Audio Research – Model CD6 High Definition CD-lejátszó/DAC

A régi és az új technika találkozásaként is felfogható az Audio Researc kiváló CD-lejátszója, ami tudom, megdobogtatja mindannyiunk szívét. Az ARC mérnökei pontosan tudják, hogy a világban milyen tendenciák divatja fut éppen, de azt is számításba vették, hogy hány millió CD-lemez van az emberiség birtokában. A CD-technikába beleszületettek most érnek be igényes zenehallgatókká, hiszen egyesek már komoly egzisztenciát építettek fel és talán High-End berendezés vásárlása felé kacsingatnak. Ezért, több mint valószínű, hogy nem fog mindenki az ingyen fájl-letöltés irányába menni.

audio-research_cd6_cd-lejatszoA kérdés az, hogy túlhaladott-e már a több mint 30 éves CD-technika az audio-fájlok korában. A választ lehet, hogy egy olyan készülék adja meg ami a materiális és a „képzeletbeli” zeneanyaggal is mesterien bánik. Éppen úgy mint a CD-lemezgyűjtés a fájlok szaporítása is szenvedéllyé válhat. Nem csak azokra a „sorstársakra” gondolok, akik letöltögetnek mindenféle fájlcserélő portálokról, hanem azokra is akik a kiadóktól vásárolják az eredeti felvételek ma divatos formátumait. Ebből a szemszögből is vizsgáljuk az Audio Research Model CD6 játszót!

Az, első pillantásra látszik, hogy a már évtizedek óta meglévő kiviteli jegyek mellé – a digitális jelleg jövőképének megvalósításában – egy teljesen új arculati koncepció kellett. A jellegzetes ARC fogantyúk szerepe egy CD-játékosnál csökken, hiszen hamarabb fogunk meg egy erősítőt a „fülénél fogva”, mint egy felültöltős CD-játszót. Viszont nagy szükség van a mindent láthatóvá tevő, hat-számjegyes, optikai szűrővel ellátott, vákuum fluorescens kijelzőre és a többi LED-re a tájékozódás végett.

A CD-lemez lejátszás a méltán első helyre pozicionált Philips Pro2 felső-töltésű mechanika beépítésével nyeri el kezdetét, majd egy nagy-felbontású mintavételezésre is képes DAC-al folytatódik. Az egyik tényező amiért a Philips Pro2LF (VAU1254) lemezforgató mechanikát a legnagyobb gyártók előszeretettel alkalmazzák az a sebesség ingadozás műszerrel nem kimutatható mértéke. Ez jelenti azt, hogy kvarc-stabilitás.

A másik vezető tényező a digitális szervovezérléssel működő, 3-sugaras lézer, a pontos pit-kiolvasás záloga. Ezt pedig azért tekintjük etalonnak, mert ha itt valami elvész a jelből az a továbbiakban semmilyen trükkel nem pótolható.

audioresearchcd6insideA DAC rész. A CD6 modellbe négy darab 24-bites egymástól független DAC csatornánként, ezenkívül kettő órajelgenerátor (master-oszcillátor) került beépítésre. Az egyik 44,1/88,2/176,4 kHz mintavételi frekvencián, míg a másik 48/96/192 kHz-en dolgozik. A jitter csökkentést nagy stabilitású, kristály-vezérelt re-clock végzi mindegyik kimenetre. A jitter maximális mérhető értéke 10 pico-secundum, a master oszcillátor 22.579MHz ±20Hz, vagy 24.576MHz ±20Hz végzi feladatát. Bár az összes bemenethez a 24bit/192kHz mintavételezés hozzárendelt, a cég úgy döntött, hogy a felhasználónak felkínálja a felskálázás lehetőségét is. A felskálázás mértéke is megválasztható. Vagy natív módon játsszuk a felvételt, vagy, (CD, RCA, AES/EBU, és Toslink bemeneteken) 176,4 kHz, vagy 192 kHz-re felskálázunk, ugyanez USB bemeneten 88,2, vagy 96 kHz. A felskálázás adta érdekes jelenség a digitalizáltság hangzásbéli jellemzőinek csökkenését, a hangzás lágyabbá tételét, selymességét vonja maga után.

Egy másik lehetőség a „Fast” és a „Slow” digitális szűrők közötti tetszés szerinti választás, amelyek közül az utóbbi jobban megfelel a 96kHz-es és annál magasabb mintavételezési rátának.
A készülék hátulján négy digitális bemenetet találunk, ezekből egy koaxiális, egy pár optikai, valamint egy USB 2.0 számítógép részére. Az illesztőprogramok Windows és Mac alapra a cég honlapjáról letölthetők, könnyen kezelhetők. Minden bemenet fogadni képes a 24-bit/192 kHz-es bemeneti jelet. Van egy pár digitális kimenet (AES/EBU és BNC koaxiális) digitális hangrögzítők és külső DAC készülékek részére.

A mindig is analóg csöves elektronikákat gyártó ARC cégtől az egyik meglepetés, hogy ennyire beleásta magát a digitális technikába, a másik, hogy a CD6 modellben az analóg fokozat félvezetős. Az analóg rész, mintha egy sztereó erősítőt készítettek volna, különös gonddal megépített. Egy direkt kapcsolású, szervo-vezérelt FET-es analóg-fokozat a hozzá tartozó nagyméretű, szabályozott tápegységgel. Jellemző adata az áthallás csillapítás, ami 103dB. Mindenképpen ígéretes. A szokásos RCA analóg kimenet mellett szimmetrikus (XLR) csatlakozás is lehetséges.

Eddigiekből az látszik, hogy az ARC Model CD6 ötvözi a CD-lejátszó és a szuper nagy felbontású digitális-analóg átalakító minden jellemzőjét és szolgáltatását. Az ismertető rész végén meg kell említeni, hogy a beépített DAC rendkívül finom hangzást ad bármelyik média-lejátszóból érkező digitális jelenek. Tehát, itt jön a képbe a mai modern technika és a mai igények összekapcsolása a nem is olyan régi de talán legkifinomultabb megvalósítással.

Meghallgatás

audioresearchcd6backAz Audio Research – Model CD6 hangzásképe leírható azzal, hogy amit hallunk az egy horizontálisan kiterjedt hangzástér, élesen fókuszált, egymás mellett kontúrjaikban megismerhető hangszerekkel és valóságos benyomást keltő, térmélységi színpaddal.

Igen ám, de ennek a megjelenítésére partnerek is kellenek és az Audio Research által javasolt legalább 600 óra bejáratási idő. Itt utalunk vissza előző tesztünkhöz, ami egy komplett ARC hangláncról szólt, természetesen a CD6 szolgált bejátszókészülék gyanánt. (érdemes elolvasni)

Először Zoller Attila gitárművész 1997-ben Live at the Traumraum, egy Augsburg-i helyszínen készült felvételét hallgattuk meg. A klub-hangzás rendkívül részletes, a felhangok gazdagsága és a zenei textúra eszköztelenül jön át. Még egy másik, a nyugalmas hangzásáról híres világmárkához képest is az Audio Research soha nem erőltet vagy idegesít semmilyen zenei vonatkozásban. Az előremutatóan modern felfogásban, bonyolult harmonizációkat, ritmusképleteket játszó zenészek (Zoller Attila gitár, Wolfgang Lackerschmid vibrafon, Henning Sieverts bőgő, Karl Latham dob) felvételén egyik előadó sem uralja a másikat, csodálatosan kiegyenlített a játék. Szignifikánsan megkülönböztethetők a „játékterek” az elől és hátrébb játszó zenészek. Nagyon a helyén van minden, a felvételi helyszín életszerű, a precíz felbontás meghatározza az átláthatóságot.

Az Audio Research CD6 CD-lejátszó egyike azon keveseknek, amelyek a digitális jelleg ellenére aprólékosan áttekintető nagyzenekart szólaltat meg. Remek példa erre Dvořák – Cello Concerto in B minor a Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Paavo Järvi és Gautier Capuçon előadásában, mert pártatlanul érzékletes a hangszerek tonalitása, a saját hangjuk és annak terjedelme a valósághoz közelít. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nagyon ritka az a berendezés amelyik hagyja, hogy az eredeti felvétel legyen a középpontban. A CD6 nagyszerűen feltárja a lemezbe rejtett zenei részleteket, megdöbbentő a mikro- és makrodinamika. Hallhatjuk azt a méltó képességet, ami bemutatja a kifogástalan intonációt a lenyűgözően könnyű és gazdag hangzást. Minden részletnek van súlya, a berendezés közvetíti felénk a drámai kontrasztot a legmeggyőzőbb és koherens módon.

És, ha mondjuk mindezeket meg még jó néhány kiváló felvételt fájl formátumban is megszerzük? Sőt, kísérleteztünk a szűrő-beállításokkal! A magas-hangok tartománya még kiterjedtebb, még tisztább, ezáltal a hangzás szellősebb harmóniákat eredményez. A mély-hangok meghatározása és hatása igen pontos és erős. Javaslatunk, hogy válasszunk a WAV és nagy felbontású FLAC állományok közül. Az Audio Research CD6 DAC-egységének köszönhetően a fájlokból gazdag hangszínek és gyors tranziensek jönnek elő, minden műfaj, minden felvétel egy kicsit más hangsúllyal, de őszinte és határozott bemutatással kedvez füleinknek.

Konklúzió

Több mint valószínű, hogy a tervezés legnagyobb prioritása a hangminőség volt. Miután a 40 éve sikeres cég nem szándékozik megváltoztatni ezt a megközelítést, a CD6 típusú CD-lejátszó/DAC esetében csak megerősítést nyerünk. A hangzás tipikusan művészi munka. Teljes mértékben képes a ritmika és a tonális érzékeltetés minden részletének bemutatására bármennyire is bonyolult szerkezetű a lejátszott zenedarab.
A jövő cseppet sem mellékes. A kulcsszó futureproofing, fogalmazzunk úgy, „előremutatás”! Ez nem vicc. A napjainkban sokak által eladott vagy elajándékozott CD-lemezek hozzáértő kezekben kincsé válnak – majd siratják azok akik lemondtak róluk. Viszont azt el kell ismerni, hogy a nagy felbontású fájlok az Audio Research – Model CD6 szintjén szárnyra kapnak. Az jövőkép kettős lehet, egyrészt visszatérhet a CD-lemez, mint az analóg-Lp., másrészt a most még élete elején lévő fájl-alapú zenehallgatás még kiterjedtebb, még jobb hangminőségű, még hozzáférhetőbb lehet a közeli jövőben. Egy CD-futómű elengedhetetlen a már meglévő gyűjteményhez, egy jó DAC csodákra képes a digitális jelekkel, tehát az Audio Research mindenképpen hatásos eszközt adott a kezünkbe.
Zeneiség:95%
Térleképzés:95%
Dinamika:95%
Kivitel:85%
Szerelés minosége:95%
Kezelhetoség:90%
Összesen:93%

Pro
+ profi mechanikus és elektronikus megépítettség
+ felhangok gazdagsága és a zenei textúra eszköztelensége
+ a felvétel eredeti hangzása van a középpontban

Kontra
nincs SACD/DSD lejátszás

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció