Audio Technica AT-ART1000 hangszedő

Az Audio Technica egy különleges megoldásokkal teletűzdelt audio-ékszer bemutatásával reprezentálja több, mint ötven éves kompetenciáját a hangszedő gyártás terén. Az AT-ART1000 („ART” = Audio-Technica Reference Transducer) az Audio-Technica új referencia osztályú mozgó-tekercses hangszedője a legjobb audiofil hangélmény érdekében lett kifejlesztve a vállalat `Excellence” programjának részeként. Az új „zászlóshajó” modell a cég hatalmas tudását és a megszerzett tapasztalatokat ötvözi a szakértelemmel, az analóg audio technológia élvonalbeli anyagaival és egy egyedi kivitellel. A rang és az örökség kötelez. Az AT-ART1000 jelenleg a legfejlettebb és legkifinomultabb hangszedő a gyár történetében.

cof

Az AT-ART1000 hangszedő bemutatásának itthoni előtörténetéhez az Audio-Technica Central Europe, mint honi forgalmazó és az Audiophyl Kft. között létrejött exkluzív szerződés is hozzá tartozik. Mivel az AT-ART1000 hangszedő szerte a világon korlátozott példányszámban kapható, az Audio-Technica több High-End bemutatóteremmel és megfelelő bemutatási körülményekkel rendelkező kereskedelmi céget jelölt ki a termék szakszerű bemutatására és értékesítésére. Az USA-ban is kevés, mindössze 20 ilyen „szerződött” hely létezik, itthon csupán csak egy, ami mindenképpen megtisztelő.

A lehető legjobb hangzás érdekében az Audio-Technica kifejlesztette a Direct Power System névre elkeresztelt technikai megoldását. Egyesek szerint elméletben már korábban is létezett ez a megoldás, a valóság az, hogy mára sikerült minden gyártásképes tényezőt és anyagot összehozni. Az AT-ART1000 hangszedő a ma elérhető legkorszerűbb építési anyagokkal megvalósított analóg technológia.

Audio-technica_AT-ART1000_Hangszedo-lemezjatszo

A „Direct Power System” elmélete alapján a mozgó tekercset közvetlenül a tű tetejére helyezik, ezért az átvitt rezgést semmilyen negatív hatás nem éri a bevezető tűszár hossza és anyaga által. A tekercsek közelsége lehetővé teszi a rezgések élénken tartását, a legfinomabb részletek közvetítését, a felülmúlhatatlan tranziens választ. Az AT-ART1000 modellben a gyémánt tű és a tekercs között boron tűszár képezi a rögzített kapcsolatot.
A bór ritka elem a Naprendszerben és a földkéregben egyaránt, mivel csak nyomokban keletkezett az Ősrobbanás alkalmával. A nagyon tiszta bór ipari előállítása nehézségekbe ütközik. Az elemi bórszál (bór filamentum) nagy szilárdságú, könnyű anyag, a bór volfrámszálra gőzölésével (kémiai gőzdepozíció – CVD) állítható elő.
A boronból készült, nagy-szilárdságú tű/tűszár kombináció lehetővé teszi a maximális „információ-átvitelt” még a legbonyolultabb barázda modulációk esetében is. A Direct Power System hatékonysága kiváló az erőátvitelben és a finom mozgások kontrollálásában.

audio-technica-at-art1000

A felszerelt légmagos tekercset egy 20 um keresztmetszetű PCOCC tiszta réz, Ohno folyamatos öntési technika által készített huzal képezi, nyolc tekercs-fordulattal, melynek átmérője 0,9 mm. Annak ellenére, hogy ez a tekercs lég-magú, egy erős, 0,6 mm légrésű mágneses térben mégis lead 0.2 mV (3 Ohm) kimeneti feszültséget.

A „gépház”, amely magába foglalja a speciális mágneses kört, valamint felfüggesztő rendszert, titánból van kialakítva. Ismert, hogy a titanium könnyű, erős és kiváló rezgésmentesítő akusztikai tulajdonságú anyag. Ez az anyag igen fejlett megmunkálási technológiát igényel, az Audio-Technica csak a legfelső kategóriában tartozó hangszedőinél alkalmazza. A titán rész, a káros rezgések minimalizálása érdekében, együttműködik a hangszedő alsó részén párhuzamosan lévő polimer és alumínium részekkel, amik elszínezhetik a hangzást.

audio_technica_at_art1000_05

Ez a lemezjátszó-fej kézzel készül Japánban. Az AT-ART1000 ugyanolyan nagy-teljesítményű, mint a már legendává vált AT-OC9/III. Lehetővé teszi a lehető legjobb barázda követést és megbízhatóan adja át a jelet a tekercseknek. Az AT-ART1000 hangszedőben csak gyárilag lehet tűt cserélni, ezért, és megkülönböztetett értéke folytán az Audio-Technica a vásárló részére egy hangszedő újraépítési programot kínál. E program keretében, az Audio-Technica lecseréli az összes rész-szerelvényt, beleértve a tűt, a tűszárat, a tekercseket és a gumi „lengéscsillapítókat”.

Mivel ez a hangszedő a 2016-os év egyik szenzációja volt, idejében mi is bemutattuk olvasóinknak. Akkor ezekkel a mondatokkal zártuk cikkünket: Meghallgatjuk? De meg ám! Nem akarjuk elkiabálni, de a novemberben megrendezésre kerülő AV-Trend Show 2016. egyik sztárja lesz! Az is lett. Ígéretünket most beváltjuk, nyugodt körülmények között meghallgattuk, beszámolunk a tapasztaltakról. Amennyiben kellően felcsigáztuk olvasóink érdeklődését, jöjjön a lényeg!

Meghallgatás

Mint már említettük a kiállítás alkalmával már meg volt a premier, bár ott azon a helyszínen nem volt lehetőség, teljes nyugalomban, órákig foglalkozni a hangszedő és a hangrendszer kvalitásainak részletes kiértékelésére. Független attól, hogy már akkor is csillogtatta tudományát, nem hamarkodtuk el a véleményt.
Berendeztük tehát az egyik lehallgató szobát az Audiophile-Szalon első emeletén. A zenei produkcióban részt vett az Acoustic Signature Storm MkII típusú lemezjátszó SME 3009-es karral szerelve, az Audio Research egyedülálló PH9 elektroncsöves phono-előerősítője, GSi75 integrált erősítő és egy pár Sonus faber Il Cremonese hangsugárzó. Az összeköttetésről a Vertere HB kézi összeszerelésű kábelei gondoskodtak. Műsoron, régi első-préselésű és mai, „után-nyomott” hanglemezek sora, a rock-klasszikusoktól a blues nagyságokig és természetesen az elmaradhatatlan nagy-zenekari szimfonikus hangzásig.

dav
dav

Ránk a legnagyobb hatást a Pink Floyd örök érvényű műve a Dark Side of the Moon című opusz tett. Már több ezerszer hallottuk, talán minden taktusát kiértékeltük már, mégis tudott újat nyújtani. A Time bevezető óraketyegése még soha nem hallott részletekkel tárult elénk, nem tudni milyen óra, de fogni kell a fotel karfát nehogy mi is benne ketyegjünk. Ugyanígy nagy hatású a Money pénzcsörgése, szinte „megszámolható” az apró. Majd ezen a ponton lép be Roger Waters basszusa, amit úgy hallunk, hogy szinte ujjaink alatt érezzük azt a „kevés” húrt. Ennyi „képzelt betegség” után szünetet kellett tartani, mert szimfonikus érzelmekre állítottuk át elménket/lelkünket.

Grieg – Peer Gynt című műve, elsődlegesen a Morning című rész, ahogyan azt Edvard Grieg megírta. Frenetikus hatású, talán a világ zeneirodalmának legkifejezőbb napfelkeltéje, amit az emberi ész föllelni csak materiális gondolkodással képes. Ezen kinyilatkoztatás után bármit hallgathatunk később, csak visszaigazolást kapunk.
Tudósíthatjuk, hogy jött a csoda. Bár hallottunk már igazí nagy modelleket a konkurens cégektől is, de ezeket soha nem lehet egymás mellett ugyanazon hangrendszeren megítélni, mégis átértékelni kényszerülünk az eddig hallottakat. Nagyon gyakorlott ítésznek kell lenni ahhoz, hogy bármit is kijelentsünk, mert bár hallottuk a ZYX 4D sorozatát – amelyben az Omega lakik – mégsem tudjuk magunk elé idézni, csak jegyzeteinkre hagyatkozunk, mert már régen volt. Az Ortofon eddigi zászlóshajóját az „Anna” modellt itthon még csak nem is láttuk…

Konklúzió

Nyilván való, hogy egy cég termékpalettájának csúcsán lévő modell előkelő helyet foglal el a kirakatban. Benne tükröződik a cég eddigi élete, a fejlesztések és a gyártás tapasztalatai. Ebből következik, hogy az ára kicsit magas. Ilyenkor mindig az jut eszembe, ha az én kezem munkájából valami hasonló kerülne ki, nem adnám alább. A kommersz sorozatgyártás az más, bár azt is kiváló mérnökök találják ki. Sőt az összeszerelő gépeket is el kell készíteni. Éppen ezért van rangja a több évtizedes kiváló munkának. Nagyon nehéz egyértelmű állást foglalni, mert ebben a csúcs-szegmensben is nagy a tülekedés. A konkurencia élesen figyel és ma is azon dolgozik, hogy ezt felülmúlja. A tehetősebb rajongók megnyeréséért óriási harc folyik, kiváltképpen most, amikor a High-End iránt világszerte megnőtt a fizetőképes érdeklődés.
Addig amíg fejlesztők, újítók és lángelmék lesznek, kiemelkedő teljesítményük nem lesz titok, nem kell félnünk, nem maradunk tesztalanyok nélkül.

Pro
+ a lehető legmagasabb technológia
+ prémium minőségű alapanyagok
+ abszolút tiszta hangzás
+ teljes hangzási koherencia

Kontra
a tűtisztítás ecsettel módszere „életveszélyes”
kategóriájában magas ár

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció: Audio Technica AT-ART1000