Audio-Technica AT2000T MC transzformátor

A műszaki kihívás hozta létre.

A mozgó-tekercses hangszedők világa csodálatos. Hangzásuk varázslatos, egyes fanatikusok szerint valósághűbb, dinamikusabb, nagyobb frekvencia spektrumot átfogó, mint mozgó-mágneses társaiké. Mindezeket egyenletesebben tudják megvalósítani ezért érzékletesebben muzsikálnak és hát valljuk be őszintén, a muzsika megvalósításában az egyik legfontosabb a jelenlét érzet megvalósítása. Talán ezért is analógozunk!?

A mozgótekercses hangszedők használata esetén akad megoldásra váró feladat. Míg a mozgómágneses hangszedők kb. 3.5 – 5mV közötti kimeneti feszültséget szolgáltatnak, úgy az MC-k ennek töredékét. A szokásos phono-előerősítőket nem tudják kivezérelni ezért még egy (plusz lépcsőben végzett) erősítésre van szükségük. Ennek megvalósítására két mód kínálkozik: az egyik egy elektronika közbeiktatása, a másik a transzformátor. A követelmény: a minél alacsonyabb zajszint! Egy alacsony saját zajú hangszedő szolgáltatta jel nagyobb intenzitású, de zaj nélküli erősítése kemény munka. Meg lehet csinálni tranzisztoros áramkör közbeiktatásával, de gyakran célszerűbb egy transzformátor a bizonyos nyereség eléréséért, mielőtt aktív eszközt vinnénk a játékba. Egy transzformátor passzív alkatrész, nem ad hatalmas erősítést.
A több mint ötven éve aktív hangszedőgyártó az Audio-Technica nagyon is tisztában van a kihívásokkal. Úgy tervezte meg az AT2000T transzformátort, hogy a kimeneti jellemzők kiválóan tovább adják az elé kapcsolt alacsony kimenetű mozgótekercses hangszedők hangzási kvalitásait. Ellentétben néhány „univerzális” transzformátorral, nincs az ellenállás kézi kapcsolóval történő kiválasztása, mégis megfelel a piacon elérhető hangszedők túlnyomó többsége impedancia értékének. A feszültség nyeresége 24dB, ez a szint elég a szabványos mozgó-mágneses bemenetek meghajtásához.

A transzformátorok olyan anyagokból készülnek, amelyek érzékenyek a mechanikai behatásokra, az elektromos teljesítményt tartósan befolyásolja a mozgatás, a hőmérséklet változása és a külső rezgések. Ezenkívül még enyhén mikrofóniás is lehet. Az AT szokatlan lépést tett a transzformátorok kiképzésénél, puha műanyag habba helyezte el a tekercseket, a belső szerkezetben nincs csavar vagy más fém rögzítő. A magas minőségű anyagból készült tekercsek hatékony mágneses árnyékolást kaptak, bár még így is távol kell tartani minden készüléktől, hálózati tápegységektől vagy bármi mástól, ami elektromágneses sugárzást generál és tovább szórja azt.

A transzformátorok nem sterilen zajmentesek, mert a kóbor IF és RF jelek és egyéb tényezők korlátozzák a kinyerhető jel tisztaságát, de már nagyon megközelíti az ideális állapotot. Ennek eredménye, hogy a legtöbbet hozza ki a kiváló minőségű hangszedőkből, így a visszajátszáskor a hangrendszerünk csendesebb, mint ezt megelőzőleg. A nettó különbség esetleg csak néhány dB a jel/zaj arányban, de szubjektíven megéri a többlet felbontásban, térérzetben, átláthatóságban. A transzformátorokat néha azzal vádolják, hogy veszélyeztetik a frekvenciamenet szélső értékeit, de ez nem igaz, még akkor sem, ha nagy a bemeneti impedancia eltérés (több, mint 20 Ohm) a hangszedő és a primer-tekercs bemeneti impedanciája között.

Az Audio-Technica AT-OC9ML/II hangszedője ragyogóan tisztán szólt, talán tisztábban is, mint valaha hallottam. A hangzáskép valódi, szilárd és stabil, egy sokkal jobban meghatározható aura van az egyes hangszerek estében, jobban meghatározott tér az előadók között, mint az aktív erősítéssel előállítható. Valójában, a szokatlanul alacsony zajszint teszi azt, hogy a mély hangok még világosabbak, egy árnyalattal nagyobb súlyúak, de makulátlan és pontos a magas hangok kiterjedése és nyitottsága. Nincs nyoma az elszíneződésnek a közép-tartományban sem vagy a felső-basszus határán. Meg van a tisztább, kellemesebb érzet, hogy az, mert az emberi agy nem próbálja kiszűrni a zajokat és a torzításokat. Amit igazán sajnálok, hogy korlátozott számban készül és ebből összesen kettő darab került Magyarországra eddig.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció