Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató teszt – Av-Online

Elérkezett az ideje, hogy kipróbáljunk egy otthoni felhasználásra szánt, Tesla hangszórós Beyerdynamic fejhallgatót. Ezúttal a T 90 típust láttuk vendégül, mely a gyártó kínálatában a felső középkategória megtestesítője.

A „nem annyira drága” audiofil fejhallgatók esete

A fejhallgatózás előnyeit részletezni hosszú időbe telne, de egy biztos: a jó minőségű fejhallgató egy vele azonos felbontású, hangfalakból felépített hifi rendszer árának töredékébe kerül. Egy precízen megépített, klasszikus zene hallgatására is használható hangfalpár ára gyakran eléri a félmilliós összeget is, és akkor még nem tartunk a high end kategóriánál, továbbá erősítőre és kábelezésre is szükségünk lesz. Miért hozzuk fel mindezt? Mert mai tesztalanyunk, a Beyerdynamic T 90, 139 900 Ft-os árcédulájával nem tűnik olyan horrorisztikus beruházásnak, annak ellenére, hogy ő a német cég kínálatának igencsak a felső negyedébe tartozik.

Ami azt illeti, a T 90-től jelenleg csak két nagyobb Beyerdynamic füles létezik (T 5 p és T 1), magyarul ennek a terméknek már bizonyítania kell, hiszen elvileg a gyártó technológiai, akusztikai tudásának jelentős részét magában hordozza. Persze a mellette szóló érvek tovább folytatódnak, ha a komfort és a gyártási minőség kerül szóba. A T 90-et ugyanis Németországban, kézzel szerelik össze, csak úgy, mint a cég összes többi prémiumkategóriás fejhallgatóját és mikrofonját. Egy tényre már most felhívjuk a figyelmet; tesztalanyunk impedanciája 250 Ohm, a Tesla hangszórók hajtásához jó minőségű fejhallgató erősítő szükséges. Ha utóbbi választásában olvasónk tanácstalan, akkor érdemes körülnézni korábbi tesztjeink között.

Kicsomagolás, kézbevétel

Mint minden Beyerdynamic hifi fejhallgató, a T 90 is egy ízléses, cipzárral nyíló műbőr táskában érkezik. Utóbbi sok esetben védi tartalmát, még ha nem is bombabiztosan. A fedelet felnyitva, formára igazított szivacs vájatban tárul elénk a füles, melyet környezetbarát módon kartonok, plexi burkolat, hungarocell és ragasztóanyag nélkül csomagoltak be, mindössze egy aprócska nejlontasak fogja közre a feltekert kábelt.

Apropó, a zsinór pontosan olyan, mint a korábban általunk is tesztelt DT 880 és DT 990 típusoké, azaz nem moduláris, tehát inkább vigyázzunk rá. A köpeny meglehetősen masszív műanyagból készült, de éles tárgyak, kutyák és macskák inkább maradjanak tisztes távolban, különben a megtört vezeték csak szervizes úton javul meg. Az aranyozott, 3-5 mm-es Jack csatlakozófejre szükség esetén rácsavarozhatjuk a 6,35 mm-es adaptert, ami szimpatikus jellemző.

A T 90 formavilága épp olyan, mint a legtöbb, elmúlt tíz évben gyártott Beyerdynamic hifi fejhallgatóé. Persze színek és anyagok tekintetében találkozunk apró eltérésekkel, például a fülkamrák oldalát fedő rács vörösesbarna színe megmagyarázhatatlan eleganciát, szépséget kölcsönöz, az ezt keretbe foglaló natúr alumínium elemek exkluzív, igényes összképet teremtenek. A fülpárnák és a fejpánt ezúttal nem plüss, hanem mikroszálas huzat kárpittal készültek, melynek egyetlen hátránya, hogy hamar meglátszik rajta a por, de puhaságukra rossz szavunk nem lehet.

Minden a fejen dől el

Teljesen mindegy, hogy hogyan néz ki egy fejhallgató, ha a mi saját fejünkön nem kellően kényelmes. Van, aki egymás után 2-3 albumot is végig szokott hallgatni, de az irodában ülős, reggeltől estig tartó használat is bizonyára sokak igénye. Jó hírünk van; a T 90 mindezekre használható, nagyon kényelmes és kellemesen viselhető fejhallgató. Felületei simák, a hideg alumínium érintése önmagában minőségérzetet sugall. Fülünk köré fekszik, így szemüvegesek is gond nélkül használhatják, lágy szerkezetű szivacsbetéteit a DT 880-astól örökölte, ezáltal nem frusztrál, a fejpántja se sérti a fejünk búbját. A kapszulák vízszintes és függőleges tengelyen is mozognak, így a párnák a koponyafalunk dőlésszögének megfelelően, teljes fedéssel érintkeznek. Tesztalanyunk kissé érzékelteti a súlyát, de kellően légies ahhoz, hogy pl. egy hosszú film során ne zavarja meg a figyelmünket. A fülkamra nem veszi át a lötyögő vezeték hangját. Az alkatrészek nem kotyognak, nem zörögnek a fejünkön. Kézben tartva, a füles fel/levétele közben elképzelhető, hogy néha hallunk egy éles pattanó hangot, ettől nem kell megijedni, csak a szárból kilógó alumínium idomok hangja, ahogy megakadnak a belső illesztésen. Nem árt tudni, hogy a T90 egy nyitott fejhallgató, tehát ha zenét hallgatunk, az kicsit kifelé is fog hallatszani, a külvilágból pedig halk járatáson a falióra ketyegését beleértve, mindent érzékelni fogunk. Tényleg arra lett kitalálva, hogy otthon, nyugodt körülmények között használják.

Hangminőség

A nyitott kivitel különösen pozitív hatást fejt ki a térérzet és a basszusok szempontjából. Nem véletlen, hogy a legtöbb audiofil füles ilyen kialakítású, így a zárt megoldásokhoz képest nagyobb térérzetet kapunk, lazább és higgadtabb basszusokkal.

A füles ittléte során több partnerrel is táncolt, bejáratása eleve a referencia GT40 DA konverterünkkel történt, kisvártatva átváltottunk egy Pro-Ject MaiA erősítőre, végül az utolsó meghallgatásokhoz a Sennheiser HDVD 800, valamint a McIntosh MHA100 elektronikákat hívtuk segítségül. Utóbbi kettő használata nem indokolt, kisebb elektronikával is kihozható a lényeg, mindössze kíváncsiak voltunk, hogy egy abszolút referencia minőségű áramkörről mit produkál kényeskedő tesztalanyunk.

Ugyanis a T90 nem elégedett meg bármivel. Belsejében Tesla hangszórói, villámgyors membránmozgásra és megfogott basszusokra voltak képesek, viszont ehhez hozzáadódik a tipikusan Beyer-es, fényes-fémes magas frekvenciás reprodukció. Zsigerből tudtuk, azonnal rájöttünk, hogy mivel kompenzálná igazán ezt a hideg, metsző előadásmódot, de a Music Hall PH 25.2 elektroncsöves erősítő épp nem volt kéznél. Egy a lényeg: ha Tesla hangszórós fejhallgatónk van, próbáljuk ki csöves elektronikával!

Akkor a T 90 önmagában nem szól jól? Dehogyisnem. Ami azt illeti, egészen elképesztő élményt nyújt. Igaz, hogy vetélytársai higgadt, meleg előadásához képest sokkal szárazabb, nyersebb és kimértebb, cserébe hihetetlenül jól kihozza a részleteket. Nehéz szavakba foglalni a T 90 és a minőségi élő zenék egymáshoz viszonyulását. Többször is előfordult, hogy az általunk már jól ismert felvételből váratlan csilingeléssel, bátorsággal robbantak elő a legapróbb hangeffektusok is. Tesztalanyunk szó szerint közelebb hozta a zenét, olyannyira, hogy a drámai hatású felvételeknél csak lélegzetvisszafojtva figyeltünk. Ez a fejhallgató nem hagyományos módon mutatta be a felvételt, hanem oda akarta nekünk adni a hanghullámokat, egyesével. Többet adott a kelleténél, de pont ez az egyedi kiemelés segített fejest ugrani a hangszínpadba.

Meghatározó volt az első meghallgatás, amikor Sarah K. – Stars c. számát hallgattuk, a Stockfish lemezéről. A felvétel elején belibbenő énekhangban lehetett érezni némi fűszerezettséget, ilyenkor a hallgató már nyúl is a potméterhez, hogy lejjebb tekerje, mielőtt a zene kellemetlenné, fárasztóvá válik. De a kéz megállt félúton, és vártunk egy kicsit. A fejhallgató valósággal beráncigált minket a stúdióba: hű, figyelj, milyen közel vagyunk a gitárhoz! Hallod az énekes leheletét? Várj, nem akarom, hogy lemaradj a csengettyűkről! A T90 folyton arra törekedett, hogy nehogy lekéssük az előadást, mindent felélénkített, amitől izgalmasabb, színesebb lett a zene. Képzeljük el, hogy egy murvás úton sétálunk, mikor egyszer csak kiéleződnek lábunk alatt a kavicsok, hirtelen minden egyes kődarabkát elkülönülve, kristálytisztán érzékelünk, ameddig a szemünk ellát, kirajzolódik előttünk a kövek sokasága. A T90 ugyanezt végezte el akusztikailag, felpezsdítette az effektusokat. Hogy csillapítsunk ezen a klinikai tisztaságú teljesítményen, érdemes egy analógos, csöves karakterű elektronikát választani.

Végszó

A Beyerdynamic T 90 egy nagyon különleges, rendkívül részlet-centrikus fejhallgató. Akusztikus jazz és egyéb, élő zenei felvételek hallgatásához jó szolgálatot nyújt. Filmnézésre is meglepően alkalmas, sőt, a Lucy c. filmet végignézve még segített is a cselekményre összpontosításban a részletek lendületessége. Érdekes, a vetélytársaitól gyökeresen különböző hangélményt nyújt, ami valakinek vagy tetszik, vagy nem, mindenesetre feltétlenül meg kell hallgatni.

Mérleg

+ Megfelelő zenével és elektronikával fantasztikus, automatikus „mosolygeneráló” részleteket fogunk hallani

+ Igényesen összeszerelt készülékház, minőségi anyagokból

+ Hosszú távon is kényelmesen használható, órákon keresztül is garantált a komfort

– Fixen rögzített kábel

– Fényes karaktere szubjektív zenei előadóvá teszi, valamint a hallgatók közönségét is megosztó termék

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4.5
Kivitel: 5
Komfort: 5
Ár/érték arány: 4

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció