Audio-Technica AT440Mlb és AT120Eb hangszedők

Az 1962-óta méltán világhíres híres hangszedőgyártó új választéka tartogat számunkra, analóg rajongók számára újdonságokat, változásokat. Már az ez évi gyártmánykatalógus kivitelezésével is kellemes meglepetést szerez, hiszen a lehető legrészletesebben metszet-képekkel, grafikonokkal és adattáblázatokkal ismerteti a hangszedőkkel kapcsolatos ismereteket, könnyebbé téve az eligazodást akár a kezdők számára is. Az egymást követő „modellévekben” természetesen idén is elengedhetetlenek az új termékek, ezek közül ismertetünk most kettőt.

Az AT120Eb hangszedő

Az Audio-Technica AT120Eb hangzásának záloga a különleges műveletben precíziósan felcsiszolt „Nude” (Natural Diamond) valódi-, természetes-gyémánt tű. Mielőtt a csiszolási műveletet elvégeznék a gyémántot ragasztóanyag nélkül, nagy nyomással beszúrják a fém tűszárba. A gyémánt jelveszteség-mentes (grain oriented), ami azt jelenti, hogy a tűszár és a szerelés technológiája megvalósítja a barázdából kiolvasott rezgések maradéktalan továbbítását, ezen felül biztosítja a lemez és a hangszedő mechanikus szerkezetének maximális élettartamát. Ennek megoldása a zene részletgazdagsága és a jel tisztasága megőrzésének biztosításában rendkívül nehéz, de meglátjuk, hogy nem elérhetetlen ebben az árkategóriában.

Az AT120EB mozgó mágneses hangszedő az Audio-Technica VM konstrukciójú kettős mágnesű (Dual Magnet) tervezéssel kivitelezett gyártmánya, amely, tartalmazza az exkluzív „Paratoroidal Signal Generator” tekercseket. Ez egy egyedülálló jelátalakító rendszer, amely egy laminált tekercsmagból és egy szál vezetőből áll. A hangszedő belsejében alkalmazott mechanikus és elektromos csatlakozások kiküszöbölése minimalizálja a mágneses veszteségeket és jobb jelátvitelt biztosít. Ez a hangszedő LC-OFC (Linear-Crystal, oxigénmentes kristály) réz tekercsvezetékekkel szerelt, ez egy igen kifinomult réz alapanyag, amely mentes minden oxidációtól és minden szennyeződéstől. Egy különleges eljárást használtak, hogy meghosszabbítsák a rézmolekula rácsszerkezetét az anyagban. Egy adott huzalhosszban minimalizálják a kristályok számát.

A hagyományos rézdrót több, mint 150 000 kristályból áll méterenként, közöttük a kristályszerkezetre jellemző ráccsal. Az LC-OFC 20-ra csökkenti ezt a számot. Az eredmény megdöbbentő jelátviteli veszteségcsökkenés, amelynek egyenes folyománya a jel torzulásának szinte hihetetlen csökkenése. Mivel a jelátvitel hatékonysága javul a frekvencia átviteli egyenletesség megmarad a rendkívül alacsony jelszintek esetén is. Az LC-OFC huzal használata biztosítja a jelhűséget, ami az Audio-Technica kiváló minőségű hangszedőire eddig is jellemző volt.

Az AT440Mlb hangszedő

Ez a modell a régebbi 440-es frissített és továbbfejlesztett változata, az Audio-Technica szakemberei a gyártás és a felhasználói tapasztalatok alapján módosítottak kissé, főleg azért, hogy megőrizzék az ár versenyképességét. Az AT440MLb kettős mágnesű, VM típusú hangszedő MicroLine™ csiszolású gyémánttűvel rendelkezik. A MicroLine™ tű alakja hasonlít a lemezgyártás során használt vágótűjéhez. A kúpos és az elliptikus csiszolású gyémánt tűkhöz képest még jobb letapogatási képességekkel rendelkezik. Ennek három hasznát vesszük, még kevesebb kopás, jobb jel/zaj viszony és a magas hangok pontosabb leképezése. A lemezbarázda falára szinte teljes mértékben „felfekszik”, szinte maradéktalan a rezgések kiolvasása, így jobb a jelfeldolgozás is.

Jó tudni, hogy a tűszár alapanyaga az előző modellhez képest (AT440MLa) nem változott. A kúpos, cső alakú, eloxált alumínium tűszár már az elődben is bizonyított, nagyon jó. A kettős mágnes két, egyedileg szabadalmaztatott, paratoroid tekercset lát el mágneses erővel. A jobb jelátvitel érdekében a szerkezetben minimális mágneses veszteséggel, rövid jelúttal megvalósított elektro-akusztikai átalakítás megy végbe. Az elődhöz képest az AT440MLb hangszedőnek valamivel jobb a csatorna szétválasztása és jobb a magas-frekvenciás átvitele, amelynek szerepe van a 20kHz fölötti tartomány pontosabb megjelenítésében. Másrészt, a csatorna egyensúly adata egy kicsit rosszabb (1dB kontra 0.8dB) viszont árkategóriájához képest hangzása előremutató.

Mindkettő hangszedő a VM konstrukciójúak családjába tartozik. A sztereó lemezek vágása során a bal és jobb-csatornás audio-jeleket a vágófej két tekercsébe vezetve komplex mozgást hoznak létre. Ez a moduláció teljesen folyamatos „jelfelírást” biztosít, ezért is hívjuk analógnak. Az Audio-Technica ahelyett, hogy egy egységes, nagy mágnest használna, a szabadalmaztatott VM™, Dual Magnet™ konstrukcióban két apró mágnest használ 90 fokos szögben, közvetlen összhangban a két barázda fallal, két különálló, független tekercsszerkezetre átvíve a mágnes erőt. Ez a megoldás a hanglemezgyártás során kialakított, egymástól 90 fokot bezáró szögben lévő barázdafalak kiolvasását hűen biztosítja, a legjobban hasonlít a vágás technikájához, pontosabban annak fordítottja. Ez az ideális geometria és a mágnesek alacsony tömege teszi lehetővé a barázdából pontosan kiolvasott mozgás megfelelő elektromos jelé való átalakítását. Az AT440Mlb és az AT120Eb hangszedők mellé becsomagolt egyedi, frekvencia-átviteli diagram mutatja a szinte vonalzóegyenes frekvencia átvitelt a teljes hangfrekvenciás tartományban.

Az alkalmazott tűprofilok is a kiolvasási pontosságot szolgálják.
A MicroLine™ geometriájú hangszedőtű majdnem pontosan hasonlít a lemezgyártáskor használatos vágótűre. Más tűprofilok nem tudják ennyire pontosan követni a barázdák magas-frekvenciás jeleit. Az egyedülállóan megmunkált, többlapú gyémánt kíméletesen biztosítja a kapcsolatot a barázdafallal, ezzel meghosszabbítva lemezeink élvezeti időtartamát.
Az elliptikus csiszolású hangszedőtű két sugarát tekintve eltérőek a méretek. A szemben lévő sugár mérete nagyobb, mint az oldalsó sugáré. Ez lehetővé teszi a barázda közepének jobb követését, ezáltal a magas-frekvenciás jel jobb letapogatását. Az elliptikus tűk esetében az első szám (pl.: 0.3×0.7) az oldali sugár. Minél kisebb a tű oldalsó sugara, annál jobb hangminőséget lehet reprodukálni.
A tűprofilok valódi gyémántból való megformálása és ezek ragasztóanyag nélküli rögzítése valódi mutatvány és sokkal költségesebb, mint ragasztott technológia. A szerelés a tűszárba lézerrel vágott négyzetes lyukakba történik, a tűszár pontosan fedésbe hozza a tűt a barázdák síkjával.

Reméljük felkeltettük olvasóink érdeklődését az új hangszedők iránt és eligazítást tudtunk nyújtani néháy kérdésben.

Specifikáció : AT120Eb, AT440Mlb

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]