Primare SPA25 házimozi processzor és erősítő beharangozó

Primare SPA25 házimozi processzor és erősítő beharangozó

Részletes leírást kaptunk a Primare SPA25 Prisma multi csatornás házimozi erősítőről. Mivel mindenki régóta várja, boldogan megosztjuk Önökkel a benne foglaltakat. A gyártó által küldött információ arra lenne hivatott, hogy az egyes országok importőreinek figyelmét felkeltsék, és rendelésre ösztönözzék. A Primare márkanév nálunk, és a Tulajdonosok körében is évek óta bizonyít, mi „látatlanban” letettük a gyártónál a nyitó megrendelésünket azért, hogy már az első gyártási ciklusból kaphassunk készülékeket. Most, hogy hónapokkal később megérkezett a leírás, beigazolódott, nem volt alaptalan a bizalmunk.

Lássuk, miről szól ez a sokoldalú masina. Az összes előd modellhez hasonlóan az SPA25 Prisma tervezésekor is figyelembe vették úgy a multi csatornás, mint az audiofil alkalmazás módot, ezért mindkét tábor megelégedéssel tudja majd használni.

A mozi rajongók kilenc csatornás erősítőként tekinthetnek rá, 900 wattnyi beépített teljesítménnyel. 4K dinamikus HDR kapcsolás, eARC, Dirac Live, 11-csatornás Atmos/DTS X jelfeldolgozás, ami egy kétcsatornás végfok hozzáadásával 7.1.4 hangzásig fejleszthető.

Az audiofil zenerajongók a duál 8-csatornás DAC analóg konverzió minőségét élvezhetik. Az adaptív tápegység sztereó módban 250 W csatornánkénti teljesítményt biztosít a front bal és jobb oldalon, 4 ohmon (145 W 8 ohmon). De az SPA25 Prisma kettős erősítés módra is konfigurálható, amikor négy erősítő csatorna felhasználásával 405 W csatornánkénti teljesítmény áll rendelkezésére 4 ohmon (290 W 8 ohmon). Ezt figyelembe véve az SPA25 Prisma a Primare által valaha épített legnagyobb teljesítményű „sztereó” integrált erősítőjének is nevezhető.

A Prisma platform a Primare saját fejlesztése a streaming zenei anyagok hallgatásához. Multi room, és multi zónás alkalmazás mód, amivel AirPlay 2, Bluetooth, Chromecast, Roon, Spotify Connect (HiFi Ready) forrásokat hallgathat az otthoni hálózathoz csatlakoztatott tárolókon lévő zenei könyvtára mellett. Jövőbeli fejlesztés lesz a Prisma Radio, a Tidal HiFi, és a Qobuz. A frissítéseket minden Prisma felszereltségű Primare készülék automatikusan megkapja.

A Dirac Live Room Correction modern szabadalmaztatott algoritmussal dolgozik, ami a szoba hangzás jellemzőit figyelembe véve optimalizálja a hangzást. Nem csak az átviteli sávszélességet és a linearitást állítja be, de az egyes hangtartományok hallgatási pozícióba érkezésének idejét is pontosítja, így sztereó és multi csatornás módban is koherens, tiszta hangzás érhető el.

Áramköri felépítés:

Primare SPA25 házimozi processzor és erősítő belső

Megnyugtató látvány az, amikor a tápegység több mint a felét elfoglalja a készülékháznak, hiszen a végfokok az általa megtermelt energiából gazdálkodnak. A legújabb fejlesztésű Active Power Factor Correction (APFC) rendszerű tápegység kettős PFC konverterrel dolgozik, amely egymáshoz képest 180 fokkal elforgatott fázist alkalmaz. Ez a rendszer automatikusan kiejti a bemenetre érkező azonos tónusú nagyfrekvenciás hálózati zavarjeleket, és kb. 5 % mértékben még fokozza is a Primare által korábban kifejlesztett tápegység technológia nem lebecsülendő hatékonyságát.

A többi áramköri lapon a torzítás csökkentése és a hangminőség javítása érdekében 2, illetve négy rétegű nyomtatást alkalmaztak. Ez jelentősen lerövidíti a jel utakat. A végfok egységek a Hypex UCD250LP modulokat tartalmazzák. Ez eltolt fázisú önrezgő hurkot alkalmaz a visszacsatolásra, hogy a hangszóró kimenet a lehető legstabilabb lehessen. Rendkívül alacsony torzítás mellett lineáris erősítést biztosít, természetes tiszta hangzás mellett. Az átviteli tartománya ultra széles, a headroom pedig kivételesen magas érték. Dinamikus, kristály tiszta a hangja.

Jelfeldolgozás módok:

A Primare SPA25 Prisma 11 csatornáig képes a bejövő jelformátumok feldolgozására. Ez a Dolby Atmos, és a DTS X hanganyagok esetében nagy szabadságot biztosít. A front bal és jobb oldali analóg kimenetekkel és a fedélzeti erősítő csatornákkal a következő konfigurációkat alkalmazhatja:

5.1.4 illetve 7.1.2 hangfal elrendezés a beépített erősítő csatornákkal

5.1.2 konfiguráció, kettős erősítés front hangfal meghajtással

7.1.4 opcionális két csatornás erősítő csatlakoztatásával

A front bal/jobb és a center csatornák RCA kimeneteihez külső erősítőt csatlakoztathat

Támogatott formátumok: Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Plus, Dolby Prologic IIx, Dolby Surround, Dolby TrueHD, DTS X, DTS, DTS ES, DTS Neo:6, DTS HDMaster Audio, DTS HD High Res Audio, MULTI/2 CH PCM/LPCM

A beépített DAC:

A beépített DAC szíve a két ES9026PRO chip, amelyek az ESS szabadalmaztatott HyperStream II és Time Domain Eliminator architektúrát alkalmazza. Négy csatornás front bal és jobb hanginformáció garantálja a kimagasló sztereó hangzást. Két optikai Toslink, egy koaxiális RCA és egy USB-B bemeneteken keresztül külső forrásokat csatlakoztathat. Az USB-B bemeneten PCM 768 kHz/32 bit, DSD512 (22,6 MHz), illetve DoP256 (11,2 MHz) támogatás.

Az ES9026PRO natív 32 bites DAC amely 124 dB DNR-re képes, ami 110 dB jel/zaj viszonyt eredményez. Ez aktuálisan egyike a Hi-Fi ipar legmagasabb valós értékének.

Dirac Live:

A többlépcsős szoftver csomagból a Primare SPA25 Prisma a Limited Bandwidth elérési szintet tartalmazza gyári állapotában. Ez a csomag 500 Hz-ig engedélyezi az átvitel optimalizálását. A legtöbb szobában bőven elegendő lehet. Aki a teljes sávszélesség beállítást szeretné alkalmazni, az a Dirac-tól megvásárolhatja a fejlesztő frissítést.

Primare SPA25 házimozi processzor és erősítő hátlap

Egyéb általános jellemzők:

 • 17 bemenet, amelyek mindegyike testre szabható, és címezhető.
 • 5 hangzás beállítás memória, amelyek eltérő DSP és csatornaszám beállításokat tesznek lehetővé.
 • AV hang késleltetés és csatornánkénti hangerő beállítás gyors eléréssel, hogy használat közben egyszerű legyen a módosítás.
 • OLED kijelző.
 • Automatikus bejövő jel érzékelés rendelhető a bemenetekhez
 • RS232 vezérelhetőség (például Control 4 rendszerhez is alkalmazható) okos ház vezérlésekhez.
 • 12 V-os bekapcsolás vezérlő trigger be és kimenetek.
 • HDMI 2.0B és HDCP2.2 mátrix kapcsolás
 • 18 Gbps kimenet 4K 60 Hz 21:9 képarányig
 • Dolby Vision, HDR és HDR10+
 • 3D Passthough
 • On Screen Display

A Prisma Remote:

Primare SPA25 házimozi processzor és erősítő prisma táv

Az SPA25 az első modell, amelynek tartozéka lesz az új Prisma rendszer távvezérlő. Ez minden korábbi Primare készülék távvezérléséhez alkalmazható. Újdonság a gomb háttérvilágítás. A Primare korábban is rendszer távvezérlőt adott a készülékeihez, de ezek csak az adott generációs modellekhez voltak alkalmazhatók. Az új egység lehetővé teszi, hogy a már meglévő korábbi Primare készülékeket is egy távvezérlővel lehessen használni. A Primare Prisma távvezérlő külön megvásárolható, önálló termékként is elérhető lesz. Tervezett ára 160 Euro.

Energia felhasználás adatok:

Napjainkban kardinális kérdéssé vált a készülékek üzemeltetési költsége. Itt van néhány adat, ami tájékoztató jellegű:

 • Készenléti fogyasztás ECO módban: 0,5 W alatt, Normál készenlét (amikor figyeli a bemenetet a processzor, és bekapcsol, ha jel érkezik) 6 W, HDMI Pass-Through amikor a kikapcsolt processzor átengedi magán a forrás HDMI jelét a kimenetére, kb 40 W.
 • Tipikus fogyasztás sztereó módban átlagos hangerősségen kb. 55 W. Multicsatornás módban átlagos hangerősségen kb. 85 W.

További információk:

Az SPA25 várható ára 5500 Euro lesz, a tervezett megjelenés 2022 december közepe. Hogy pontosan mikor érkezik meg raktárra, arról azonnal tájékoztatunk mindenkit, mert a szállítás Karácsonyhoz közeli időpontja komoly késedelmet is okozhat.

Szinte halljuk a kérdést, hogy mi a helyzet az SP25 erősítő nélküli testvérével? Nos, az a gyártó tájékoztatása szerint 2023 március április környékén várható. Ekkor lehet majd komolyan elgondolkodni a már raktáron lévő Primare A35.8, 8-csatornás erőművén. Az SP25 ezzel a végfokkal kombinálva lesz majd az SPA25 továbbfejlesztése, ha valaki többre vágyik.