T+A Magyarországon

Ellátogattunk az Audiophile Szalonba, mert új márkával bővült a már amúgy is gazdag kínálat. Az új név nem más, mint a német T+A, ami már évek óta hiányzott a hazai piacról.

A T+A nagyon német. Az 1978-ban alapított vesztfáliai cég neve a "Theory and Application"-ból ered. Vagyis a vállalat az elmélet és annak alkalmazása köré igyekezett felépíteni az elmúlt közel négy évtizedet, aminek voltak is érdekes mérföldkövei, mint például az ezredforduló táján kínált digitális hangfalak. No de manapság nem ezért szokás kedvelni a T+A-t, hanem az olyan apróságok miatt, mint a rendkívül hosszú termék életciklus. Nem pusztán hosszú élettartamra kell gondolni, bár ennek ígérete is nagyon vonzó. Sokkal érdekesebb, hogy a cég hitvallásának része a hosszú fejlesztési idő, a meglévő modellek folyamatos modernizálása és az időtállóság. Ezt még a formaterv is megpróbálja a maga eszközeivel kihangsúlyozni.

Nem véletlen, hogy a cég termékeit olyan sokan megbámulják a kiállításokon. A forma egyszerre korszerű és klasszikus. Tulajdonképpen egy kicsit Dieter Rams híres Braun formaterveit idézi, amit később az Apple is termékei alapjául használt. A müncheni HIGH END 2015 kiállításon mi is hosszan szemeztünk a T+A termékeivel. Nehéz volt tovább sétálni. Főleg, hogy sok nyitott készülék is volt, amiben bátran meg lehetett csodálni az alkatrészeket és az összeszerelés minőségét. Bámultunk az ismerős arányokból és határozott vonalakból épült elektronikát, miközben erősen ébredezett bennünk a nyers és egyszerű birtoklásvágy. Ezzel amúgy nem csak mi vagyunk így. A kiállítás legtöbbet nézett és legtöbbet átvett képei között vannak a T+A elektronikák fotói.

Most, hogy már megérkezett az első szállítmány "Nagyon Német HiFi" az Audiophile Szalon bemutatótermébe, már nem csak nézegetni, de végre meghallgatni is volt alkalmunk néhány szettet. Nem teszteltünk, mert az egy hosszú folyamat, csupán élveztük a zenét.

A földszinten beüzemelt AMP 8 és DAC 8 remekül muzsikált Criterion TCD 310 hangfalakkal. Amikor az árát megtudtuk, egy kicsit még jobban megkedveltük, amit hallottunk.

Az emeleten kiállított HV sorozatú forrás és erősítő szinte azonnal leültetett minket. A még friss, éppen csak első beüzemelés alatt álló szett, a szintén fiatal Sonus faber Lilium hangfalakkal olyat zenélt, amire nem számítottunk.

Hallottunk mi itt már sok jó összeállítást. Volt, hogy döbbenettel ültünk és az is megesett, hogy éppen a meghallgatás előtt lefektettet műszálas szőnyeg miatt nem sikerült kihozni a rendszerből a legjobbat. Sőt, olyan is volt, hogy vitáztunk, mert a szerkesztőség egyik tagja beleszeretett a rendszerbe, a csapat másik fele meg közölte, hogy ez nem az Ő ízlése. Szóval cseppet sem magától értetődő, hogy szubjektíven is elismerjük, amit hallunk. Most viszont ez történt. Nem csak megállapítottuk, hogy jó, hanem azonnal beismertük, hogy tetszik is. Szóval, még visszajövünk.

Addig is, a T+A ismét itt van, Magyarországon, az Audiophile Szalon szobáiban várják a német elektronikák és hangfalak, hogy meghallgassa őket egy zenerajongó, aki a technikát is értékeli.