Audio Research I/50 tulajdonosok figyelmébe

Már nem kell sokáig várni a DC1 DAC-ra! Most kaptuk a hírt, miszerint gyártásba kerül a DC1 DAC modul. A várva várt egység rugalmasan használható egységgé fejleszti majd ezt a kiváló hangú integrált erősítőt.

Rövid magyarázatra szorul az, hogy miért nem tudott az MM modullal és az I/50-nel egy időben megjelenni. Íme, a hivatalos indoklás:

A DC1 DAC modul fejlesztése 2020-ban az AKM Velvet Sound DAC chip felhasználásával kezdődött. Azért erre a típusra esett választás, mert a PCM, DSD, és DoP formátumokat is kiváló minőségben kezelte. Az első DAC kártyák hangja fantasztikus volt, de az AKM gyárban tűz ütött ki októberben, ami hosszú véget vetett több chip sorozat elérhetőségének. Természetesen a mérnökök azonnal visszaültek a tervező asztalhoz, és az akkor aktuálisan elérhető piaci kínálat egységeivel újragondolták a modult. Az eredmények ígéretesen hangoztak, de a 2021-ben bekövetkezett világméretű chip hiány miatt két másik kritikus alkatrészt egyszerűen nem lehetett beszerezni, ami ismét a fejlesztés elakadását jelentette.

Utólag visszagondolva, áldásnak bizonyult a program késlekedése, mert 2022-ben az AKM újra indította a Velvet Sound széria gyártását, de már a frissített verzióban. Mivel ennek a szériának a hangja korábban is tetszett a fejlesztő mérnököknek, az új szériánál maradtak a gyártás előkészítésben.

A DC1 DAC hangja áttekinthető, dinamikus, részlet gazdag, szépen kidolgozott. A fókusz jó, a textúra kiváló függetlenül a választott bemenettől, és a formátumtól. USB, Toslink optikai, koaxiális, és Bluetooth kapcsolatok állnak rendelkezésére. Az Audio Research korábbi bejelentésével ellentétben a modul nem Roon Ready, és nem támogatja az MQA verziókat, cserébe felkonvertálással javítja minden bemeneten a hangzás minőséget az alábbiak szerint:

USB bemenet: a PCM szabványos formátumokat 384 kHz-re konvertálja fel 8, 16, 24, és 32 biten. A DSD64 és DSD128 támogatott, ezzel együtt a DoP64 (1x), illetve DoP128 (2x) is.

A Bluetooth 48 kHz 24 bit formátumot 211 kHz 32 bitre skálázza fel.

Az optikai bemenetre érkező 48 kHz-es 8, 16, vagy 24 bites jeleket 211 kHz 32 bitre skálázza fel.

A koaxiális bemenetre érkező 192 kHz 8, 16, vagy 24 bites jeleket 211 kHz 32 bitre skálázza fel.

A fent felsorolt indokok miatt a DC1 DAC ára a korábban beharangozotthoz képest csökkent, 1000 dollárért, illetve annak megfelelő forint összegért rendelhető. A hivatalos hír kézhezvételének pillanatában mi azonnal letettük a megrendelésünket, így az első szállítási körben már kapni fogunk a modulból. Aki tehát eddig digitális bemenetek nélküli verziót használ, annak elvégezzük a modul beépítését, ha kéri. Azok pedig, akik eddig vártak a DAC opcióra, hogy Audio Research I/50 tulajdonossá válhassanak, elhárult az utolsó akadály, vége a várakozásnak.