T+A K8 – mindent bele!

A high-end és a kompakt fogalma nagyon ritkán találkozik. A német gyártó „all in one” készüléke ráadásul egy kifinomult 7 csatornás Blu-Ray receiver, amit tetszés szerint sztereoban is használhatunk, ha éppen úgy tartja kedvünk. Nem hangzik rosszul..

A hifi, és házimozi trendek változnak, ami nem csak azt jelenti, hogy néhány évig az ezüst, majd a fekete színű készülékek jönnek divatba. Változnak a méretek és a kialakítás is. Míg egy időben a minőségre kényes felhasználók készülék – és persze kábel – hegyeket halmoztak fel, a modern, minimalista stílusú nappalikban elképzelhetetlennek tűnik egy ilyen kompozíció. Szerencsére van néhány gyártó a világban, aki képes egy dobozba sűríteni a forrásoktól a végfokokig mindent, anélkül, hogy a hangminőséget fel kellene áldoznunk ennek oltárán. A T+A az egyik közülük, s talán a legnagyobb tapasztalattal rendelkező cég ebben a témában, hiszen már 20 éve is voltak egybeépített készülékei (a K sorozat ekkor indult), és a hang minőség kezdetektől fogva a tervezők legfőbb szempontja. A K8 a mai technológia, és a hálózati integráció adta lehetőségeket kihasználva, tulajdonképpen minden olyan szolgáltatást elérhetővé tesz, ami csak eszünkbe juthat…

Komoly kinézetű, masszív, egyben elegáns darab, vastag alumínium fedlappal és – részben – fekete akril előlappal. Balról a lemezfiók, a középvonaltól kicsit jobbra a kékesfehér fényű, nagyméretű pontmátrix kijelző látható, mellette pedig a kezeléshez feltétlenül szükséges gombok, amelyek a fekete előlap egységét, eleganciáját nem törik meg. Az alsó alu sávban a T+A logón kívül csak az USB bemenetet és a fejhallgató aljzatot találjuk, a hátsó panelen viszont minden négyzetcentiméter helyet kihasználtak, a csatlakozások elrendezése szép, a kiviteli minőség pedig első osztályú, szinte minden fémrész arany fényben csillog. A kimeneti terminálok a WBT-től származnak.
A receiver felépítése, konstrukciója tükrözi a T+A hozzáállását, a K8 igazi high-end produktum. A házon belül, egymástól fémlapokkal határolva kapott helyet a zajra érzékeny analóg, és a digitális szekció, az áramkörök kialakítása pedig szemet gyönyörködtető, még az elektronika világában járatlanok számára is.

A K8 hét, egyenként – 4 ohmon – 150W-os kapcsolóüzemű végfokozattal rendelkezik, de arról szabadon dönthetünk, hogy 7.1, 5.1, 3.1 vagy sztereo módban szeretnénk használni. Sőt, akár négy zónát képes önállóan kezelni, természetesen ez esetben mindegyik sztereo módban fog működni. Az intelligens vezérlés az éppen nem használt áramköröket kikapcsolja, így azok esetleges zavaró hatása sem jelentkezik.
A lemezmeghajtó alapvetően BluRay lemezek minőségi lejátszására hivatott, de CD játszóként (Audio CD, MP3 CD, CD-R, CD/RW) is remekül megállja a helyét. Sajnos az SACD lemezek nagyfelbontású rétegeit nem, csak a CD réteget képes kezelni. A BD lemezek lejátszása 1080p/24-ben, kiterjesztett színtérrel is lehetséges, használhatók a BD-live szolgáltatások, de a 3D lemezek nincsenek a támogatott formátumok között, pedig amúgy a HDMI 1.4a be és kimenetek képesek átengedni a háromdimenziós adatfolyamot. A régebbi Nekem nem hiányzik, de azért biztos van, akiknek ez fontos lenne… Természetesen a DVD, VCD, SVCD és képlemez formátumokat probléma nélkül kezeli. A digitális jelek feldolgozását kiváló Burr-Brown DAC végzi mind a 7 csatornán, a két front ezek közül szimmetrikus, differenciál kialakítású, ezzel is kiemelve a sztereo lejtszás fontosságát.

 A streaming kliens rendelkezik UPnP és DLNA tanúsítvánnyal egyaránt, így kompatibilitási problémákkal biztosan nem kerülünk szembe, mobil eszközökről, laptopról rendererként használva, alkalmazások széles palettája biztosítja a kényelmes kezelhetőséget. Az USB bemenetről mp3 lejátszók, külső tárolók adataihoz férhetünk hozzá, iPodot használhatunk/tölthetünk, illetve LAN kábellel csatlakozhatunk a hálózathoz. A lejátszható fájlformátumok (MP3, WAV, FLAC, AAC, OGG-Vorbis, WMA) széles mintavételi tartományban (8 – 48 k/16Bit, VBR) érkezhetnek, a nagy felbontású WAV, FLAC állományokat pedig maximum 96k/24Bit-es formátumban képes kezelni, sajnos a 24/192-t már nem. A hálózat nyújtotta lehetőségek között még meg kell említenünk az internet rádiózás lehetőségét is (v-tuner).
A hagyományos FM rádiózás hívei szintén partnerre lelnek a K8-ban, ugyanis az analóg tuner szintén az „alapfelszereltség” része ennél a készüléknél, az RDS rendszerhez fűződő összes szolgáltatással egyetemben.

A K8 menüje átlátható és eléggé részletes ahhoz, hogy a legoptimálisabb beállításokat eszközölhessük szobánkhoz. Nem árt, ha a felhasználó gyakorlott a témában, mert mérőmikrofonos segítséget ehhez nem kapunk, mindent manuálisan kell bepötyögni a távszabályzón. Mivel ezt jellemzően egyszer kell elkövetni, és ekkora értékhez a legtöbb kereskedő a helyszíni installációt is grátisz vállalja, nem tartom nagy problémának (ugyanakkor sokan igen). Én személy szerint amúgy is csak kíváncsiságból szoktam mérőmikrofonos beállítást használni, és szinte minden alkalommal még finomítok rajta.
A kezelés viszont könnyen megy, még akkor is, ha a „kommersz” készülékeknél megszokott felépítéshez képest itt kicsit más a felállás. A távvezérlő erősen emlékeztet a CA gyártmányára, fekete műanyag hátlap, alu előlap és színes gumi gombok. Olyan, de mégsem ugyanaz, viszont jól illik a kézbe, és a működése is hibátlan.

 

A BD meghajtó tálcája viszonylag csendesen csúszik ki. Vékonyka műanyag, ennél azért valahogy többet vártam. Szerencsére, miután betettük a lemezt, és szépen visszabújik a helyére, minden aggályunkat elfelejteti az a minőség, ami a képernyőről, vagy a vászonról visszaköszön. A kép rendkívül részletes, sima és zajmentes, a piac legjobb lejátszóival vetekszik. A leginkább szembetűnő azonban az alapon is élénk színvilág, a határozott és éles kontúrok.
A K8 előadásában a baljós hangulatú, jellemzően sötétben játszódó filmeket (pl. Harry Potter, Sherlock Holmes) is élvezhetjük, mert remekül kezeli a sötét részleteket.
Szinte ugyanez elmondható a sokcsatornás hangról is. Nyílt, tiszta megszólalás, a szünetekben néma csend. Precíz, kidolgozott hangok, érthető párbeszédek. A mozis feeling sem marad el, hatalmas a dinamika, a subwoofert nagyobb frontok esetén érdemes mélyebben vágni, a 150W-os végfokok óriási tartalékokkal rendelkeznek, keményen megmozgatják a mélyhangszórókat. Zenés filmek, koncertek lejátszásakor tapasztalható meg igazán, hogy a T+A hangzásban milyen komoly szintet képvisel. Adele és a Simply Red egy-egy koncertjét hallgattam végig, mindkettő nagy kedvenc, de fogalmazhatnék úgy, hogy „ronggyá” játszott lemezek, így aztán jól ismerem minden pillanatát. Adele énekhangja hihetetlen jelenlétérzetet kelt, az óriási koncertterem méretét, atmoszféráját remekül építi fel a szobámban. A Simply Red kubai koncertjét a szimfonikus zenekar közreműködése teszi különlegessé, a hangzást pedig a T+A teljessé.

Sztereóban, CD forrásról bizony képes meglepetést okozni. Annak ellenére, hogy éteri tisztaságú a hang, egyáltalán nem száraz, tele van színekkel és apró finomságokkal, amelyeket viszont csak a legjobb – audiofil szemlélettel készült – rendszerek képesek megszólaltatni. A hangsugárzók eltűnnek a térben, a vidáman, élvezettel játszó zenekar itt van előttem, csukott szemmel szinte magam előtt látom az összes hangszert. A dinamika itt is hatalmas, nem jelent problémát a nagyzenekar hiteles ábrázolása, ügyesen megtalálja az egyensúlyt az erő, a finomság, a színek és a természetesség között. Szerencsére nem az a tipikus németes karakter, mert a precíz, tiszta és semleges jelleg mellé egy jó adag zeneiséget is kapunk, ez sokak számára jelentheti az ideális hangot. Mindezt egy egybeépített BD receivertől őszintén nem vártam, még ha a T+A logó kacsint velem szembe, akkor sem.
A hálózati lejátszás néha árnyalatokkal még tud jobb lenni, de van úgy, hogy kevésbé tetszik, ez felvétel kérdése. Alapvetően ugyanazt a karaktert halljuk, a DAC és a streamer hasonlóan magas szinten teszi a dolgát. Sajnos a legjobb hangú (24/192 ill. DSD) fájlokat nem kezeli, a fentiek tükrében ezt igazán sajnálom.
FM tunere nem fogja megváltoztatni zenehallgatási szokásainkat, mindazonáltal kellemes órákat szerezhet nekünk a még mindig minőségi felvételeket sugárzó adókra hangolva. Érzékeny, kiszajú, s bár a precízsége, tisztasága, dinamikája a CD-től jócskán elmarad, a zeneiséget itt is fellelhetjük a Klassikot vagy a Bartókot hallgatva. Az internetrádió a szokásos hatalmas minőségi szórással háttérzenének, és általában könnyűzenére kiváló, audiofil élményt azért senki se várjon tőle, erre még a T+A sem képes.

Nagyon komoly készülék a K8, gyakorlatilag – majdnem – mindent tud, amire egy hifi/mozirajongó egyáltalán vágyhat. Az egydobozos „veszélyeit” az idő előtti elavulás és a zsúfoltság hangra gyakorolt negatív hatásai jelentik, ezek közül a T+A kombóját ez utóbbi nem fenyegeti, de azért sem kell különösebben aggódnunk, hogy idő előtt értékét veszti. Bár van egy-két bosszantó hiányossága, szolgáltatás-özönével, de főként hangminőségével ezeket könnyedén feledteti még akkor is, ha a pénztárnál alaposan megritkítja pénztárcánk tartalmát.

Műszaki adatok
Forrás:[www.hifipiac.hu]