

A Reference 75 SE egy impozáns, a teljesítmény, a stílus és a megbízhatóság szempontjából lenyűgöző erősítő, amely könnyedén új szintre emeli a zenehallgatás élményét. A legkülönfélébb hangsugárzók, köztük a háklis impedancia-menettel rendelkező modellek, esetében is képes kihozni a zenei teljesítmény maximumát. Megalkotásának középpontjában az évtizedek óta bevált vákuumcsöves technológiát örökölte, amely páratlan, bármely más gyártó elektroncsöves technológiájával hasonlítjuk össze. Több száz órányi kritikus meghallgatás, a gondosan válogatott összetevők tették lehetővé, hogy ez az erősítő túlmutasson a hagyományos hifi követelményrendszerén, a zenehallgatás találkozzon a realizmussal és az előadás érzelmi töltésével.

Az eddigi referencia végerősítőhöz (Ref110) képest az új modell a Ref 150 tápegységének energiaellátó képessége megduplázódott, így lett 1040 joule. Erre a döntésre a gyártók sok-sok órás meghallgatás kiértékelése és az egyes tervezési prototípusok összehasonlítása után jutottak. A Ref 150 kimeneti teljesítménye 150Watt csatornánként 8 Ohm átlagimpedancia esetén. Ezt az erőt nyolc, egymáshoz válogatott KT120 kimenő-cső szolgáltatja, a kimenet kapcsolási kombinációja az ismerős ultralinear konfiguráció és az ARC által szabadalmaztatott „részben katód-függő” topológia.

A Ref 6, a Ref 75 SE előerősítők és a Ref 150 végerősítő bejáratás után várja az érdeklődőket. A Referencia sorozat a legmagasabb hangzási igényeket is kielégíti, beleértve az analóg és a digitális műsorforrások által szolgáltatott jel erősítését. Hallhatjuk, hogyan képes létrehozni a szobában 120 tagú szimfonikus zenekar hangzását vagy egy akusztikailag kiváló helyen felvett orgonakoncertet. Megerősödik az érzés, hogy mindig jó ha van egy referenciánk. A referenciák mindig segítenek nekünk kijelölni a fejlődés útját, a zenehallgatás újra élését, a felfedezés élményét.