A múlt kötelez – McIntosh MA6700 – Hifipiac teszt

A múlt kötelez – McIntosh MA6700

Az összetéveszthetetlenül egyedi megjelenésű, zöld és kék fényekben pompázó erősítő-monstrumot megpillantva óhatatlanul is nosztalgikus emlékeim támadnak, hiszen néhány évvel ezelőtt egy jó ideig egy MA6300-as McIntosh volt a teszterősítőnk, ami egyébként, ha talán nem is eredeti változatában, de még mindig szerepel a gyártó választékában. Az Autoformer kimenő transzformátorokkal ellátott MA6700-as azonban technológiailag az egykori MA6900-ashoz áll közelebb, ami egykoron szintén emlékezeteset alkotott nálunk.

Kevés olyan emblematikus készülék és gyártó van a hifi világban, mint az immár a Fine Sounds Group csapatát erősítő McIntosh, ami a legrégebbi amerikai audió cég, és olyan presztízse van, hogy anno például Steve Jobs tisztelete jeléül az azóta szintén világhírűvé vált számítógépét is róluk nevezte el. A McIntosh egyre bővülő választékának természetesen továbbra is az erősítők a legismertebb tagjai, melyek a sok évtizede megálmodott kék és zöld fényeikkel, világító felirataikkal és egyedi gombjaikkal talán a giccs határán ingadoznak, mégis kívánatosak, veszettül hangulatosak és valódi szimbólumnak számítanak.

Csatornánként 200 Watt teljesítményével, sok bemenetével és nem utolsósorban tiszteletet parancsoló méretével és megjelenésével az MS6700-as a minőségi sztereó rendszerek igazi központi darabja, ami integrált erősítőként az előfok/végfok funkciókat is magáénak mondhatja, beépített DA konverterrel és phono MM/MC fokozattal is rendelkezik, a Home Theater Pass Through funkciója révén pedig még házi-mozi rendszerekbe is beilleszthető a front csatornák erősítésére. Összesen 11 bemenete közül 3 digitális (koax, optikai, USB), melyeken keresztül akár 32 bit/192 kHz-es jelek fogadására és feldolgozására is képes. A készülék ezen felül opcionális AM/FM tuner modullal is kiegészíthető, így egy valóban mindentudó klasszikus receiver válhat belőle.

Az erősítőhöz csatlakoztatott hangsugárzókat a PowerGuard rendszer óvja meg az esetleges sérülésektől, és egyben a klippelést is megakadályozza. A gyártó híres Autoformer technológiája révén a hangsugárzók impedanciájuktól függetlenül megkapják a specifikált 200 W teljesítményt, emellett ezek a transzformátorok tapasztalataink szerint a készülék hangját is jóval kellemesebbé és barátságosabbá teszik. Sok más high-end cégtől eltérően a McIntosh tervezői a fejhallgató kimenetet sem spórolták le az erőstőről, sőt, egy egészen kifinomult, High Drive nevezető egységet építettek be, amit mindenféle típusú fejhallgató meghajtásához optimális.

mcintosh ma6700 1

Külsőleg az egyetlen jelentős változás a hangerő értéket és az aktuális bemenetet mutató pontmátrixos kijelző megjelenése, ami élénkzöld színével jól illeszkedik a tradicionális McIntosh hangulatba, de egyben modernebbé is varázsolja a készüléket. A jellegzetes fekete üveg előlap egy valódi műalkotás, amit három napon át két tízezred mm felületi tűréssel csiszolgatnak és 12 réteg lakkal látnak el. Ugyancsak változatlan a zöld fényben pompázó gót betűs márkanév is – na, nem mintha szükséges lenne a beazonosításhoz, de azért szerves része a készülék elengedhetetlen kellékeinek. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]