T und A DAC8 DSD és AMP8 bemutató Fidelity International II. rész

T und A DAC8 DSD és AMP8 bemutató Fidelity International II. rész

T+A AMP 8 bemutató

Kézben tartja a dolgokat

A DAC 8 DSD mellé ez az egyetlen logikus választás. Könnyű belátni, hogy a hasonló megjelenése miatt nagyon jól illik hozzá, emellett a gyártó más alternatívát nem is kínál. A konverter alá helyezve szinte láthatatlan. Nincs saját kijelzője, ráadásul még gomb sincs az előlapon. A DAC azonnal magára vonja a teljes figyelmet, de ez nem fair, mert az AMP 8 is ugyanúgy állja az összehasonlítást a nagyobb méretű és drágább végfokokkal.

Míg az új DAC megkapta a DSD fejlesztést, ami a sztratoszférába emelte a hangját és persze az árát, az AMP 8 végerősítőt már négy éve változatlan formában gyártják. A végfok egyébként egy jól kitalált darab, ami rendkívül könnyen kezelhető. A T+A HV nevű csúcs osztályában is alkalmazott, nagyfeszültségű erősítés technológiáját használja. Ezt örömmel hallottuk, és még nagyobb örömmel hallgattuk. A gyári csomagolásból frissen elővett AMP 8 hangja a bekapcsolás pillanatában már meggyőző, nem érzékelhető benne a null kilométeres elektronikák karcossága. 30 percig melegítettük, hogy a legjobb formáját nyújthassa.

A csatlakozás nevetségesen egyszerű, csak összedugja RCA vagy XLR kábellel, amije van a DAC kimenetével, ráköti a hangfalakat, és kész. Nincs különösebb igénye sem elhelyezésben, sem másban, nyugodtan rábízhatja a muzsikálást, akár azonnal. A be és kikapcsolásával nincsen dolga. A végfok, ha nem érzékel a bemenetén jelet 20 percig (valós adat, ellenőrizve!), készenlétre kapcsol, és mindössze 0,2 W teljesítményfelvétele marad. Mikor újra használni szeretné, elegendő, ha jelet ad a bemenetére, és azonnal bekapcsol. Emellett, ha megnyugtatja, használhatja a két eszköz között a CTRL összeköttetést a be és kikapcsolás azonnali vezérlésére.

A végfokot klasszikus sztereó alkalmazásokhoz fejlesztették. Ahogy azt a T+A készülékeinél már megszokhattuk, mindenre gondoltak, még a biztonságra is. A kis méretű AMP 8 túlmelegedését egy beépített ventilátor akadályozza meg. El kell mondanunk, hogy a két hetes tesztelés periódus alatt a ház legfeljebb kéz meleg volt általában, de kemény igénybe vételkor sem hangos a ventilátor. Mindegy volt neki, hogy a KEF LS50, vagy a Bowers and Wilkins 683 S2, vagy akár a Stereofone Dura lett rákötve, uralma alatt tartotta a hangfalat.

A hangja nagyon áttekinthető, határozott és stabil, függetlenül a hangerősségtől. Tény, hogy a két alumínium kockából álló német építmény angolos stabilitást garantál még egy házibuliban is. Elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy a meg nem hívott szomszédok is élvezhessék a zenét.

Egy biztos, aki a DAC 8 DSD modern digitális irányvonala mellé keres kiegészítőt, hibát követ el, ha ad egy esélyt az AMP 8-nak. Amúgy kompakt erőmű kifogástalan csomagolásban, nagyon kedvező áron, ami önmagában is megállja a helyét. Remek darab, csak ajánlani tudom!

Műszaki adatok:

Írta: Cai Brockman

Fotó: Ingo Schulz