T+A MP3000HV és PA3000HV – Hangzasvilag teszt

A T+A csúcskészülékeinek bemutatása és tesztje sokkal összetettebb feladat elé állít, mint más esetek.

Az MP3000HV egy High-End all-in-one digitális műsorforrás egy FM-tunerrel ellátva és a PA3000HV integrált erősítő, egy minden műszaki tartalommal ellátott muzikális erőmű, megdöbbentő gyártási minőséget kínálnak. A T+A hitvallása szerint csak a legjobb a jó – minden szempontból csak a legjobb. Az elméletek tárgyiasulása úgy van „csomagolva”, hogy a lélegzetünk is eláll. Mindkét készülék egy-egy gyönyörűen megmunkált, makulátlanul kivitelezett „alumínium-tömb”. A sziklaszilárd kabinet megmunkálása és a kezelőszervek összhangja, az élek pontossága úgy tűnik a lehető legpozitívabb értelemben vett luxust érezteti. Ezek a készülékek nem esnek bele a takarékos kategóriában.
Előbb áttekintjük az MP3000HV, majd erősítő partnere, a PA3000HV tulajdonságait és szolgáltatásait. Rendhagyó módon most eltekintünk a teljes adattáblák közlésétől, mert a gyári honlap részletesen tájékoztat minden műszaki paraméterről.

Az MP3000HV univerzális műsorforrás (audio-multiplayer), természetesen játssza a CD-lemezeket, de tud zenei műsorokat szolgáltatni számítógépes hálózatunkon keresztül, másrészt kiváló digitális-analóg átalakító is egyben. Segítségével elérhetjük az internet több mint 20 000 rádió-állomását és ha van egy elég jó antennánk, a földi sugárzású FM-rádiókat.
Minden vezérlő-egység az előlapon kapott helyet. A 4 cm vastag panel védi az érzékeny audio-áramköröket, a kijelzőt és a kezelőszerveket bármilyen elektromágneses „szórás” hatásától. A főbb funkciókat kezelő érintőgombok és a kijelző találhatók meg az előlapon. A kezelőszervek tökéletesen igazodnak a funkciókhoz, mindkét vezérlőtárcsa kivételes pontossággal dolgozik, igaz, az érintésvezérlés egy kicsit formabontó.

Lenyűgöző az a szerelési minőség ami belül van, már amit egy kis körablakon keresztül látunk, az is csodálatba ejt. Egy pillantás megmutatja a részleteket és, hogy hová adtuk ki a pénzt. Az MP3000HV egymástól alumínium elválasztó falakkal szeparáltan öt belső rekeszre oszlik. Ez a konstrukciós megoldás távol tartja egymástól az elektronika különböző szakaszait, a tápegységet, az analóg és digitális áramköröktől, CD-mechanikát és a DAC-egységet a különböző vezérlő és ellenőrző részegységektől. A különböző alapegységek egymástól való távol-tartása kedvez a hangminőségnek.

Nagy gondot fordítottak a CD-mechanika kialakítására. Egy külön fészek ad helyet egy nehéz, hermetikusan lezárt, alumínium tömbnek, amely a fő szerkezettől hárompontos felfüggesztéssel nyeri el izoláltságát. Ez a kialakítás drasztikusan csökkenti a mechanikai zajt és a káros rezgések tovaterjedését.

Egy pillantás nem elég a hátlapon lévő csatlakoztatási lehetőségekre, mert van bőven mit látni. Egyből feltűnik a logikus szétválasztás, egyik rész az analóg, a másik a digitális áramköröket kiszolgáló csatolók csoportja. A konstruktőrök ezzel is megelőzték az alkatrészek körül kialakuló mágneses terek potenciálisan káros egymásra-hatását. Van egy teljes körű digitális bemenet-sor, beleértve a stúdió-technikából átjött, ritkán látható AES/EBU bemenetet. Az optikai kapcsolat is elfogadja a 24-bit/192 kHz adatfolyamot. Találunk még két antenna csatlakozót, az egyik a tuner, a másik a Wifi-hálózat antennája részére. Az MP3000HV választható szimmetrikus és aszimmetrikus analóg kimenetekkel rendelkezik.
A készülék távvezérlése egy kissé „vegyes érzelmeket” keltő ügy. Amikor a könnyű használatról beszélünk az FD 100 rendszer-távirányító egyenesen „páratlan” címkézése tűnik fel, amit meg kell tanulni – nem nagyon hasonlít semmi megszokottra. Az iOS szabályozási applikáció sokkal jobb, bár ez még mindig egy lépésre van attól, hogy rendkívül egyszerűnek legyen mondható.

A PA 3000 HV integrált erősítő felépítésében tükrözi a High-End felsőbbrendű jellemzőit, tele egyedülálló, újonnan kifejlesztett technológiai sajátosságokkal. A PA 3000 HV egy nagyon „combos” erősítő egység. A névleges kimeneti teljesítmény 300W csatornánként 8 Ohm impedancia esetén. Ettől sokkal lényegesebb az a csúcsteljesítmény (4 Ohm-on mérve) ami 700W csatornánként – ennek elegendőnek kell lenni a legtöbb helyzetben, az összes háklis impedancia-menetű hangsugárzóhoz és a muzsika élethű dinamikájának leképezéséhez. A mért műszaki paraméterek értékei láttán konstatáljuk, ez a gép képviseli mindazt, ami ma fizikailag lehetséges.

A beszerelt alkatrészek és alapanyagok első osztályú minőségűek, a technológia kompromisszumok nélküli és a kivitelezés egyedülálló, új mércét állít fel még a drágább berendezések kategóriájában is. Nem spóroltak különböző a mérnöki megoldásokkal. Ahelyett, hogy hagyományos hangerőszabályzót használnának egy sor precíziós ellenállás került beépítésre minden csatornán.
A termékek típusszáma utáni HV jelzés arra utal, hogy a T + A által tervezett készülékekben lévő a tranzisztorok magasabb feszültséggel hajtott alkatrészek annak érdekében, hogy kihasználják annak lehetőségét, hogy így nagyobb átviteli linearitás érhető el.

A T + A High Voltage (HV) sorozatában az általános elv, hogy minden erősítő-fokozat sokkal nagyobb üzemi feszültségen fut, mint más erősítőkben szokásos: az előerősítő rész esetében ez 80 Volt, a végfokozatnál 360 Volt. Ez azt jelenti, hogy hasonló módon, mint az elektroncsöves erősítők esetében a tényleges moduláció minden szakaszban nagyon kicsi. A magas üzemi feszültség eredménye a rendkívül széles dinamikatartomány és a kiváló linearitás. A tranzisztorok a teljesítmény görbe nagyon kis részét (kevesebb, mint 20%-át) hasznosítják, gyakorlatilag kihagyva az íves – azaz nem lineáris – részt. Több linearitást célzó megoldást is alkalmaznak, így a határokon kapcsolt kaszkád üzemmódú, továbbfejlesztett „Hawksford” dupla J-FET vezérlő tranzisztorokkal megoldott differenciál erősítő. Az alkalmazott technológiát már más sorozatokban is kipróbálták, alkalmazása biztosítja hangminőség hatalmas javulását. A megoldás előnyös a forrás eszközök kimeneti szakaszában, valamint elő-erősítőkben és a teljesítményerősítőkben.

A PA 3000 HV bebizonyítja az alapvető tervezési elv jogosultságát, miszerint csak a teljesen szimmetrikus konstrukció – független áramköri lapokon lévő a bal és a jobb csatorna – biztosítja a kiváló csatorna elkülönülést és megakadályozza az áthallást. A dolog egyetlen hátránya, hogy ez csak minőségi alkatrészek felhasználása szükséges a megfelelő működéshez. Ez a mérnöki szint hangzásra „lefordítva” méltó az árra.

A PA 3000 HV integrált erősítő hátlapja egy lenyűgöző bemutató a megalkuvás nélküli, szimmetrikus kialakításból. Négy szimmetrikus bemenet (ami lehet aszimmetrikus ha szükséges), valamint két további aszimmetrikus bemenet és egy állandó jelszintű kimeneti csatolás áll rendelkezésre. Opcióként a No. 4-es bemenet konfigurálható Surround üzemmódra, házimozi processzorok részére. Egy-egy szimmetrikus és aszimmetrikus előerősítő kimenet is van kettős erősítés megvalósításának céljára. Az egyes üzemmódokat és a védelem funkcióit nagy gonddal válogatott alkatrészek, többek között légmentesen lezárt, aranyozott érintkezős kapcsoló-relék végzik. A nagy teherbírású, nagy áramerősségű hangszóró terminálok segítségével két pár hangszóró csatlakoztatható. Ezek a csatolók nagy-szilárdságú tiszta rézből készültek, valamennyi felületük ródium bevonatú.
A könnyű rendszerintegrálás érdekében rendelkezésre áll egy H-Link (HV adatbusz), a HV sorozatú egységek együttes kezelésére, trigger bemenet, RC-In és az E–2000 „okos-ház” hálózatába való beillesztés megkönnyítésére. Mivel a csatornánkénti, pillanatnyi teljesítményfelvétel nagyon magas lehet, a PA 3000 HV fel van szerelve egy túlméretezett hálózati bemeneti csatlakozóval.
A függetlenített, rezonanciamentes lábazat magassága állítható, hogy a gép könnyen vízszintbe állítható legyen. Ez az erősítő valóban makulátlan. Az erősítő súlya a csontkovácsoknak külön munkát adó 38kg.

Meghallgatás

A két egymásnak teremtett modellt együtt teszteltük, az egységek értékelését külön választani nem láttuk értelmét.
Az MP 3000 HV médialejátszó érzi a zenét. A CD-lemez beolvasása gyors, pontos és megbízható, a szenzációs minőség elérése garantált, ezért vétek kétes értékű másolatok használata. A lemezfiók mozgásán már látszik a profizmus, csak siklik, és sokkal szebb, mint a sok magát High-End CD-lejátszónak titulált termék esetében. Fő tulajdonságai a kifinomultság és a higgadtság nyilvánvalóak, még akkor is, ha az MP 3000 HV-t DAC-ként használjuk. A hangzás minőségében, karakterében, intenzitásában és megjelenítőképességben nincs különbség ha az USB, koaxiális, optikai vagy AES/EBU bemeneteket használjuk. Csak a felvételek eredeti hangmérnöki munkájában, ezzel összefüggésben a térleképezésben lehet különbség – ezt jól kimutatja. Az MP 3000 HV rendelkezésünkre bocsát egy négy fokozatban kapcsolható digitális szűrőt, aminek használatát a kezelési könyv hosszasan mutatja be. A meghallgatás során előnyben részesítettük a tiszta „Bezier” beállítást, úgy tűnt, sokkal természetesebb és egyértelműbb a hangszerek megformázása. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik, amikor 24-bit/192kHz mintavételezésű anyagokat hallgatunk.

Beethoven 9. szimfóniájának felvétele ( Decca 417 800-2) Chicago Symphony Orchestra és kórus Sir George Solti vezényletével egy gyönyörű felvétel. Ez a ritka gondossággal előállított természetes, kifinomult és tanulságos felvétel komoly lehallgató rendszert igényel. Ezt a ritka „csemegét” tele finom árnyalatokkal és lenyűgöző pontossággal adja vissza. Sötét intimitás, a fortissimók hatalmas teljesítménye úgy hangzik, hogy ennek alapján tökéletesen magunk elé képzeljük a zenekart, az 1986-os felvételi helyszínt. Rengeteg részletet jelenít meg a zenei textúrából valósághű tonalitással. Egy picit többet mutat ritmikából és nagyobb dinamikai különbségekből, de összességében az MP 3000 HV kitűnő munkát végez.
A dinamikában várható halk hangok esetén sem vesznek el a finom részletek és a térbeliség jó kialakítása megmutatja a muzsika játékosságát. Könnyű követni az egyes hangszeres szálakat, még akkor is, ha a darab igen komoly hangvételű.

Érdekes, de a PA 3000 HV erősítő nem termel brutálisan nagy, bombasztikus hangzást, megjelenítésében nem a műszaki adatok utalása mindinkább a muzikalitás a döntő. Inkább fest egy nagyon finom ecsettel, mint rázza a padlót. Ez az erősítő minden megszólalásában csak olyan hangos, mint azt az adott zene megkívánja. A meghallgatáskor az első perctől kezdve élvezzük azt, hogy teljesíteni képes a bonyolult hangzású művek tolmácsolását. Meg vannak a muzsika kényes, dinamikus hullámai. Rengeteg kiváló tisztaságú részlet kapunk, sebészi pontossággal, még a bonyolultabb zeneművek esetén is, mint Carl Orff: Carmina Burana c. műve (Atlanta Symphony Orc. & Chorus – Robert Shaw Telarc 80056) meghallgatásakor. A rendszer zseniális képessége, ahogyan felbontja a harmóniákat. Meg van az erősítő természetes hajlama, felhívni a hallgató figyelmét a zenei történésekre ahelyett, hogy mi törjük a fejüket. A hangkép igényes, pártatlan és zökkenőmentes, a klinikai hatást a T + A cég mérnökeinek sikerült elkerülni.

A T + A vezérigazgatója Siegfried Amft és menedzsere Lothar Wiemann mindketten nagy progresszív-rock rajongók. Ennek tudatában meghallgattunk néhány klasszikus rock-eposzt is. Néhányan akadnak majd, akik egy kicsit több kraft-ot szeretnének, nekik azt üzenem – ez nem hangosítási cucc! Ennek ellenére nem lehet elvitatni a progresszív hozzáállást. Alapvetően az áramellátásnak köszönhetjük, hogy átragyog a rendkívül feszes textúrájú, valóban mesés basszus. Ritkán hallani olyan erősítőt amelynél a hangzás ilyen fokú kontroll alatt áll, mégis olyan gördülékeny és erős a hangfolyam, hogy nem számít, akusztikus hangszereket vagy basszusgitárt hallgatunk.

Konklúzió

Az MP 3000 HV egy végletekig kifinomult multi-lejátszó. Persze, drága, de figyelembe véve a számos kiváló minőségű forrásból érkező muzsikákat, megéri. Lehet azt mondani, hogy ennyiért nagyon sok jó lemez kapható – igen(!), de akkor mivel játsszuk le(?!) A kivételes gyártási minőséget és a PA 3000 HV erősítő teljesítmény-kombinációját ebbe az egyenletbe behelyezve, azt hiszem, rendkívüli termékek csábító közelségébe jutottunk. A T+A kiválóságai olyan termékek, amiket valóban nagyon komolyan veszünk.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 95%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 85%
Összesen: 95%

Pro
+ Kivételes felépítés és megépítettség
+ A hangzás lenyűgöző egyértelműsége, árnyalt dinamika
+ Végletekig kifinomult technológia

Kontra
A távvezérlő piktogramjai nem a megszokottak

Specifikáció: T+A MP3000HV, T+A PA3000HV

Forrás:[www-hangzasvilag.hu]