Wadia digitális hangrendszer (M330, 321 DAC és a315) teszt

Az M330 média-szerver, 321 decoding computer és az a315 teljesítmény-erősítő.

Az 1988-ban alapított Wadia Digital már nemcsak az egyik, de folyamatos fejlesztései és az elér hangminőség miatt, talán a legfontosabb gyártó-vállalat az élvonalban a digitális High-End audio-készülékek piacán. A Wadia filozófiáját az elektronikai iparban véghez vitt újítások és a fejlesztések magas foka határozza meg, elkötelezett a digitális audio-termékek fejlesztésének irányába. A Wadia terveit a technológia és az általa alakított zene kényes egyensúlya, valamint ezen területek iránti szenvedély határozza meg. Ez a helyes kombináció lehetővé tette a technikai készség és a zenei élvezet kiteljesedését. A luxusmárkák között nemcsak kivitelével trendinek számító Wadia Digital legújabb termékével az M330 média szerverrel, a hozzá tartozó, a gyártmánysorozatban főszerepet játszó 321 decoding computerrel, valamint az a315 teljesítmény-erősítővel újra nagyot alkotott.

Wadia M330 média szerver

A Wadia M330 média-szerver hozzáférést biztosít az összes helyben tárolt és az interneten fellelhető digitális alapú zenei fájlokhoz, műsorokhoz. Az 1TB kapacitású, belső merevlemez szinte kínálja a helyi tárolást, létrehozhatunk egy nagy zenei könyvtárat, miközben az USB és az eSata-port csatolók lehetővé teszik a további külső meghajtókkal való gyors és megbízható kapcsolatot. A Wadia M330 média szerverrel népszerű streaming szolgáltatásokhoz kapcsolódhatunk, ilyenek a Spotify®, Deezer és a Tidal. Az M330 vezérlése iOS vagy Android alkalmazások segítségével lehetséges webböngésző vagy távirányító ütemmódban. Ezenkívül kompatibilis a legtöbb népszerű okos-ház automatizálási rendszerrel, könnyen lehetővé válik az egyszerű rendszer-integráció.

Bemeneti USB aljzatokból összesen négy áll rendelkezésre, ebből kettő már 3.0-s verziójú és külső HDD-k fogadására szolgálnak, szintúgy, az e-SATA csatlakozás is. A DVI és HDMI port monitorokat táplál a grafikus interfész menüjével. Kimenetek tekintetében koaxiális- és optikai-digitális csatoló a digitális rögzítő berendezések részére, analóg csatlakoztatás vonatkozásában szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) egyaránt fellelhető.

Összeállítva egy M330 média szervert, egy 321 DAC-ot, valamint egy A315 végerősítőt, egy teljes értékű, digitális High-End hangrendszer kapunk. Az egyenként, mindössze 9cm magas kabinetek tükrözik a letisztult formatervezés összes jegyét. Az ipari formatervezés hűvös eleganciáját sugárzó külső alumínium ház lekerekített sarkaival és (fekete) üveg fedlapjával egyedi látványt nyújt, Az eloxálás kifogástalan, az illesztések hajszálpontosak és a száloptikai diffúzor-panel megvilágítás profizmust sugárzók. Kevés kezelőszerv az előlapon, annál több funkció és szabályozni, kezelni való a „háttérben meghúzódó” applikációs felhasználói felületeken.

Wadia 321 DAC

A 321 típusszámú decoding computer (DAC) megnevezésbeli eltérése a szokásostól nem bizonyul nagyzási hóbornak, mert a jelátalakítás tudományát magas fokon műveli. Öt digitális (2 koaxiális, 2 optikai és egy USB-B) bemenettel rendelkezik, bőséges csatlakoztatási lehetőséget biztosítva periférikus készülékeink digitális jeleinek fogadására. A kiválasztott bemenetről automatikusan érzékeli a forrást és a bemeneti-jel felbontását, ami kijelzésre kerül. Belvilága kiváló Sabre DAC-okat és Autonom-alapú operációs rendszert tartalmaz. A PCM dekódolás akár 24bit/192 kHz mintavételezéssel is lehetséges, de a DSD nem támogatott. USB-B típusú portján keresztül akár 32 bit jelfolyamú jelek is érkezhetnek. Aszimmetrikus és szimmetrikus analóg kimenetei egyaránt szabályozható jelszintűek.

Wadia a315 teljesítmény-erősítő

Ezt a teljesítmény-erősítőt a két, előzőkben ismertetett, készülékhez tervezték, tehát kivitelezésében teljesen megegyezik a media-szerver és a DAC készülékekkel. Az a315 a hálózatból kinyert elektromos-energia legnagyobb részét a hangsugárzók meghajtására használja fel, a hagyományos erősítőkkel szemben, csak csekély hőt termel. Ezért nem találunk a szerkezetben nagyméretű hűtőbordákat, esetleg ventilátorokat vagy más a keletkező hő elvezetésére alkalmas, jellemző alkatrészeket. Az a315 a Wadia legújabb technológiáit tartalmazza. A Frequency Switching Transmission (FTS) egy fejlett modulációs mód, amely az erősítő összes energiáját hasznosítja a teljes frekvenciaspektrumban. A Signal Surveyor védelmi rendszer a kimenetet figyeli folyamatosan, és kikapcsolja az erősítőt, ha egyenfeszültség komponenst érzékel. Rendkívül hatékonyan óvja a hangszóró-rendszert a meghibásodástól. A szokásos RCA és XLR bemenetekkel csatolt az előtte lévő készülékekhez.

A meghallgatás

Tesztünk a Wadia M330 digitális média-szerveréről szól, de nem hagyhattuk figyelmen kívül a többi résztvevőt a 321 DAC-ot és az a315 teljesítmény-erősítőt sem hiszen a gyártó szinte egymásnak teremtette ezeket a komponenseket. Miért ne így, rendszerbe összekapcsolva hallgassuk meg? Véleményem szerint vásárlóra találni is inkább komplett rendszerként lehetséges.
Szorosan ide tartozik a különböző zenei fájlok feltalálási helyeinek kezelése, nos nem kell pontosan fejben tartanunk a hálózat helyeit és a mappák tartalomjegyzékét, mert az M330 a „látott” tartalmakat indexeli, majd a keresési listához adja. Az applikációs felületen – amennyiben az album mappájában megtalálható – a lemezborítók képei jelennek meg. Így jutottam el HDD-m féltett kincseihez, a Hi-Res letöltésekhez és HDD-n „kezelt”, saját lemezeim 24bit/192kHz-es rippelt változataihoz.
Mindkét esetben le kell szögezni, hogy a digitális „konzervek” zenei reprodukálása ezen a szinten komoly vetélytársa a már eddigi materiális műsorhordozók által szolgáltatott hangzásnak. Ez nem jelenti a file-alapú zenehallgatás felsőbbrendűségét, de jelentheti a jövő igényének maximális kielégítését.

A szimfonikus zenei produkciók magas hangzásigényének megvalósítása kitűnően megy ennek az összeállításnak. Az egyes hangszercsoportok elhelyezkedésének pontossága és az egyes hangszerekre jellemző hangzástömeg megjelenítése igen jó. Amennyiben figyelembe vesszük a járulékos zajokat (hangszerkezelés, kottalapozás, székrecsegés) ami rajta van a felvételeken, kezdünk következtetni a hangszerhangok hűségére. Minden nagyon tiszta, már-már ridegnek tűnő, de akkor a muzsikában jön valami ami hat az érzelmekre és elveszi az érzetet ami eddig hűvösnek hatott. Minden hibát kimutat, ugyanúgy mint a High-End CD-lejátszók – nincs két egyforma felvétel, nincs két egyforma hangmérnöki munka. Ez így van rendjén, hiszen nem ken össze semmit a hangzásban, ergo nem „mindenevő”, ahogyan azt szokták mondani. Tud valóságérzetet és hangulatot teremteni.
Pop és rock-zenei felvételeken még jól is jön az a tisztaság ami az akusztikus hangszerek esetén hallottunk, mert itt egy kicsit előtérbe helyezi az elektromos hangszerek hangzását. Talán jól is jön a harapós, torzítós gitárok hangjának tiszta tolmácsolása – mert még eddig így nem hallottuk.
Újra felfedezhetjük az akusztikus és elektronikus jazz-t, a két alapvetően egymástól időben és stílusokban is elkülönülő alfaját, a mindenki által kedvelt sok etalon felvételen keresztül. Pl.: a Jazz at the Pawnshop c. felvételei úgy szólnak, mint eddig a közel „millás” CD-játszók esetében, a Wadia M330 rengeteg részletre hívja fel a figyelmet.

Konklúzió

A Wadia márka ezekkel a modellekkel csak fokozta a teljesítmény, a minőség, valamint a felhasználhatóság együtthatójának magasságait. Némi számítástechnikai gyakorlattal könnyen kezelhető készülékek. Az operációs rendszer gyors, a HDD halk működést és tartósságot biztosít. A digitális jelek feldolgozása példaértékű, az előállított hangzás úgyszintén. Bizton állíthatjuk, a Wadia M330 média szerver, a 321 DAC és az a315 végerősítő, etalonértékű rendszer.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 80%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 90%

Pro
+ fájlok gyors elérésének új módszere
+ applikációs felület részletessége
+ az operációs rendszer gyors, a HDD halk
+ kiváló hangzás

Kontra
egy üzemmód kijelző nem ártana

Specifikáció: Wadia M330 média szerver, Wadia 321 DAC, Wadia a315 teljesítmény-erősítő

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]