Cambridge Audio CXA60 integrált sztereó erősítő teszt

A Cambridge Audio CXA60 első ránézésre egy jövőből küldött hifi gépezetnek tűnhet, valójában azonban pontosan azt nyújtja, amit bármilyen jól összeszerelt sztereó erősítőnek nyújtania kell. Noha próbál bizonyos mai elvárásoknak megfelelni, mi főleg azért lettünk rá kíváncsiak, mert a gyártó szerint „megfizethető audiofil” terméket hoztak létre, amit mi nyomban le is teszteltünk, egyhónapos bejáratással!

Új szelek, vagy új szélek?

Tesztalanyunk a jelenlegi legfrissebb, mondhatni 2015-ös Cambridge generáció tagja, ami magába foglal némi újítást is. Utóbbiak közé tartozik, hogy a bal felső sarokban lévő emblémában már nem szerepel az „Audio”, továbbá az első két láb helyett egyetlen, csíkban végig átívelő talpat alkalmaztak, amitől kicsivel robusztusabb, tekintélyesebb jelleget öltött az elektronika. Teljesen szemből nézve egy mini oltár makettja is lehetne, valamicskét magában hordoz a high end kategória csillogásából. További frissítésként említhető az előlap közepébe épített, hátulról LED-ekkel megvilágított panel, mely többek közt az aktuális forrást és a működő hangfalkimenetet mutatja, egyébiránt „dimmelhető” is, ha inkább nélkülöznénk a fényorgiát.

A kijelző csak első ránézésre tűnik frissnek, valójában nem ad több funkcionalitást, mint a korábbi megfizethető Cambridge Audio integrált sztereó erősítők, csak kicsit utánozza az Azur sorozat kétségkívül megnyerő stílusát. Egyébiránt az előlapon még található egy diszkréten megbújó, 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenet, valamint egy bemenet is, melyre pl. mobileszközünket köthetjük rá. A ki- és bekapcsolásra szolgáló gomb alaposan összement, és a kellős közepébe kapott egy fehér fényű LED-et, ezzel még kicsit modernebb, ugyanakkor egyedibb lett az összkép. Az említett kezelőszerv egyetlen hátulütője, hogy kikapcsolt állapotban is ugyanúgy fehéren világít, csak kicsivel gyengédebb fénnyel, viszont a szemünket egyáltalán nem bántotta, üzemképes állapotban sem.

A balansz és hangszínszabályzás vezérlésére szolgáló potméterek a kijelzőtől jobbra találhatóak, ezek egy határozott nyomást követően kiemelkedtek az előlapból, ekkor könnyedén állíthattunk rajtuk. A hangerőszabályzót a sokak által elismert ALPS készítette, forgása kellemes, ellenállása csekély. Alig hallható, halk motor forgatja, mikor távvezérlőről állítjuk a jelszintet. Apropó, a Cambridge Audio manapság gyártott hálózati lejátszóival és erősítőivel kompatibilis rendszer-távirányítót kapunk az erősítőhöz, mely gazdag funkcionalitásából eredően, inkább a házimozi erősítők világát juttatta eszünkbe. Gombkiosztása nem különösebben kiemelkedő, viszont ívelt, kopásgátló lábacskákkal kiegészített hátlapja egész jó ergonómiát nyújtott.

Extrák és egyéb finomságok

A CXA60, csatlakozók tekintetében nagyon jól felszerelt erősítő, rendelkezik többek közt A/B hangfal és aktív mélysugárzó kimenettel is, így afféle „nappali-barát” multimédiás rendszer központja is lehet. Belsejébe egy Wolfson WM8740 DAC chip került, mely már számos komoly tudású hifi eszközben bizonyította pozitív képességeit. Két optikai és egy koaxiális bemenettel fogadja digitális forráseszközeink hangjelét, így aztán nem csak audiofil CD-játszót, hanem játékkonzolt vagy set-top boxot is érdemes rácsatlakoztatni. Ha már rendelkezünk jó minőségű analóg forráseszközökkel, akkor összesen négy analóg sztereó RCA bemenet közül válogathatunk, továbbá egy pre-out kimenet is rendelkezésre áll, ha később sztereó előerősítőnek használnánk a CXA60-at.

Tesztalanyunk maximális teljesítményfelvétele 600 W, ezt az otthoni környezetben több mint elegendő mennyiséget a készülékház kellős közepébe ültetett, alacsony elektromágneses szórású toroid trafó biztosítja. E mellett szimmetrikus topológia és diszkrét jelutak is közrejátszanak a finom sztereó tér létrejöttében, a középre pozícionált transzformátor pedig a gyártó szerint tisztes távolban marad a kényes hangerőszabályzótól, ami ugyancsak jótékony a hangra nézve. A Cambridge Audio mérnökei újfent okos hűtőrendszert terveztek, a jobb és baloldal végfok moduljai külön bordára kerültek. Egyébként a készülék hosszú járatás közben sem produkált túlmelegedést, 6 ohmos hangfalakkal párosítva, kellemes közepes és masszívabb hangerőn is csak némi langyosodást éreztünk a tetőlapi szellőzőrácson.

Hangminőség

A csatornánkénti 60 W 8 ohmon, 90 W 4 ohmon teljesítmény rengeteg otthoni környezetbe bőven elegendő, különösen, ha kisebb alapterületű szobába szeretnénk hifit építeni. A CXA60 potméterét kb. tízórás állásig tekerve már megkaptuk azt az erőt és dinamikát, ami már elégnek bizonyult a részletek szilárdságának, súlyosságának megteremtéséhez. Ez különösen előnyösnek bizonyult nem csak nyersen kevert zenék, hanem filmek nézésekor is, mivel a képen történő ütközések, becsapódások, környezeti hatások mellé határozott és tiszta hangok társultak. A hangfalak nagyon jól érzékelhetően egy önálló felhőt emeltek a televízió síkja elé, és mivel kellően közel toltuk őket a képmegjelenítőhöz, a centersugárzót nem hiányoltuk. A CXA60-at valószínűleg inkább zenerajongók, mint filmes fanatikusok fogják választani, ettől függetlenül tény, hogy a ma elérhető, belépő/középkategóriás soundbar készülékek egyike sem tud ennyire alacsony torzítás mellett egyszerre kemény és részletgazdag módon megszólalni. Így a néző tekintete garantáltan a képre tapad, és nyomban megérti, hogy nem feltétlenül a vizuális effektusok tartják fent a figyelmét, akár másfél órán keresztül. Ezt az erősítőt filmnézésre is nagyon erősen tudjuk ajánlani, nem véletlen, hogy aktív mélyláda kimenettel is rendelkezik.

Ha már a basszusokra terelődött a szó, a CXA60 mellé minimum 165 mm-es mélyközép hangszóróval felszerelt, lehetőleg minél nagyobb teherbírású hangfalat érdemes párosítani, bátran tegyünk próbát kisebb álló dobozokkal is. A teszt során használt DALI IKON 2 MKII remek partnernek bizonyult, és nem egyszer lemerészkedett 50 Hz alá, bizonyos filmek nézésekor érezhetően berezonált alattunk a kanapé, kis híján, mélysugárzókat megközelítő élményben volt részünk.

Zeneiség szempontjából természetesen nem vallott szégyent a CXA60, ami furcsa is lenne, hiszen a cégtől eddig csak kellemes, kiegyensúlyozott és tiszta karakterű erősítőket hallottunk. Az előlapon díszelgő, „Great British Sound” matricát nyugodtan tekintsük jelzésértékűnek, bár ezt a kimondott készüléket mi inkább egyszerűen csak „korrekt hang” gondolattal könyvelnénk el. Nem túl steril, nem ércesen kemény, ugyanakkor nem spórol a hanginformációval, van egy kis tere, és ha bátorkodunk feljebb emelni a jelszintet, akkor lehet kíméletlenül erőteljes is. Az egyesek által már megtapasztalt, igazi angolos finomkodás, sejtelmesség nemigen volt érezhető az elődadásában.

Végszó

A Cambridge Audio CXA60 hangja több a pusztán „kedvelhetőnél” vagy „hifis jellegűnél”, mikor leültünk és meghallgattuk tesztkonfigurációnkat ezzel az erősítővel, hamar megkaptuk azt a közvetlenséget és hangszínpadot, amire többnyire csak a jóval drágább modellek képesek. Tény, hogy vannak apró (megbocsátható) hibái, viszont érdekes alternatíva lehet akár a nála kétszer (!) drágább házimozi erősítőkkel szemben, amennyiben otthoni zenehallgatás, filmnézés és/vagy videojátékok során nem az a fontos számunkra, hogy 49 db UHD-képes HDMI csatlakozót és ágyból indítható netes tartalmakat, hanem friss, hiteles és hihető, minőségi hangot kapjunk. Aki 300000 Ft alatt keres egy DAC-kal egybeépített egyszerű, ugyanakkor jövőbiztos, integrált sztereó erősítőt, annak a CXA60-at érdemes kipróbálni.

Mérleg

+ Légies, széles szórású dobozokkal nagyon jó virtuális hangszínpadot hozhatunk vele létre, közepes hangerőig gyakran a nála drágább vetélytársak hangján szólal meg

+ A beépített DAC nagyon jó minőségben szólaltatta meg akár gyengébb minőségű (pl. belépő kategóriás Blu-ray lejátszó) forráseszközeinket is

+ Nagy igénybevétel esetén is viszonylag alacsony hőtermelés

– A LED-es háttérvilágítású előlapi panel helyett egy sima pont-mátrix (vagy OLED) kijelző megerősíthette volna a modern és letisztult arculatot

– Kissé sablonos távvezérlő

– Az állapotjelző LED bekapcsolt és kikapcsolt állapotban is fehér fénnyel világít

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 5.0
Kivitel: 4.0
Kezelhetőség: 3.5
Szolgáltatások: 4.0
Ár/érték arány: 5.0

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció