Rose RS250 bemutató Audiophilestyle

RS250 audiophilestyle kezdokep

Rose RS250 bemutató Audiophilestyle

A HiFi Rose RS250 hálózati lejátszóval együtt töltött időm története

A HiFi Rose márkanévről először egy, az audió iparban dolgozó barátomtól hallottam. Nem sokkal ezután felhívtam Jon Derda-t, aki amúgy MoFi amerikai disztribútor, és az RS250 már úton is volt hozzám Minneapolisba. Miután megkaptam a készüléket, Jon telefonon rengeteg általános információt adott. A Rose RS250 teljesen új volt számomra, de Jon már jól ismerte. Mintha előre látta volna a kérdéseimet, ezért nem csak úgy elküldte nekem, hanem sokat segített abban, hogy teljes mélységében átlássam, és megértsem. Ráadásul neki közvetlen kapcsolata van a koreai gyártóval, ami forró drótos válaszokat jelentett minden felmerülő kérdésemre, amit Ő nem tudott azonnal megválaszolni. Elmondta, hogy a HiFi Rose 4-es szoftver hamarosan elkészül, ami néhány nappal a megérkezése után települt is, így én már ezzel használtam.

RS250 audiophilestyle 2

A HiFi Rose RS250 minden kereskedők Joker lapja, komplett HiFi hálózati lejátszóként. A funkcióinak csak egy része a következő felsorolás: Qobuz, Tidal, Bugs, RoseTube (YouTube anyagok reklám, és logo nélküli lejátszás), internet rádió, podcast, Roon Ready, Spotify Connect, CD lejátszás és rippelés, UPnP szerver és renderer funkció, USB Audio be és kimenetek, PCM 32/768 kHz, natív DSD512, beépíthető SATA merevlemez, 8,8 inches érintő képernyő, iOS/Android alkalmazás vezérlés.

Mivel érintő kijelzős, és videókat is tud streamelni, úgy döntöttem, hogy a kezem ügyébe, az íróasztalomra helyezem el. Schiit Audio Vidar erősítőt, és arra a Wilson Audio TuneTot hangfalaimat kötöttem rá. Ha a normál zenehallgató helyiségembe tenném, soha nem kezelném az érintő képernyőt, illetve a hallgatási pozíciómból nem látnám a videó lejátszás képét, pedig akár azon is lehet nézni. Az íróasztalom felett van TV, így a HDMI kimenet minden előnyét élvezhettem.

RS250 audiophilestyle 1

Szép munka.

A HiFi Rose RS250 hosszabb hallgatása után az érlelődött meg bennem, hogy ez egy kiváló próbálkozás, szép hanggal. Más szempontból nézve ez a streamer nagyon Android. Ha optimistán fogalmazok, egy kiváló hangú hálózati lejátszó, amiben benne van egy csomó olyan funkció, ami szokatlan a Hi-Fi világban. Ilyen például a YouTube videó lejátszás, a 4K videó kimenet, valamint a Rose baráti közösségi stílusú médiák.

Kezdjük azzal, amit igazán szerettem az RS250-ben. Imádtam a fizikai hangerő szabályzóját, ami karnyújtáson belül volt. A gombot megnyomva csendesített, és egészen finom léptékkel tudtam vele hangerőt beállítani a kedvenc felvételeimen. Az érintő képernyő jópofa, de nem a legjobb a videó nézésre, főleg ha felette nem sokkal ott van egy Apple Pro Display XDR, mint például nálam. Ezeken túl élveztem a kedvenc felvételeim között a keresgélést, és a zenék hallgatását. Ezek között ugyan több is van, ami csapnivaló minőségű felvétel, de ez nem a készülék hibája, keresgélni attól még élvezet volt vele, és végül is a zene az, ami számít.

Számomra eddig elképzelhetetlen volt, hogy a YouTube videókat streameljek a rendszeremben iOS/Android alkalmazás vezérléssel. Más gyártóknak is el kellene ezen gondolkodni, és lehetne arra fókuszálni, hogy kéne esetleg ezt a funkciót ugyanúgy integrálni, mint ahogy a Rose megtette. Csak gratulálni tudok: Bravo HiFi Rose!

Tetszett az is az RS250-ben, ahogy a Roon Ready funkciót megvalósítja. Ha akarom a hangerőt a készüléken módosítom, ha akarom a Roon-ban, és az alkalmazás szépen szinkronizálja ezeket. A Roon használata alatt a kijelzés tetszett. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyon igaz rá a Roon Ready. Tette a dolgát, ahogy kellett. Ám azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindez addig igaz, amíg a Roon funkciót a hálózaton, és a WiFi-n keresztül használtam. USB kapcsolaton keresztül a Roon használata már teljesen más.

RS250 audiophilestyle 3

Szerettem az RS250 hangját. Az ESS ES9038Q2M chip jól szól. Az XLR kimenetet jobban szerettem volna, mivel magasabb zavarvédelmet biztosít, de választásom nem volt, a HiFi Rose csak RCA analóg kimeneteket tartalmaz.

RS250 audiophilestyle 4

Mindegy, hogy a Roon-t használtam Etherneten, Audirvana Studio-t USB-n, JPLAY-t az új UPnP alkalmazással, vagy a beépített YouTube alkalmazást, nekem tetszett a Rose RS250 hangja. Ugyan nem állított fel rekordot a részlet ábrázolásban, a középtartomány érzékiségében, vagy az alacsony frekvenciák textúráltságában, de a hangja egészen egyben van. Miközben ezeket a sorokat írom, éppen a Pearl Jam MTV Unplugged albumát hallgatom rajta. Az akusztikus gitár, és Eddie Vedder bariton hangja tényleg jól szól vele a rendszeren. Ez egy sokoldalú készülék, amely szinte minden hallgató számára elfogadható zenei élményt nyújt.

Van még rajta csiszolni való:

Nincs tökéletes termék, mint ahogy olyan termék sincs, ami mindenkinek megfelel. Bárki aki mást állít, az csak csőbe próbálja húzni. Az RS250 egyik aspektusa amit bírálni tudok, a felhasználói felület. Mindkét iOS felületbe bele tudtam kötni, mivel leginkább az Androidra emlékeztetett. Például nem igazán tudtam megbarátkozni az időjárás adatok közlésével, szerintem ez nem igazán segítség, főleg akkor, ha a hozzám legközelebb álló város, amit választani tudtam, Chicago volt. Amúgy szeretem ezt a várost, de míg ott napsütést mutatott az információ, nálam 6 fok volt és szállingózott a hó, ahogy kinéztem az ablakomon.

RS250 audiophilestyle 5

A RoseFM egy másik funkció, ami jobban néz ki, mint amennyire tetszett. Analóg megjelenésű FM rádió skála, ami nem FM rádió. Valójában internet rádiókat lehet vele hallgatni, ami néhány városra van korlátozva. A csatornák közötti hangolási zaj valójában periódikusan ismétlődő MP3 generált valami. A helymeghatározás, amit korábban előválasztottam, itt nem érvényes, az RS250 azt állította, USA-ELY a legismertebb kiválasztható rádió adás. Véleményem szerint Ely felesleges helyiség a repertoárban, mivel hozzávetőleg 3460-an lakják, ha a környező vadvilágot is beleszámolom. Minnesota kicsit nagyobb, nem beszélve Chicago-ról, vagy Los Angelesről, nem beszélve a rengeteg helyi adóról, szóval ezen a funkción van mit csiszolni. Persze nem kötelező ezt használni, van más funkció, ahol minden internet rádió kiválasztható – fordító megjegyzése.

Ha haza akarok beszélni, sokkal többen hallgatják a Tidal-t és vagy a Qobuz-t, mint az internet rádiókat. Azzal is tisztában vagyok, hogy sokan nem fizetnek a Roon vagy Audirvana használatért, megelégednek például a Qobuz előfizetéssel.

RS250 audiophilestyle 6

A Qobuz használat során az időm 90 százalékát a kedvenc listám böngészésével töltöm. Az Aurender, a Roon, az Audirvana, és persze a Qobuz natív alkalmazása mindent úgy jelenít meg, amilyen sorrendben felvettem azokat a listámba. A HiFi Rose iOS alkalmazásban amikor ugyanezt a teljességet vártam, komoly csalódást okozott, hogy a teljes listám helyett mindössze húsz jelent meg a képernyőn.

Megjegyzés: A HiFi Rose a cikk közzétételekor azonosította a jelenséget, és biztos vagyok abban, hogy megoldják egy frissítéssel. Amint megjelenik a frissítés, én is módosítom a cikkemet. Visszatérve a Rose alkalmazáson belül a Qobuz kezdőlapra, örvendetes menü alpont fogad: Tidal Playlist on Rose. Igen, a Tidal lista benne van a Qobuzban. A lejátszási listát megérintve viszont sajnos ez is csak húszra van korlátozva.

Érdekes módon a HiFi Rose alkalmazáson belül a Tidal nem korlátozódik húsz albumra, szóval ott meg tudták oldani. A magam részéről szerettem volna látni nagyobb album borítókat görgetés közben, ám sajnos erre az alkalmazás nem ad lehetőséget, csak egy nézet választható. Többek között ezért mondtam azt az RS250-ről, hogy szép próbálkozás, jó hanggal. Ez még korántsem egy teljesen kiforrott rendszer, mint például az Aurender Conductor.

Találtam néhány olyan funkciót, mint óra, videó (nem tévesztendő össze a RoseTube-val, hanem más videó streaminget jelent), RosePodcast, Radio, RoseFM, stb. Kezdetben ezeket érdekesebbnek találtam, mint hosszú távon hasznosnak. A RoseHome rovatban szereplő ajánlások például nem az én ízlésem szerint valók. Ezzel persze együtt tudok élni, mert ha az én ízlésemet tükrözné, azzal sok vásárlót veszítenének. Ez olyan dolog lehet a készüléken belül, amire a nagyközönség is vevő lehet – rajtam kívül. Itt van például az ajánlott lista első lejátszási listája, ami Jazz stílus. Na, erre már vevő vagyok. A második ajánlás koreai nyelvű, és fotóként Telarc lemezborítót használtak. Igen, belátom, hogy nagyon nehéz mindenkinek tetsző lejátszási listát szerkeszteni, és ezt nem is tartom hibájának, amit rá kellene olvasni. Mindenki vegye a kezébe az irányítást, és hozzon létre magának saját ízlése szerinti listát, erre kényelmes lehetősége van.

RS250 audiophilestyle 7

Megjegyzés: Ezen ajánlott listák egyikét sem tudtam lejátszani az érintő képernyő kezelésével, csak az iOS alkalmazáson belül lehetett őket elindítani. A harmadik ajánlás viszont kifejezetten tetszett, mert kiváló minőségű YouTube videókat tartalmazott. Jó volt látni az összes apró hiba ellenére is a törekvést. Nincs semmi okunk arra, hogy csak a régi iskola tanításai szerint éljünk, és figyelmen kívül hagyjuk a zenének ezt a hatalmas forrását. Ez szép munka volt Rose!

Következtetés:

A HiFi Rose RS250 új adu ász lehet minden boltban. A készülék jól szól, és el fogja varázsolni bármely hallgatóját a rengeteg forrás választási lehetőség. Jómagam élveztem a Tidal, Qobuz de még a YouTube audió anyagokat is rajta keresztül hallgatni. Köszönet jár a HiFi Rose tervezőjének azért, amiért bárhonnan, bármit lejátszik, és ezt a lehető legjobb minőségben teszi.

Más szempontból nézve az RS250 koránt sem olyan kiforrott, mint az Aurender, az Auralic, vagy a Lumin. A felhasználói felület inkább egy telefonhoz hasonlít, ami tele van rengeteg feleslegesnek tűnő funkcióval, alig szól magáról a HiFi-ről. Nevezzen maradinak, de nekem nincs szükségem arra, hogy a zenehallgatásról szóló rendszerembe közösségi média tartalmakat csempésszek. Természetesen díjazom a lejátszási listák megosztásának lehetőségét, de ennyivel nem lehet engem megvenni. Talán egy jobb megvalósítási mód megváltoztatja a dologgal kapcsolatos véleményemet, de ez hosszú út lesz.

Ha már az út, és a megvalósítás szóba került, a HiFi Rose RS250 legnagyobb részét szoftver vezérli. Mint számítógép, ez bármikor, szinte bármilyen szinten frissíthető, módosítható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fejlesztések meglehetősen könnyen elvégezhetők. Egy ilyen tehetséges, és elkötelezett csapat jó néhány szinttel feljebb tudja majd vinni a készüléket jövőbeli frissítésekkel. Fényes jövőt jósolok a HiFi Rose számára, ráadásul olyan jövőt, amit kíváncsian figyelni fogok. Ez egy kiváló próbálkozás.

Írta: The Computer Audiophile

  1. december 9.

Forrás: audiophilestyle.com

Műszaki adatok: Rose RS250