Audio Research Reference 160M elektroncsöves mono végerősítő

Audio Research Reference 160M elektroncsöves mono végerősítő

A vállalat referencia sorozatának új teljesítményerősítője két év fejlesztési munka után lát napvilágot. Az új Reference 160M (REF160M) monoblokk erősítő arculatán hordozza a több éve jellegzetes design-t, de áramköri kialakításában nem hasonlít másra. Olyan hangzást képvisel, mit egyetlen más erősítő sem, amit valaha hallottál, de kétségtelenül Audio Research.

AUDIORESEARCH-REF160M-mono-vegfok-front-2

Az Audio Research tervezői új stílust hoztak létre, amely kiegészíti a REF6 előerősítő megjelenését.

Egy áttetsző előlapot kapott, amelyen keresztül láthatóvá válnak az izzó KT150 típusú vákuumcsövek. Míg ez az ablak lehetővé teszi a kimeneti csövek megtekintését, egy innovatív kettős rétegű konstrukciót tartalmaz, amely maratott jelölésekkel rendelkezik és egy mutatóval rendelkező teljesítménymérőt kínál. A teljesítménymérő kimeneti szintjelzései rejtett LED-en keresztül világítanak, a megvilágítás fényereje állítható.

Livio Cucuzza vezető designer, az új esztétikáért felelős kreatív zseni szerint: …”Az új REF160M az Audio Research tervezési nyelvezetének csúcspontja, az első lépés a termékek új korszakában. Az átlátszó teljesítmény-mérővel a leghíresebb Audio Research hangzást jelképezi: ez az áttetszőség. Lelkes Audio Research rajongóként elmondhatom, hogy a REF160M a legmenőbb csöves erősítő ezen a bolygón!”…

AUDIORESEARCH-REF160M-mono-vegfok-oldal-1

A zene szerelmeseinek nagyok az igényei. Egyesek szeretnének egy nagyobb teljesítményű csöves erősítőt, amely Ultralinear módban működik, míg mások (általában nagy hatékonyságú hangszórókkal) inkább a Triode működésűt részesítik előnyben. A REF160M az Audio Research első erősítője, amely közvetlenül kezeli ezeket a változó igényeket azáltal, hogy egy előlapi kapcsolót biztosít a felhasználó számára, hogy kiválassza a kívánt üzemmódot. Az REF160M teljesítménye 150 Watt Ultralinear módban és 75 Wattos trióda üzemmódban.

Az áramellátási szakaszban újonnan kifejlesztett nagy energiaigényű transzformátor és egy nagy nagykapacitású (energiaraktár) szűrő-hálózat lett betervezve. A tápegység rendkívül magas minőségére és teljesítményére a nagy áramot igénylő tranziens csúcsok és az intenzív dinamika, valamint a csodálatos mélyhang iránti igény miatt volt szükség.

Jellemző, finomított audio-topológiát kínál, kevesebb és mégjobb alkatrész-komponensekkel a jelátviteli útvonalon, az átkapcsolható Ultralinear/Triode módnál, a szabadalmaztatott automatikus előfeszítésnél, a kimeneti cső monitoring-nál és a védelemnél, a fejlett teljesítménymérőnél és még sok másnál is. Ezt a tömény tudást és szolgáltatást még soha nem ajánlották egyben egy Audio Research erősítőben.

AUDIORESEARCH-REF160M-mono-vegfok-oldal-2

Az elektro-technikában is nyilvánvaló, hogy a legjobb út a legrövidebb út. A vállalat mérnökei új audio áramkör-topológiát hoztak létre, méghozzá a legrövidebb jelúttal a legkevesebb komponens között. Ezek az összetevők nem csak a legjobbak, legtöbbjük az Audio Research számára készültek. Ezen minőségi alkatrészek beépítése egy speciális négyrétegű nyomtatott áramköri kártyára készült, amely a zajszintet soha nem látott szintre csökkenti. Az áramköri pályák kivitelezése hasonlít a korábban az előerősítőkben használt formatervezéshez. Az eredmény egy új mércét jelent a zenei minőségben, a hangminőség minden kritériumában.

A KT150 elektroncsövek teljesítménye egyedülálló.

A 3000 órás élettartam sokéves napi hallgatást tesz lehetővé. Fontos tudni, hogy az Audio Research által szállított csöveket 48 órán keresztül elő-égetik. Mérés és „Certified Matched” minősítés után kerülnek beszerelésre. Idői- és költségigényes folyamat, de a beégetés kritikus fontosságú, mivel az új csövek jelentőset „változnak” az első 48 órában. A csöveket minden modellnél a legnagyobb gondossággal szerelik. A beépített csőóraszámláló lehetővé teszi a tulajdonos számára a csövek használtságának ellenőrzését.

AUDIORESEARCH-REF160M-mono-vegfok-back

A REF160M beépített ventilátort tartalmaz, amely a négy darab KT150 kimeneti csövet és a két  6H30 vezérlőcső által előidézett magas hő hűtésére szolgál. A félvezetős erősítés-szabályozás megoldását úgy választották meg, hogy nagyobb hatékonyságot, stabilitást és megbízhatóságot biztosítson. A REF160M egy saját, automatikus előfeszítő-áramkörrel is rendelkezik, amely a mellékelt KT150 mellett különféle típusú csövek (6550, KT88 és KT120 modellek) alkalmazására ad lehetőséget. Folyamatosan működik a kimeneti csövek pontos és minimális torzítási értékeinek fenntartása, miközben a csövek elhasználódását is kézben tartja. Csak a szokásos elővigyázatosságra van szükség. Az erősítő csöves védőkörének különálló, kiváló minőségű biztosítékai vannak minden kimeneti csőhöz.

Az új REF160M újszerűségben, hangzásban, esztétikumban és működőképességben kitűnik.

Specifikáció: