Audio-Technica AT-HA5050H teszt – Hangzasvilág

A világ egyik leghíresebb japán audio-márkája az Audio-Technica régóta egyaránt magas fokon áll a lemezjátszók, a professzionális mikrofonok és a fejhallgatók piacán. A cég egyre inkább törekszik felfelé a fogyasztói szegmensben is, jól mutatja ezt az, hogy a legkelendőbb fejhallgató-márka Japánban. Sajnos kevésbé ismerjük a japán piacot, talán ezért, innen úgy látszik, hogy az Audio-Technica idáig nem sok fejhallgató-erősítőt jelentetett meg. Viszont a közelmúltban elindított fejlesztések nyomán Európában is és itthon is piacra került az AT-HA5050H fejhallgató erősítő és DAC, amely teljes körű megoldást céloz meg a nagy-felbontású felvételek és a fejhallgatózás szerelmesei részére.

Eddig úgy tűnt, az Audio-Technica kiváló fejhallgatóit konkurens cégek fejhallgató-erősítőivel kell meghallgatnunk. Mígnem egy minden rajongó által megkülönböztető, kiválóan kidolgozott – talán retro – kivitelű polírozott alumínium házban megjelenített erősítő jelent meg. Az eloxált alumínium elsőhöz optikailag jól szinkronizáltak a csíkos ében és macassar oldallapok. Az új készülék, két jól megfigyelhető analóg műszerrel az előlapján, igazi High-End csemegének ígérkezik.

Funkciók szerint analóg RCA és szimmetrikus XLR, digitális USB B (aszinkron vagy adaptív), SPDIF bemenet áll rendelkezésre. Mint dedikált fejhallgató erősítő, hátsó csatlakozó helyeivel kimeríti az analóg és digitális jelforrások rákapcsolhatóságának teljes választékát – egy kivétellel, nincs optikai bemenete.

Az Audio-Technica AT-HA5050H fejhallgató-erősítő 8 kimenete széles csatlakoztatási választékot kínál. A csatlakozók két sorában akár két fejhallgatót is üzemeltethetünk egyszerre, 16/32/64 és 600 Ohm impedanciamenettel.

A gyártócég a HA5050H hibrid erősítő szerkezetében egyedi megoldásokat vonultatott fel, 6922/E88CC csővel az elő-fokozatban és diszkrét félvezetőkkel a kimenetek előtt. A körültekintő tervezők az erősítést „A”-osztályú megoldással E88CC elektroncsőre és bipoláris tranzisztorokra bízták. Az AT-HA5050H egy High-End DAC, amely az alapoktól kezdve konstruált, az Asahi Kasei Microdevices AK4495SEQ chip felhasználásával készült, támogatja a PCM jelfeldolgozást (legfeljebb 32-bit/384kHz) és a DSD128 fájlok átvarázsolását analóg jellé. Az AT-HA5050H dekódolja a 384kHz-es PCM audio jelfolyamot és a DSD 128 digitális mastering minőségű audio fájlokat. Az újonnan kifejlesztett DSD dekódoló chip pontos, tiszta és muzikális hangzást ad. Mint tudjuk, a DSD fájlok határozottan meleg hangzási tónussal rendelkeznek, talán ezért is nő népszerűségük, irántuk a kereslet egyre nő.

A kimeneti impedanciák elég széles skálája révén 4-4 csatolóporton (6.3mm Jack) akár két fejhallgató is üzemeltethető párhozamosan. Az alkalmazott nagyon alacsony impedanciájú fejhallgatók akár 33Ω-nál kisebb értékkel is rendelkezhetnek. A kis impedanciájú fejhallgatók 82Ω, a közepes impedanciájú fejhallgatók 120Ω, a magasabb impedancia értékűek 600Ω-osak is lehetnek. A kimeneti teljesítmény terhelés függő, 2000mW csatornánként 16Ω esetén vagy alatta, 1000mW csatornánként 32Ω és 64Ω esetén, valamint 65mW csatornánként 600Ω impedancia esetén. Az erős nosztalgiát sugárzó analóg depréz-műszer (VU-meter) mérőértéke -30dB, -20dB, -10dB és 0 dB-es lépésekben változtatható. Made in Japan, hirdeti a büszke felirat, de annyira a világpiacra készült, hogy univerzális tápegysége révén 100~120/220~240V feszültségre is kapcsolható. A mai igények szerinti, működés közbeni, maximális energia-fogyasztás 46W.

Mivel a digitális forrásjel dekódolás után ki van téve a nemkívánatos rezgéseknek, ez közvetlen hatással van a hangminőségre, így a rezgések csillapításában megnő a természetes pufferek szerepe. Az AT-HA5050H-ben alkalmazott „cső” pufferrel lehet csökkenteni a kellemetlen rezgések adta eltéréseket, ami sok esetben a „digitális hang” okozói. A csövek és tranzisztorok erősítő-áramköri tervezésének kombinációja a muzsika dinamikus jellegét és a sebességet kombinálja. Mindennek eredményeképpen a hangzás kifinomultabb és jobban visszaadja a zene hangulatát.

Mint gyakorlott felhasználók azért két változtatást javasolunk az esetleg, a jövőben elkészülő, MKII verzió számára. Első: a 12 dB csillapítás-kapcsolónak jobb helye lenne az előlapon. Második: a kivezérlést jelző műszer esetében az automatikus jel-csillapítás szükségtelenné tenné a manuális beállítást. Mindamellett, hogy ez a készülék nagyon befejezettnek tűnik, (a rendszerépítésnek talán itt a vége) a DAC rész után szívesen látnánk egy analóg kimenetet, hogy előerősítőnek is lehessen használni.

Mivel is próbáljuk ki ezt a nemes vadat? Sok spekulálni való nincs ezen hiszen bármilyen konkurens márka csúcsmodelljével kössük is össze mindig megszólal bennünk a kisördög, hogyan szólhat ez az ATH-W1000X „Grandioso” fejhallgatójával.* Hát!?! Jó név! Nagyon is nyilvánvaló a választás! (*így mutatták be az AV-Trens Show-n is – a szerk.)
Apropó névválasztás! Ha már a csúcsmodell fejhallgatóknak nevük van, akkor az AT-HA5050H megérdemelne egy igazán szép és rá jellemző nevet!

A meghallgatás során tapasztaltakat megpróbálom úgy szavakba önteni, hogy ne túlozzak el semmit, bár félek, hogy amit leírok, nem lesz érzelmileg eléggé kifejező. A meghallgatás eredményeként le kell szögezni, az AT-HA5050H valóban egy csodálatos zenei élményt adó készülék. Meghallgatva az AT-HA5050H és az ATH-W1000X „Grandioso” együttesét hamar kiderül, a hangzás rendkívüli módon hat intuitív képességünkre. Ez az erősítő egy zenei generátor, amely tiszta energiával látja el a lelket. AT-HA5050H hangzása komoly mértékben tartalmaz finom részleteket és jól megkülönböztethető, kiegyenlített hangképpel rendelkezik. Nagyon gazdag részletességgel bír, selymesen sima, egy kis melegséget sugárzó anélkül, hogy túlzottan elemző hangzású lenne. Basszusban erős és feszes, de ennek ellenére tágas hangzásterű és élesen fókuszált a képalkotása. Az AT-HA5050H hangzása erőteljes, élethű, dinamikus. A zenekari felvételek kimutatták, hogy az alacsony frekvenciás megjelenítése nem túl kevés vagy túl sok, szenzációs egy szimfonikus zenemű tolmácsolása. A nagyzenekar nagyon hangulatos, mondhatni bensőséges, de mégis lendületes, nyitott légkörű előadását akár háromdimenziós képpel is illethetnénk, ha nem tudnánk fejhallgatót hallgatunk és itt csak két csatornáról van szó. A hangkép testessége ellenére – a felbontás elvesztése nélkül – a hangzás lágy. A meghallgatott műfajok zenei sajátosságait figyelembe véve a nagyfrekvenciás teljesítmény is nagyon jó, átható hangzás és tökéletes sebességgel előadott nyugodt lendület, egyensúly a hang és a zeneiség között.

Elfelejtve az összes technikai jellemzőt az érzelmek bevonásával egyszerűen mutatja be a zenét, a lehető legtisztább formában. Nem számít, mi a kimeneti teljesítmény, a maximális kimeneti feszültség, kimeneti impedancia vagy a mintavételezési frekvencia, az AT-HA5050H modellt hangminősége teszi egyedivé. Az AT-HA5050H erősen érzelmi töltésű és zeneileg magával ragadó. Az AT-HA5050H és az ATH-W1000X „Grandioso” kombinációja együtt egy nagyon jó hangzást eredményez.

Konklúzió

Az AT-HA5050H fényűző megjelenéssel, egyedi kivitelezéssel és a teljesítmény optimalizálásával, a minden részletre kiterjedő munkával, jól példázza, hogy minden tekintetben megfelel egy High-End gyártmány jellemzőinek. Az AT-HA5050H valóban figyelemre méltó DAC+fejhallgató-erősítő. Remek hangminőséget, a könnyű kezelhetőség mellé a különböző impedanciájú fejhallgatók miatt széleskörű használhatóságot biztosít. Egyszerű és intuitív tervezés a legjobb alapanyagokból tökéletesre formálva.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 90%
Dinamika: 85%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 91%

Pro
+ széles csatlakoztatási választék
+ az egyik legjobb hangú DAC, fejhallgató-erősítő kombináció
+ zeneileg magával ragadó

Kontra
kevés digitális bemenet (nincs optikai és AES/EBU)
nincs vonali kimenet további analóg egység (erősítő) részére

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció