Audio Research Reference 6 előerősítő – Hangzásvilág teszt

Az 1970-ben, William Z. Johnson által alapított Audio Research, először 1995-ben mutatta be a Reference Series megnevezéssel elkülönített, kiemelkedően magas-szintű készülékeit. „Bill” Johnson 1972-ben megalkotott SP3 előerősítőjét a szakma és a vásárló-közönség igen kedvezően fogadta, ezért 1976-ig a cég „műsoron” is tartotta. Ma a gyűjtők féltett kincse.
Kétségtelen, hogy könnyebb megvalósítani egy félvezetős áramkört, és sokkal olcsóbb is, mint az elektroncsöves megoldás, hangzásminőségük a tranzisztoros korszak elején egyszerűen elfogadhatatlan volt. Akkoriban egy tranzisztoros erősítő nem kínált részleteket vagy zeneiséget.
Az Audio Research a kezdetektől fogva arról volt híres, hogy a legszebb előerősítőket tervezi és gyártja. Az új Reference 6 vonal-erősítő/előerősítő folytatja ezt a hagyományt. Valamennyi Audio Research termék esetében Warren Gehl a felelős a hangzásminőségi fejlesztések eredményeiért, Ő mindegyik készterméket meghallgatja. Nem hagyja el a gyárat termék, amíg Ő azt jóvá nem hagyta. Amióta az Audio Research a Fine Sound Group tagja, termékeinek magalkotásakor a híres olasz designer Livio Cucuzza minden ötlettől függetlenül szem előtt tartja az Audio Research szellemiségének és hagyományainak megőrzését. Az ARC-nak nincs hatalmas személyzete, nem készít ezer egységet a hét minden napján. Nem! A tempó lassú és koncentrált. A High-End Audio termelés mindig emberi léptékű.

A Reference 6 előerősítő részegységei egyedileg megmunkált, kazettás alumínium házban vannak elhelyezve. A teljesen új, rezonancia-mentes alváz nemcsak esztétikusabb, de lehetővé tette a jobb szerkezeti merevséget, hogy segítse a hődisszipáció során keletkező elektromos és mechanikus interferencia meggátlását.

Szembetűnő és jól informál a nagy, vákuum-fluoreszcens kijelző az előlapon, hallgatási pozíciónkból is jól látható a kijelzésre kerülő összes funkció és a hangerő állapota. A kettő, elegáns kiképzésű, forgó jeladó a bemenetek kiválasztására és a hangerő-szabályozásra biztonságosan működik. A hangerő-szabályozás 103 finom lépésben történik, mégis folyamatosnak tűnik. Az új hangerőszabályzóval finomabb lépésekben, szinte árnyalatokban állítható be a teljesítményt. Öt formatervezett nyomógomb áll rendelkezésre a be- és kikapcsolásra, a némítás funkciójának működtetésére, az inverz polaritás kapcsolására és a menü kezelésére.

A menü funkciói a bemenetek címkézését, a kijelző fényerejének szabályozását, a processzor bement beállítását és a csövek üzemórájának figyelését teszik lehetővé.

A szenzációs műszaki adatok biztosítása mellett a hangzás egyik záloga az zenei reprodukció élethű dinamikát is biztosító tápegység. A tápegység elektronikus figyelőrendszerrel biztosítja az áramkörök részére az alacsony és magas feszültségeket. Automatikusan, 45 másodperc elteltével kapcsolja a hasznos jelet a már addigra leellenőrzött áramkörökre, a felmelegedett csövekre. A szabályozottság mértéke nem térhet el jobban mint 0.01%. Az új, elektroncsövekkel szabályozott tápegység hozzájárult a jobb hangzási képességek eléréséhez.

Az áramkör számos eleme – transzformátorok, kondenzátorok, kábelezés – és ezek összekapcsolásának rendszere kizárólag az Audio Research új, Reference 6 készülékben fellelhetők. A fejlesztések folyamán növelték a csövek számát, egyúttal az áramellátás is javult, egyrészt hatott mind a makro- és mikrodinamikai képességekre és csökkentette a torzítást, másrészt hatott a stabilitásra és a használhatósági idő kiterjesztésére. Hat darab, (három/három csatornánként) prémium minőségű 6H30P iker trióda végzi az erősítést, ezeken kívül egy 6H30 és egy 6550WE nyújt szabályozást a tápegységnek. A további fejlesztések közé tartozik a szélesebb illesztési feszültség automatikus beállítása.

Négy szimmetrikus (XLR) és négy aszimmetrikus (RCA) bemenetén tarja a kapcsolatot a hangrendszer forráskészülékeivel. Két pár fő kimenet (RCA és XLR) áll rendelkezésre az elkészített hasznos jel továbbvitelére a végerősítő fokozatok részére. Állandó-jelszintű kimenetet is találunk analóg felvételi eszközeink ellátására. Az intelligens vezérlés (RS–232), a távoli infra-érzékelő részére IR bemenet és a 12V trigger lehetővé teszi a további vezérlési lehetőségeket. A Reference 6 tartozéka egy minden funkciót kapcsoló és szabályzó, fémből készült távirányító.

A meghallgatás során a Reference 6 előerősítőt megtiszteltük a 60-as, 70-es évek legendás, korszakos jelentőségű hangfelvételeivel. Műsoron: Max Bruch violinkonzert Nr.1. Jascha Heifetz violine, New Symphony Orch. of London, dir: Malcolm Sargent, Johannes Brahms Klavierkonzert Nr.2. Sviatoslav Richter, Chicago Symphony Orch. Erich Leinsdorf, Pjotr Iljitsch Tschaikowski Violinkoncert d-dur, Isaac Stern violine, New York Philharmonic Orch. Leonard Bernstein.

A Reference 9 CD-lejátszó, Reference 6 előerősítő és a Reference 150SE végerősítő igen erős lehallgató-láncnak bizonyult. Önkéntelenül is adódott az összehasonlítás, hiszen az előző modell (REF5) hangja még a fülünkben csengett.


Az AR – Ref. 6 úgy viszonyult a különböző zeneművekhez, mint mestermű a mesterműhöz, már az első hangok indítása és nyugodt tisztasága megmutatta az erősítő hangzásának átláthatóságát. Később tapasztalhattuk meg a sebességet és a folytonosságot az egész hallható frekvencia-spektrumban meglévő azonnali zenei teljesítményt.
Egy jó hangláncon hallgatva mindent meg lehet hallani a lemezeken lévő felvételekről. Azon már régen túl vagyunk, hogy felfedezzük, a felvételen a karmester lapozza a partitúrát, recseg a szék a zenészek alatt, netán mély lélegzetet vesznek. Ezek a „jelenségek” a felvételeken rajta vannak, ehhez hasonló dolgokat és hangszerkezelési zajokat a jónak mondható hangláncok is be tudnak mutatni. Tolmácsolni a muzsikát, a lehető legjobban megvalósítani a zene közelebb varázslását, megmutatni a hangszerek testét és jellegzetes hangjukat ez igazán nehéz feladat. A hangversenyzongora többféleképpen szól a felvételekről. Hangzása attól is függ milyen mikrofonozási technikákat vetett be a hangmérnök a felvételkészítés során, milyen a felvétel helyszínének akusztikája, vagy egyszerűen nyitva van-e a zongora fedele. A szóló és a többi hangszer viszonya szintén meghatározó a zenei élmény létrejötte szempontjából. Ha nem tudom kiválogatni az egyes hangszerek hangját és játékukat, nem értem meg a művet, pedig katartikus élmény a 120 tagú szimfonikus zenekar hatása. Nos, ez a dolog az, amiért be kell kapcsolni a hangláncba egy Audio Research – Reference 6 előerősítőt. Az Audio Research Reference 6 előerősítő nem pusztán javít a hangzáson – megmutatva, hogy nem lehet kikerülni az előerősítést – minden módon érzékelhetőbbé teszi a zeneművet. A hang önmagáért beszél, itt már nem azt kell bizonygatni, hogy hány Hz-en szól a legmagasabb hang, hanem meg kell figyelni milyen érzelmeket vált ki az áradó muzsika.

Konklúzió

Az új Referencia 6 előerősítő nemcsak bizonyítja, de nyilvánvalóvá is teszi a zenei reprodukciót. A csendesebb háttérzaj (jobb jel/zaj viszony) és a megnövelt dinamika teszi teljessé a rendszer hangzását. Az Audio Research minden esetben ebben a sorozatában kívánja megmutatni a High-End világ kedvelőinek, hol is tart ma a fejlesztésben. A cég tervezői a Ref. Series készülékeiben végsőkig kihegyezik a lehetőségeket, a teljesítmény mellé a hozzá tartozó muzikalitást. A Reference 6 a legutóbbi fejezete ennek a történetnek, ami nem egyszerűen a piac által vezérelt termék, hanem olyan megoldás, ahol az igényesség hozza létre a szükséglet keletkezését, rámutat az igény indítására. Az Audio Research most is tudtunkra adja, hogy sokkal több, mint egy márkanév, képviseli a sok-csillagos teljesítményt és a tartós értéket a zene és a High-End szerelmesei részére.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 95%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 94%

Pro
+ informatív, nagy, mégsem zavaró, vákuum-fluoreszcens kijelző
+ hangerő-szabályozás 103 finom lépésben
+ tápegység elektronikus figyelőrendszerrel
+ minden eddigi termékükhöz képes érzékelhetőbb muzikalitás

Kontra
phono előerősítő hiánya

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]