Elac Uni-Fi 2.0 UB5.2 Theabsolutesound bemutató

Elac Uni-Fi 2.0 UB5.2 Theabsolutesound bemutató

Az Elac Uni-Fi UB5 kompakt monitor, amelyről a 266. számban írtam bemutatót, továbbra is az egyik legnagyobb kedvencem. Ebben a kategóriában többnyire két-utas hangfalak találhatók – erre jó példa az Elac Debut szériája -, ám az UB5 három-utas kialakítást kínált 499 dollárért koncentrikus magas, és közép sugárzóval, valamint mély hangszóróval. Igen figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, nem véletlenül vált osztályelsővé. De ahogy mondani szokták, a fejlődés nem állhat meg. Az Elac csapata, élükön a fáradhatatlan Andrew Jones-szal úgy döntött, hogy még egy kicsit tol a határokon. Így született meg az Uni-Fi 2.0 UB5.2.

Mivel az új modell pár ára 599 dollárra emelkedett, joggal merül fel a kérdés mi a különbség az elődmodellhez képest? Kiderült, hogy elég sok. Nem csak az ára módosult, de sármosabb lett és jobb akcentust kapott. A változások tényleg mélyről fakadnak. Fizikailag módosult például a mérete. Kicsit magasabb, keskenyebb és mélyebb lett, bár az eredetihez nagyon hasonló maradt a megjelenés. Áthelyezték a kicsatoló csövet is. Az előd modellen hátul volt, most a front panelre került át. Ennek köszönhetően csökkent a hátsó falhoz való közeli elhelyezés hangra gyakorolt hatása, stabilabb, közvetlenebb a mélytartomány. Hozzányúltak a koncentrikus magas és közép sugárzóhoz is. Szélesebb lett a sugárzási karakterisztika, emellett az átviteli sávszélességet is feljebb tolták. 4 inches módosított profilú alumínium membrán veszi körbe a csipogót. A neodímium mágnes motor megújult, a lengő cséve átmérője nagyobb lett. A mélytartományt egy 5,25 inches alumínium membrános driver kezeli.

A ház vastag MDF, amit belső merevítések stabilizálnak. Ez fokozza a vibráció csökkentést, ezáltal csökken a hang színezése. Az új keresztváltó nagyobb linearitással és jobb tartomány integrációval büszkélkedhet. A keresztezési frekvenciák 200 Hz, és 2 kHz (szemben a korábbi 2,7 kHz-zel). Az érzékenysége 85 dB, az impedancia 6 ohm (szemben a korábbi 4 ohmmal). Bár az érzékenység javult, azért ne spóroljon majd az erősítő teljesítménnyel, az UB5.2 meg fogja hálálni. A kivitel sötét hamu színű vynil, az Elac a furnér és csillogó festéseket a drágább sorozataihoz tartogatja. A kivitel egyszerű, de igényes, a felépítés stabil.

A teljesítmény terén azok a legfontosabb erősségei, amik az Uni-Fi szériát közkedveltté tették megmaradtak. Az UB5.2 középtartománya, fókuszált képalkotása továbbra is magas szintű vokális reprodukciót ad. A tonalitása a rock and rollra hajazó módon közvetlen, ritmusos, és gazdag.

De a gyártó tovább fokozta a széria képességeit azzal, hogy néhány korábbi hiányosságot kiküszöbölt. A hangfal hangja gyakorlatilag minden területen javult. Amit az eredeti verzió bemutatójában ráolvastam, hogy az átvitel szélek kissé durvák, annak most nyoma sincs. Az elődjéhez képest kevésbé rámenős, és nem annyira ideges a hang. Tonálisan középen melegebb. Az átdolgozott koncentrikus magas kerekebb, levegősebb. Jól tetten érhető ez a Manhattan Jazz Quintet Autumn Leaves című felvételén. A helyszín nagyobb, a hangszerek közötti tér nőtt. Az előd modellre azt is ráolvastam, hogy zongorázik a szóló zongora hangjával, ennek most szintén nyoma sincs. (Rendkívül hasznos dolog egy bemutató során, ha kéznél van az előd modell) Az ábrázolt kép itt is pontos, a hangszerek szépen ragyognak mindkettőn, de az utód valósághű környezet ábrázolással egészítette ki a látványt. Ez kicsi, de jelentős különbség, ami javítja a hallgatási élményt, és csökkenti a hangfal lokalizációját.

A színpad áttekinthetőség javulása nyilvánvaló. Az Elac eltávolította a puha anyagú függönyt ami a halk részleteket eddig elfedte, az új modell igazi színpad realitást mutat. Harry Connick A Nightingale Sang in Berkeley Square felvételéről az UB5.2 lefújta a port, a szaxofon szóló egy csipetnyivel selymesebb és közvetlenebb, hallatszik, hogy nem egy virágzó nádsíp szól. Megvolt a megfelelő súly is.

Néhány új zenét is felvettem az összehasonlítás listára, amin tetten érhető az Uni-Fi evolúciója. Melody Gardot Who Will Confort Me blues énekhangja nyugodtabb, de még mindig elég érzelmes a mondanivalóhoz. A fúvós hangulatváltása szikrázást hoz a felvételbe. A színpad szélessége meggyőző a kategória figyelembe vétele mellett is. Jennifer Warnes Just Breathe (Another Time Another Place) felvétele a referencia rendszeremhez képest kicsit szárazabb volt, de a szerzemény kiváló a hangfal kvalitásainak bemutatására. A fúvósok, az énekhang és a cintányérok bemutatás módja követi a pillanatnyi hangulatot. Időnként ugyan érzékeltem az énekhang intenzitásában némi csökkenést, a jelenlét tartomány enyhe háttérbe szorulását, de ebben az árkategóriában az elnézhető. Mary Chapin-Carpenter karácsonyi albumáról a Bells Are Ringing dalban is tapasztalható, de még éppen elég marad belőle, hogy kellemes legyen a bemutató hangulata.

Az 50 Hz alatti tartományból az UB5.2 többet mutatott az elődnél. Folyamatosan csökkenő frekvenciák esetén is lenyűgözően mélyre megy le, kevés kiemelést tapasztaltam. A cselló és a basszus hegedű testes és dinamikus. Az alacsony frekvenciák szabadok, nem erőltetett a megszólalás módja. Az áttervezett doboz itt hozta meg az eredményt. Annak ellenére, hogy nem minden esetben tudta tökéletes pontossággal követni a ritmust, az áthelyezett kicsatoló cső direkt hangja, és az alacsony áramlási sebesség jót tett a hangjának.

Az UB5.2 természetesen rendelkezik határokkal a basszus terén. A nagyobb ütős hangszerek és a dobok dinamikája csökken, a basszus gitár hangja visszafogottabb. A méretéből adódóan inkább utal az alacsonyabb tartományra, de ezt olyan kifinomultan teszi, hogy a hallgatónak fel sem tűnik a hiány.

Az Uni-Fi egy kifinomult hangú termék, amely zenei bemutatóra képes, és nem akar szónikus határokat feszegetni. Úgy gondolom, hogy az Elac jelentős javulást ért el az új generációval. Az UB5.2 megtartotta az előd modell sikeres tulajdonságait, de a hiányosságait minimalizálta, ráadásul figyelemre méltó mértékben. A módosítások 100 dollárt meghaladó mértékben javították az új generáció hangját. Fenntartások nélkül tudom javasolni, ez egy kiváló hangfal.

Műszaki adatok:

Írta: Neil Gader

2021 április 27

Forrás:[https://www.theabsolutesound.com]