Nem kell világgá mennie egy kis újdonságért

Nem kell világgá mennie egy kis újdonságért

A McIntosh új készülék sorozatot mutatott be a 2018-as CEDIA EXPO kiállításon. A motoros zsalugáterek és a riasztó rendszerek mellett rengeteg újdonságot láthatnak az otthon tervezők. Mi természetesen a beépíthető hangrendszerekre koncentráltunk, hiszen ebben a szegmensben található a hozzánk kapcsolódó patinás márkanév egyik újdonsága. Higgyék el, tényleg ez az egyik legütősebb a több mint ötszáz kiállító mindenre kiterjedő ajánlatából. A több mint 65 éve éllovas McIntosh Custom Install sorozata multi csatornás erősítőket, és falba, valamint mennyezetbe építhető hangszórókat tartalmaz. Charlie Randall a McIntosh elnök vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy most jött el az ideje, hogy a beépíthető hangrendszerekben is elérhetővé váljon a McIntosh legendás hangzása.

A sorozat egyenlőre kétféle rack erősítőt, és kétféle falba, vagy mennyezetbe építhető hangsugárzót kínál.

A MI254 4-csatornás erősítő, csatornánként 250 W teljesítménnyel, a MI128 pedig 8 csatornás, csatornánként 120 W teljesítménnyel. Mindkettő végerősítője zárt hurkú, hatalmas teljesítményű tápegységgel támogatott egységeket tartalmaz. Rack installációban a mindössze 2U méret igény meghökkentően kicsi ekkora teljesítményhez, de ezt az új technológiák alkalmazása tette lehetővé. D-osztályú erősítést használtak, ami hűtés nélkül is optimális hőmérsékleten tartja az elektronikát, így elkerülhető a zajos hűtő ventilátor használata.

A képen fent látható 4-csatornás verzió magán hordozza a McIntosh általános megjelenés jegyeit, ezért akár szobában elnézegethető. Ahol sok csatorna szükséges, ott nélkülözhetetlen lehet. A bal oldali műszer az 1-es és 2-es csatorna összegzett teljesítményét mutatja, a jobb oldali pedig a többit. A MI254 hátlapon a gyártó által fejlesztett különleges minőségű hangfal kimenetek találhatók, ami arra utal, hogy ezt a verziót nyugodtan alkalmazhatja a házimozi rendszerének fejlesztésére. Szinte vétek ezt a szépséget állványba rejteni a lépcső alá.

A 8-csatornás testvére már inkább ipari jellegű formaterv. Szigorúan funkcionális status kijelzésekkel, minden látványelem nélkül. A rack szerelést jobban támogató Phoenix típusú hangszóró kimenetekkel, és csatorna egyesítés áramkörökkel.

Mindkét erősítő vezérelhető trigger jelekkel, és okos BUS kompatibilis központi vezérlőkkel

Beépíthető hangsugárzók

Ha már az erősítőket el szeretnénk dugdosni, szükség lehet rejtegethető hangszórókra is. XR50 és XR100 néven kínálja a McIntosh ezeket a 3-utas, négy driverből épített 250 wattos egységeket. A woofer hosszú löketű nagy terhelhetőségű szénszálas kivitel, amelyet két darab 2 inches közép, és egy darab ¾ inches magas egészít ki. A hangfalak beépítéséhez többféle szerelési anyag is tartozék lesz. A rács mágnesesen ragaszkodik a kerethez, és virtuálisan láthatatlanná teszi az egységet.

Ki nem mondott kérdésére csak azt tudjuk mondani, hogy hónapok kellenek majd még mire ténylegesen rendelhetővé válnak az újdonságok. Pont ugyan így jártunk az MA5300 integrált erősítővel. A bemutatója után több hónapig kellett várnunk mire megérkezett, de jó hír, hogy mára már a standard kínálatunk része, bármikor megtekinthető, és meghallgatható.