Scansonic HD M20 bemutató 7review

Scansonic HD M20 bemutató 7review

A helyszűkében lévő zenerajongók örök dilemmája, hogy állványos, vagy kis méretű álló hangfalat válasszanak. Ha azt feltételezem, hogy a hallgató szoba kisméretű, ahol egy normál méretű álló agyoncsapná az összképet, a döntés nem is olyan egyszerű. Végül is egy tisztességes állvány körülbelül ugyanakkora helyet foglal el, mint egy hasonló alapterületű álló hangfal, ráadásul az utóbbi hangja jobb. Egy kompakt méretű álló bizony többre képes, mint egy állványos, nem csak a földig érés a különbség. A helyszűke megoldására a Scansonic HD M20 kiváló példa. Kisebb a helyigénye a padlón, mint egy állványnak, és nem uralja a szoba látképét.

A hangja kidolgozott, gyönyörű könnyed érintést mutatott, bármit is játszottam rajta.

Miben több egy kompakt, mint egy gólyalábakon álló állványos? A két és fél-utas kivitel egy dedikált mélysugárzóval van kiegészítve, amely javítja a hagyományos magas és mélyközép driverek alacsony frekvenciás átvitelét. Ahogy az elvárható, az M20 is részesült a csepegtetett technológiák áldásából, hiszen a Dantax csoport csúcskategóriás Raidho hangfal építő és tervező csapattal közös fedél alól származik. Az M20 ribbon magas sugárzó jó példa erre. A membránja kapton/alumínium szendvics, amely mindössze 20 um vastag, és külön kamrában foglal helyet.

A magas is kör alakú előlapra van szerelve, hogy látványban illeszkedjen a többihez. 4 kHz-ig megy lefelé, ahol is átadja a stafétát a 102 mm-es mélyközépnek. A mélyközép üvegszálas szendvics szerkezetű membránja, és fáziskúpja végzi tovább a munkát. Végül a mély száll ringbe, hogy a 300 Hz alatti átvitelt javítsa. A mély hasonló felépítésű, mint a mélyközép.

Ovális fém rácsok védik a drivereket, stílusos perforált mintával. A hátlapon két keskeny rés a kicsatoló nyílás, amely látványban is illeszkedik a karcsú megjelenéshez. A lábak oldalra kissé szélesebbek a kabinetnél, így stabilabb alátámasztást biztosítanak. Minőségi megjelenését fekete, vagy fehér selyemfényű kivitelben rendelheti.

Dupla bemenete van a keresztváltónak. Az összekötő lap tartozék, ha egy kábeles meghajtást akar alkalmazni. A gyár által megadott átvitel 50 Hz – 40 kHz, 86,5 dB/W/m érzékenység mellett.

A kidolgozás minősége és főleg az ára miatt látható, hogy ez nem egy büdzsé kategória. Annak ellenére, hogy a Scansonic nem ajánl hozzá nagy teljesítményű erősítést, mert szerintük jó minőségű 100-200 W elegendő neki, én ezt kicsit másként tapasztaltam. Többféle erősítővel is kipróbáltam. Naim Supernait 3, Leak Stereo 130, és a Cambridge Audio Edge M új mono blokkokkal is meghajtottam. Véleményem az, hogy a teljesítmény ajánlás kissé optimista. A Naim 80 wattjának vége felé kezdett el szólni, és az Edge 350 wattja volt neki igazán jó. Szóval azt ajánlom, hogy ne elégedjen meg csak a jó minőséggel, hajtsa meg a legjobbal, amivel csak teheti, mert meg fogja hálálni.

Hangminőség:

Biztonsággal állíthatom, hogy van olyan paraméter, amiben az M20 alacsonyabb a kelleténél. Nem a hangminőségre, hanem a fizikai méretére gondolok. A hátsó faltól 60 centire, az oldalfalaktól kicsit messzebbre, enyhén a hallgatási pozícióm felé forgatva állítottam be. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy a magas tartománya nem volt elegendő, a cintányérok csillogása, és a felvétel helyszínének bemutatása elmaradt. Kísérletezésbe kezdtem, és azt hiszem megtaláltam a megoldást.

A csipogó kiváló terítési paraméterei ellenére azt tapasztaltam, hogy a fülem túl magasan van ehhez az alacsony hangfalhoz. Gondoltam egy merészet, lekászálódtam a kanapéról, és leültem a földre. A helyzet azonnal sokkal jobb lett. Elgondolkodtam, hogy babzsákon ülve hallgassam tovább, vagy más megoldást keressek? Fakockákra helyeztem az első tüskéket, ami sokat javított. Még többet javított az, amikor a fészerből előástam egy régi 12 hüvelykes állványt, amit rég elfeledett hangfalakhoz használtam. A fókusz, a tonalitás, a közvetlenség azonnal megjött, a magas tartomány tele lett részletekkel.

Próbáltam utána nézni, hogy milyen alacsonyabb állványok kaphatók manapság a piacon, hogy ajánlhassak hozzá valamit. Jelen pillanatban egyetlen az Atacama Audition 300 az elérhető legalacsonyabb, de az meg túl magas lenne hozzá, ezért nincs jobb tippem, mint a fakocka, ha bárki más is beleütközik ebbe a problémába.

A hangjáról általánosságban elmondható, hogy kiegyenlített. A basszus könnyed, és feszes, ami a méretével magyarázható. Nem fogja megrengetni a szobát, de gyors, pontos, és elég mélyre megy ahhoz, hogy ne legyen hiányérzet. A szintetizátor ultra mélyei vagy egy templomi orgona alsó traktusa természetesen vékonyabb lesz a bemutatóban.

Ennek ellenére egész jól boldogult a Rachmaninoff Symphonic Dances (Philadelphia Orchestra Yannick Nezet-Seguin vezényletével) drámaiságának bemutatásával. Kiváló betekintést adott a finom részletektől kezdve a súlyos téma ábrázolásig a színpadképbe. Alice Cooper Detroit Stories mormogása kicsit szelídebb, de vitathatatlan, hogy jól mutatja a hangjának karakterét, és a körülötte játszó kiváló zenészeket. A Sister Anne and Bob Seger East Side Story hagyományos eposz, Bob Ezrin produkció, amely ismerősnek tűnhet Cooper előadásaiból is. A bemutató nagy és merész, többet el sem lehet várni ettől a karcsú hangfaltól.

Összefoglalás:

Minden zenei stílus bemutatása során megtartotta a sajátos, gyönyörű, könnyed, de pontos érintését. Bob Dylan Talkin’ New York, 1962 felvétele nagyon kétcsatornás, ahogy annak lennie kell. Jodie Devos And Love Said pedig szégyentelenül romantikus mind tartalmában, mind hangzásában. Bridge, Britten and Vaughan Williams, Devo felvétele, sőt Freddie Mercury You Take My Breath Away szerzeménye is jól hangsúlyozza a hang tisztaságát, és a zongora kíséret egyszerűségét. Hiányosságai ellenére az M20 hallgatása mégis vonzó élmény. Ha csak kis hely áll rendelkezésére, vagy alacsonyan ül, mindenképpen érdemes számításba venni.

Értékelés:

Az M20 kompakt mérete egyszerre lehet vonzó, és kisebb hiányosságok forrása, de megfelelő beállítások után nagyon jól szól.

Mellette:

  • Kompakt méret
  • Igényes felépítés
  • Letisztult
  • Kiváló közép és magas tartomány

Ellene:

  • Kevesebb basszus
  • Jó erősítőt igényel

Műszaki adatok:

Írta Andrew Everard

184-es számú bemutató

Forrás:[https://7review.com/scansonic-m20-review/]