DacMagic XS teszt

DacMagic XS

Ha a zenehallgatást számítógéppel képzeljük el, ugyanakkor a hangminőségre is nagy hangsúlyt fektetünk, nem kell kétségbeesni, mert szép számmal akadnak neves gyártók, akik erre a célra már kiváló megoldásokkal rendelkeznek. Az otthoni rendszerek, mint egy külső DAC vagy DAC-al kombinált fejhallgató erősítő nehézkesen kezelhetőek és nem alkalmasak arra, hogy zsebben egy laptop, vagy tablet mellett hordozzuk őket. Az Mp3 lejátszók között ugyan nagy a választék, de hangminőségük sok esetben megkérdőjelezhető és a nehezen hajtható fejhallgatókkal sem mindig boldogulnak. Szerencsére feltörekvőben vannak az olyan kis helyigényű minőségi megoldások, amelyek laptopról is kiváló minőséget ígérnek. Ha sokat vagyunk úton, mobilról akarunk zenét hallgatni, akkor ezt az eszközt érdemes előkapni a zsebből, így a minőségből sem kell sokat engedni. Ilyen például a DacMagic XS is, amivel sikerült közelebbről megismerkednem.

A Cambridge Audio márkanév Magyarországon sem ismeretlen, hiszen már legalább 10 éve jelen van a hazai piacon. A cég termékei szép küllemük mellett leginkább kiváló ár/érték arányukról híresek. A DacMagic XS egy gyufás skatulyányi fémházas dobozka, amin mindössze 2 gomb, egy fejhallgató kimenet, egy visszajelző LED lámpa, és egy micro-USB csatlakozó található. Az ízléses dobozban egy védőtasak és egy USB kábel kapott helyet, ez utóbbi felel a számítógépes összeköttetésért. A kisméretű hangkeltő innen nyeri az áramellátást is, így nincs szüksége külön energiaforrásra. A kábel rövid, de laptophoz és mobilhoz épp ideális a 10cm-es hosszúság. A DacMagic XS kidolgozottsága példás, a nagyméretű gombokat kényelmes nyomkodni, a fémház pedig szép, jó érzés kézbe fogni, és még a hőt is hatékonyan elvezeti.

A csatlakoztatás után számítógépünkre fel kell telepíteni az USB drivert, amit PC esetében a Cambridge honlapjáról tölthetünk le. Az Android 5.0 operációs rendszer alaphelyzetben támogatja az eszközt, korábbi verzió estén viszont szükségünk lesz egy olyan lejátszó szoftverre is, ami tartalmazza ezt (én a Hiby Music ingyenes változatát próbáltam ki). A DacMagic XS USB 2.0 módban képes a 24-bit/192kHz-es streamre és aszinkron átvitelre, USB 1.0 módban viszont „csak” a 24-bit/96kHz érhető el. A két mód között a hangerőszabályzó gombok együttes lenyomásával válthatunk. A kis LED lámpa 44.1/48kHz módban kéken, 88.2/96kHz módban zölden, 176.4/192kHz módban lilán világít, hangerőszabályzáskor pedig pirosan villan, így minden eseményről visszajelzést kapunk. A gombokat nyomkodva, a hangerőszabályzás apró lépésekben, folyamatosan nyomva pedig fokozatmentesen szabályozható, nincsenek zavaró pattogások (mint néhány mp3 lejátszó esetében). A 150 mW-os kimeneti teljesítmény már komolyabb fejhallgatókhoz is elég, a teszteléshez használt 600Ohm-os Beyerdynamic DT990-et például süketülésig meghajtotta.

A DacMagic XS-t először PC-n próbáltam ki. Hangja összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy alaplapi integrált hangkártyáé, erre kár is szót pazarolni. Épp ezért a viszonyítás egy ZeroDAC-hoz ment, ami mellé fejhallgató erősítőnek egy LovelyCube klón került, az említett fejhallgató társaságában. A Cambridge terméke már első hallásra is kellemes benyomást tett rám, a hangszínpad meggyőzően széles, és a dinamika is lenyűgöző volt, semmilyen tekintetben nem éreztem hiányt a „nagy” fejhallgató erősítő után. A pezsgő előadásmód kellemesen agresszív, én épp ezt keresem pl.: a rock-zenében. Ugyanakkor a magas hangoknál felfigyeltem arra a kellemes lágyításra is, amit eddig csak a Cambridge Audio erősítőknél és DAC-oknál tudtam megfigyelni. Bár a DacMagic XS-nek nincs külön tápellátása, ugyanis az áramot az USB portról kapja, mégis kellemes, nyugodt hangot kaptam, ami szintén elismerést érdemel (asztali számítógép esetében nagymértékben beleszól a hangba a PC tápegysége. Ha laptopot vagy mobilt használunk, akkor eleve jobb helyzetből indulunk, hiszen az akkumulátor a jelforrásunkat leválasztja a zajos hálózatról).

A DacMagic készüléket mobiltelefonról is kipróbáltam. Hiányt semmiben sem éreztem, funkcionalitásban és hangminőségben is ugyanazt kaptam, mint korábban. Legnagyobb előnye épp a mobilos felhasználásnál jelentkezik, hiszen a mobilok beépített hangkártyájával összevetve, egy komolyabb fülessel, már óriási a különbség (egy átlagos gyári headsettel viszont nincs hallható minőségi ugrás). Az XS emellett jóval hangosabban is szólt, mint amire egy mobiltelefon képes. A mellékelt átalakító kábel viszont kényelmetlenséget okozhat zsebünkben, ha a telefon USB kimenete oldalt található meg – szerencsésebb, ha ez a telefon tetején van.

Végszóként azt mondhatom, hogy a Zero DAC-kal összevetve, a kis DacMagic XS nem feltétlenül jobb vagy rosszabb, inkább más. A Cambridge eszközök hangjában mindig jelen van egy kellemes lágyság, amitől sokkal élvezetesebb a zene, és ezt nagy pozitívumként emelném ki. Aki hordozható gépen szeretne jó minőségben zenét hallgatni, annak pedig nem kell tovább keresgélnie, mert a kis dobozka minden tekintetben képes helytállni az asztali megoldásokkal szemben.

Specifikáció