Sonus faber Omnia bemutató Robbreport

Omnia Robbreport bemutato kezdokep

Az innovatív és sokoldalú komponens új szintre emeli az alkalmi hangzás élményt.

Az olasz Sonus faber termék kínálata nem idegen a Robb Report olvasói számára. Különösen azok kedvelik, akik zenerajongók, és örömüket lelik a kifinomult formatervezésben, meg a kézműves kivitelezésben, amiről a gyártó híres. Korábbi gyárlátogatásom során feltettem a kérdést Livio Cucuzza főtervezőnek, hogy tervezik-e a belépést a kompakt vezeték nélküli termékek piacára? És ha igen, mennyire lesz egyedi, Sonus faber stílusú a megjelenése?

Akkor még nem sejtettem, hogy megjósoltam a Sonus faber Omnia megjelenését, igaz, egy évet kellett várni rá, hogy kiderüljön, van valami a gyártó tarsolyában. Ez a valami 1999 dollárba kerül, és nagyjából egy hónapja érkezett meg a stúdiómba. Azóta is zenével tölti fel a nagy, nyitott bemutató termemet.

Kicsivel több, mint 25 hüvelyk széles, 11 hüvelyk mély, és kb. 5 hüvelyk magas méretével az Omnia első ránézésre nem tűnik hangszóró rendszernek. Gyönyörű dió furnérral bevont felső panelén több sorban fények futnak és világítanak. Itt kapott helyet a Senseo érintés vezérelt interfész. A formás kis távvezérlővel, vagy okos telefonnal és természetesen táblagéppel is vezérelhető. Akusztikusan semleges fekete szövet borítja a hajótest alakú burkolatot. Képzeljen el egy miniatűr verseny jachtot, amelyben elektronika, és hét hangszóró van beépítve.

Omnia Robbreport bemutato 1

A tápkábeltől eltekintve a Sonus faber Omnia minden más kötélzet nélkül is tud zenélni. Az integrált Bluetooth, Apple AirPlay 2 és Chromecast Built-in funkciókkal rendelkező mobil eszközökről lehet vele muzsikálni. Én a Tidal Connect alkalmazásban állítottam be a kapcsolatot vele, így a jól ismert nagy felbontású felvételeimmel hallgattam meg.

Még olyan jazz stílusok is jól szólnak, mint Gloria’s Step, Bill Evans Sunday at the Village Vanguard. Eszembe nem jutott hallgatási pozíciót keresni, mint mikor egy álló hangfal bemutatójának részleteit elemzem, helyette hagytam virágozni a muzsikát egy bemutató teremben, amelynek beton padlója, és magas mennyezete csapnivaló akusztikával rendelkezik. Ez a társalgó rész teljesen különbözik a dedikált lehallgató szobámtól, amely olyan hangelnyelő képességekkel rendelkezik, mint egy temetkezési szalon. Az Omnia pontosan azt csinálja, amit egy ilyen nyílt alaprajzú hatalmas térben kell, a zene pillanatainak varázsát közvetíti. Erre képes lehet konyhában, egy összejövetel helyszínén, vagy akár a hálóban is.

Omnia Robbreport bemutato 2

Az általa előállított varázs a Sonus faber Crescendo szabadalmaztatott technológiájának köszönhető. Ez a rendszer az In-Phase bipol, és az Anti-Phase dipol terítés mód kombinálásával állítja elő a háromdimenziós hangzás teret. A dimenziók kitágítására a két végébe beépített 1,75 hüvelykes neodímium szélessávú hangsugárzóit használja. Ezek látványosan nagyobb térábrázolást tesznek lehetővé, ami hangulatot, és ábrázolás méretet is fokoz.

A kabinet front panelbe két darab 3 hüvelykes közép sugárzó van beépítve. Ezek a rendszer igáslovai, amelyeket két darab 0,75 hüvelykes magas sugárzó támogat 25 kHz-ig. A mélytartományról egy lefelé fordított 6,5 hüvelykes hosszú löketű driver gondoskodik. A hét hangszóróját összesen 490 wattnyi erősítés hajtja.

Akár közelről, akár a bemutató terem túlsó végéből hallgatom, az átvitele meghazudtolja a méretét, bizonyítva, hogy a DSP okosan van tervezve. Fontos jellemzője, hogy a hangzás nem erőltetett, és meglepően természetes. A web alapú beállítással tovább finomíthatja a hangot, mert különböző EQ módokkal a helyiséghez, és az elhelyezéshez lehet optimalizálni.

Annak ellenére, hogy az Omnia vezeték nélküli hangfal, van néhány vezetékes opciója is. LAN, HDMI ARC bemenet, Mini-DIN bemenet, amely vonal szintű, vagy MM Phono érzékenység között átkapcsolható. Igazi rugalmas, és tetszetős megoldás lehet egy jó megjelenésű lemezjátszó, TV vagy CD mellé.

Omnia Robbreport bemutato 3

Értékelés:

A Sonus faber Omnia hallgatása olyan, mintha vakációra indulna a formális, ideális helyen ücsörgő pozíciójából. Koktélok végtelen sorát szürcsölheti a napozó ágyban ahelyett, hogy szűk helyre préselné be magát, ahol túl sok a pohár, és ehhez képest alig van bor az asztalon.

Írta: Robert Ross

Forrás: Robbreport.com

Műszaki adatok: Sonus faber Omnia