Acoustic Solid – 110 Metall lemezjátszó

Acoustic Solid – 110 Metall lemezjátszó

”A legmodernebb technológia egyszerű szépsége tökéletesebbé teszi a hallgatás örömét”… – vallják az Acoustic Solid tulajdonosai és munkatársai. A vállalat szokásához híven ebben a modellben is kiváló minőséget, logikus funkcionalitást és egyszerűen gyönyörű kivitelezést nyújt.

A CNC-technológiával megmunkált, polírozott felületű alumínium nemcsak esztétikájával, de a hangszerek hangzásának reprodukciójával is rabul ejt. Legfőképpen, ha akad egy szakember aki mesterien bánik az anyaggal, ismeri a rezonancia viselkedést, a bonyolult munkát szenvedélyének tekinti és hallja a különbségeket. Talán mondani sem kell, az Acoustic Solid esetében minden alapanyag és szerszám a helyén, tapasztalt szenvedélyes munkatársak, precíziós szerelők, mérnökök és elektronikai technikusok dolgozzák ki az új modelleket. A Wirth Tonmaschinenbau német családi vállalat csapata ezúttal is bizonyítja, hogy tud valamit erről a szakmáról.

Az Acoustic Solid 110 Metall látványa légies, mégis határozott és együtt-álló benyomású, a fény megcsillan a polírozott felületeken és ez megelégedettségi érzést kelt. Az alumínium aránylag könnyen formázható és a rezgések vezetése szempontjából eléggé merev anyag, már többször bizonyított, hogy a lemezjátszók előállításához éppen megfelelő. A 110 Metall lemezjátszó, egy egyszerű összeépítési trükkel, azonos funkcionalitással, pontosan ugyanazokat az alkatrészeket ötvözi egy csomagban, mint egy-két nagyobb modelljük.

A teljes szerkezet rezonancia-optimalizált. A köralakú alaplemez 50 mm vastag, átmérője 180 mm, tömör alumíniumból készül. Az egyes alapelemek leválaszthatók, az összerelés stabilitásának biztonságát és a rezonanciák terjedésének megakadályozását speciális teflon alátétekkel és szilikon keverékkel ellátott szerelvények biztosítják.

A szabályos háromszöget bezáró három tüskén álló alátámasztás – bár kisebb alap területet fed le, mint azt megszoktuk – mégis stabilitást, az alváz részére kiváló rezgéscsillapítást garantál. A vízszintezés és a magasságállítás menetes tüskékkel történik, a hegyes lábak alá speciális filccel bevont lábalátétek (papucsok) kerülnek.

A 6 kg lendítő-tömegű, 30 mm vastag, masszív, alumínium/ólom ötvözetéből készült lemeztányér CNC precíziós esztergálással és kézi csiszolással készül. Mint minden termék esetében, itt is különös figyelmet fordítottak a csapágyazásra. Semmi extra, „csak” egy hagyományos orientációjú rozsdamentes szerszámacél csapágy, ami egy öntött perselyben forog.

A teflon betétes, rozsdamentes acél-öntvény persely és a polírozott kerámia golyó biztosítja az alacsony dübörgési értékekkel megvalósított, zökkenőmentes futást. A persely tökéletesen illeszkedik a tengelyhez, a forgás függ a csapágy tengely megmunkálásának pontosságától.

A lemeztányérra valódi bőr, majd erre 3 mm vastag plexi-lap kerül. A bőrre azért van szükség, mert a lemeztányér bár vastag, mégis minimális csengése van, a hanglemezt el kell különíteni ettől.

A hajtásforma szíjhajtás, a precíziós szinkron motor a Berger Lahr terméke. A Berger Lahr teljes Motion Control meghajtó motor és vezérlés termékpalettát kínál, testreszabott termékeket és megoldásokat fejleszt és gyárt. 2008-ban Berger Lahr GmbH. megváltoztatta a cég nevét Schneider Electric Motion Deutschland névre, termékeit és szolgáltatásait beépítette a Schneider Electric kínálatába. Az Acoustic Solid 110 Metall lemezjátszóhoz készült szíj nylon és szilikon keverékből származik.

Kényelmes a sebességváltás. A mikroprocesszor vezérlésű fordulatszám-szabályzó elektronika garantálja a pontos szinkronizálási értékeket, stabil frekvenciát generál, amelyet a hálózati zavarok nem befolyásolnak. Egy gombnyomással lehetővé teszi a 33 vagy 45 fordulat/perc sebesség megváltoztatását, de finombeállítás is lehetséges. A külső egységet képező, 240 Volt 47-63 Hertz / 32 Volt 0,46 Amper áramot szolgáltató hálózati táp, a lemezjátszó mögött elrejthető.

A hangkar az angol Rega cégtől származik, mérnökeik Karl Wirth saját tervei alapján hajtották végre a változtatásokat, így lett a WTB-303-ból WTB 370 típusszám. Nincs látható antiskating, a szabályozás a hangkar fenék belsejében lévő mechanizmuson keresztül történik. A karba beépített mágneses antiskating jól működik, de hiányzik minden dokumentáció arról, hogy melyik beállítás a legjobb az egyes hangszedő típusokhoz.

Meghallgatás

A gyártó használatra előkészítetten szállítja termékét, az üzemelési hely kiválasztása, a vízszintbe helyezés, a meghajtó szíj felhelyezése és a csatlakoztatás után gyorsan használatba vehető. (mi minden beállítani valót ellenőriztünk) A kiegészítők között szerepel a digitális-kijelzővel ellátott tűmérleg és a csapágyolaj. A hangzás-minőség elbírálásához hozzá kell számolni, hogy itt 12 kg alumínium „dolgozik”. Mint minden lemezjátszó egységnél itt is ajánlatos a fejlődés irányának tekintetbe vétele, amit a hangszedő cseréje jelöl ki.

Az Acoustic Solid 110 szinte bedobta magát, dinamizmust és pezsgő ritmusokat kaptunk a stabil, mély basszus mellé. Sokszor elmondtuk már, hogy hangszedőt kell cserélni, de most ez a lemezjátszó, még így, a gyárilag beszerelt hangszedővel is, képes hirdetni az analóg hangzás fölényét.

Van finom, pontos felbontás – a jó pontok megszerzéséhez az időzítés is hozzájárul. A hangszeresek összhangja, helyes arányok és egy kis színpad-mélység is hallható. A középhangok részletességével növelhető a zene folyamatának jobb érzékelése, ez bizony jobb hangszedők használata közben jön elő. A gyárilag beszerelt AT hangszedővel súlyosabb, sötétebb előadást kapunk, a nagyobb mélyhang-tömeg és a szélesebb dinamika egyértelműen az egy-két kategóriával felette lévő hangszedőkkel jön létre. Mindenképpen erény, hogy ha továbbfejlesztünk, megmutatja a különbségeket, és ez egy olyan lemezjátszót jelez, amely minden szempontból keveset ad hozzá a zenében zajló történésekhez. Különösen a jó, a jazz-felvételeken hallható, összetett közép-tartományi részlet. Az Acoustic Solid 110 Metall lemezjátszó jól választja el ezeket a meghatározó részeket, a hangzásnak nincs un. bájos karaktere, mint egyes konkurenciák esetében. Mindez elősegíti a jazz-muzsikában oly elengedhetetlen időzítést.

A barázdákból kinyerhető zenei reprodukció rendkívüli módon együtt-álló, hangszerhangokhoz közeli. Rendkívül gazdag a részletekben, és ami ettől a hangkartól és a hangszedőtől elvárható azt hűen teljesíti. Feszesebb, de kevésbé terjedelmes basszusokkal rendelkezik, de valahogy egyenletesebbnek hangzik, és hajlamos arra, hogy a zenét egy kicsit természetesebben tolmácsolja. Ha kell izomból játszik, az Acoustic Solid 110 bebizonyította, hogy gond nélkül bírja a metált! A basszusgitár elég jó, nem olyan pattogóan lelkes, mint néhány más modell esetében, viszont teljesen hiányzik a káros rezonancia. Fent említettek nem elhanyagolható különbségek, még a szomszéd szobából is hallani.

És végül, egy német analóg fórumból idevágó megjegyzést olvastunk: …„A hanglemez pattogását, az analóg hallgató fülében lévő szűrőhatás miatt, a psziché nem dolgozza fel. Éppen ellenkezőleg! A digitális technológiából hiányzó mechanikai zajt negatív jelként érzékeli”…hoppá!

Konklúzió

Az Acoustic Solid Németországból ismét egy különleges lemezjátszót indított útjára, éppen a 35. évfordulójuk alkalmából. A 110 Metall, kézzel összeállított lemezjátszó, magas színvonalú gyártási minőséget képvisel, az exkluzív speciális vonal első (alap) készüléke. Az intelligens forma a levegő rezgéseinek kevés érintkezési felületet hagy, a kiváló hajtás és a minőségi csapágyazás kialakítása sima futás-teljesítményt nyújt. Könnyen beállítható, megbízható.

Mindenekelőtt a „karakter” hiánya miatt, árkategóriájában vezető színezetlensége van, valóban áttetsző közép-tartománnyal és finom magashang kiterjesztéssel. Ismét egy „zenésszel” volt dolgunk és első osztályú teljesítménnyel, ami meggyőző. Ebben a modellben nemcsak a szenvedély, de a tapasztalat és a szakértelem is vezérli a fejlesztést. Röviden: ajánlható, mert sokoldalú és tovább fejleszthető.

Többféle analóg-rajongó, lemez-hallgató létezik. A kezdő, a haladó, a soha el nem tántorodó és a visszatérő. A visszatérők, minden bizonnyal, a lemezjátszó stílusát is figyelembe veszik. Feltehetjük a kérdést, hogy a megfelelő elegáns kialakítás nélkül vajon milyen lenne a legmodernebb technológia és a ragyogó hangzás? Mi már halljuk azt amit a szemünk lát.

Műszaki adatok:

Pro

+ extravagáns kivitel
+ precíziós mechanika
+ könnyű kezelhetőség, karbantartást nem igényel
+ jelenleg is remek, de fejleszthető hangzás

Kontra

– nem a saját-fejlesztésű karral szállítják alapkiszerelésben

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]