Audio Research DAC8 D/A átalakító – Hangzasvilág

USB-t a felsőházba

A hifi rajongók sokáig nem engedték be a számítógépes alapon történő hangreprodukciót az utcájukba, de az Audio Research laboratóriumából megjelent egy 100%-ban elektroncső nélküli D/A konverter, melynek fő tervezési célja az volt, hogy az USB bemenetet egyenrangú félként kezelje. Figyelembe véve a cég elektroncsöves technológiai örökséget talán meglepő, ez egy minden porcikájában félvezetős egység. Néhány DAC a riválisok közül megpróbálta édesíteni a digitális hangzást elektroncsövek használatával, de a legtöbb esetben ez a megközelítés nem tesz teljes mértékben eleget a követelményeknek. A hibrid elektrotechnikai megoldás lehet adja a hangzás melegségét és simaságát, de hajlamos feláldozni a pontosságot és a dinamizmust. Az Audio Research mérnökei szerint a Model DAC8 D/A átalakító kínálja a legnagyobb hangzáshűséget az összes eddigi interfész közül.

A DAC 8 – a vállalat hatodik önálló digitális-analóg átalakítója – méltó a cég szlogenjéhez és a több évtizedes örökséghez. A DAC8 teljes méretű, jól illeszkedik a termékvonulatba, illetve más komponensek által összehozott összképbe. Szakszerű tervezés. Ez a készülék nem helyettesíti a hagyományos előerősítőt vagy integrált erősítőt, nincs szabályozható kimenete. Viszont van teljes körű távvezérlés ami nagyon hasznos funkciók kapcsolását teszi lehetővé. Lényeges, hogy USB módban a távvezérlés képes egy kapcsolódó média-lejátszó szoftver (Windows Media Player, Media Monkey, iTunes, J. River Media Center és még sokan mások) alapvető funkcióinak működtetésére, ha az igények ebben a tekintetben nem haladják meg az egyszerű CD-játékosokkal szembeni követelményeket.

DSCF4677

Tisztességesen felszerelt funkcióiban és a szolgáltatások terén sokrétű. A normál optikai, koaxiális és USB csatolók mellett a ritkább BNC és AES/EBU alternatívák is jelen vannak. A hálózati tápegység két transzformátort tartalmaz, egyet a digitális szakosztály részére (EI vasmagos) és külön egyet (T-típusú) az analóg részlegnek. A DAC8 XLR kimenetei jelzik, hogy az egész áramkör szimmetrikusan épül fel beleértve a konverter chipeket is. Összesen négy van belőlük (két mono DAC csatornánként), így javítva a csatorna-elválasztás és a jel/zaj viszonyt. Emellett a DAC8 két mester oszcillátort tartalmaz. A kitűnő hangzás és a teljes egyensúlyban lévő analóg jelfeldolgozás az alkalmazott nyomtatott áramkörök ezüstözött pályájával mint „kábelezéssel” kezdődik. A teljesen szimmetrikus analóg jelfeldolgozást FET tranzisztorok végzik. Folytatás…..

Audio-Research-DAC-8-inside

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]