McIntosh MHP1000 high end fejhallgató teszt

A McIntosh óvatos lépésekkel, de néha-néha kimerészkedik patinás, utánozhatatlan erősítőinek világából. Ezt igazolja, hogy a fejhallgatók népszerűségére alapozva, bemutattak egy legkevésbé sem hétköznapi fülest. Íme a teszt!

Egy ismerős arc

Nem közölt különösebb információkat az MHP1000 technikai hátteréről és fejlesztéséről a McIntosh, ami egyesek fejében kényes kérdéseket meríthet fel. Akik jobban beleásták már magukat a fülesek világába, azoknak hamar feltűnhet, hogy cikkünk szereplője nagyon hasonlít a Beyerdynamic fejhallgatókra: a szerkezeti felépítés szinte pontosan ugyanaz, ráadásul a hangszórókészlet is a német cég által fejlesztett Tesla technológián alapszik. Nincsen arról hivatalos információ, hogy az MHP1000 melyik Beyerdynamic típus átirata, tehát a McIntosh megváltoztathatott bizonyos részeket, a saját ízlése szerint. A technikai alapok másik gyártótól való átvétele nem feltétlenül baj, hiszen az 1924-ben alapított Beyerdynamic, a világ legelismertebb fejhallgató gyártói közé tartozik. Más kérdés, hogy az MPH1000 ára igencsak magas, bőven félmillió forint feletti árcédulájával az egyik legdrágább hifi füles, amivel eddig találkoztunk. A McIntosh kínálatába mindig is csak csúcskategóriás komponensek tartoztak, és szakmai tekintélyük már az MHP1000 kicsomagolásakor is érzékelhető volt.

Első kézbevétel

Hatalmas, váratlanul nehéz kartonban érkezett hozzánk a fejhallgató, melyet kicsomagolva egy nagyon elegáns, mágneszárasan nyíló fekete dobozt találtunk. Egy kisebb brosúra is kezünk ügyébe került, mely betekintést adott a jó öreg McIntosh filozófiájába és történelmébe. Kedves gesztus a gyártó részétől, hogy egy alumíniumból készült asztali állványt is tett a dobozba, ezen kívül két, különböző típusú csatlakozófejjel (6,3 ill. 3,5 mm-es aranyozott sztereó Jack) szerelt vezetéket is találtunk.

A kábelek enyhén türkizes színével a McIntosh erősítők kijelzőjének jellegzetes stílusára utaltak, ugyanilyen tónusú varrattal találkoztunk az MHP1000 bőr fejpántjának szélén is. Egyébként a füles kivitelét és a felhasznált anyagok minőségét illetően egy rossz szavunk sem lehet, nagyon elegáns dizájnt kapott, minden egyes idom érintésekor érezhettük a McIntosh által hozzáadott "extra komolyságot" anélkül, hogy túlzottan zavaró vagy giccses motívummal találkoztunk volna. Az MHP1000 zárt rendszerű, tehát a hangszórókamrák kívülről teljesen fedettek, mindössze egyetlen, kb. fél centis lukacskával találkoztunk az oldallemezeken, melynek a kiegyenlített basszusok megszólaltatásában volt szerepe.

Használat közben

A Tesla membránok az átlaghoz képest sokkal nehezebb (ezáltal határozottabb dinamikát és felbontást biztosító) mágnessel rendelkeznek, ettől függetlenül az MHP1000 nem tűnt nehéznek, holott 464 grammos tömege több az átlagnál. A megfelelő súlyelosztás remek komfortot eredményez, akár órákon keresztül is hallgathatunk zenét, a bőrborítású párnák pedig még a nagyobb hallószerveket is kényelmesen körbeölelik. A zárt kialakításból fakadóan elképzelhető, hogy a fülledt nyári délutánokon melegíti, izzasztja majd fejbőrünket az MHP1000, de pár perces szünetek beiktatásával, még így is akár reggeltől estig, jól használható. Az egyetlen apró dolog, amit hátrányként könyveltünk el a kivitellel kapcsolatban, az a szükségesnél alacsonyabb állvány. Ha bedugott vezetékkel helyezzük fel rá a fülest, akkor az a saját tömegével ránehezedik az alján merőlegesen kiálló vezetékre. Néhány napnyi használat után ezen a rövidke szakaszon halványodni, gyengülni kezdett a zsinór köpenye, tehát ha nem akarjuk megvárni a kiváló, oxigénmentes kábelmag sérülését, akkor az állvány használata esetén inkább húzzuk ki a vezetéket!

Hangminőség

Elérkeztünk a legérdekesebb részhez. A Tesla hangszórók rendkívül tartós járatást igényeltek: mikor frissen kicsomagolt állapotában fejünkre tettük tesztalanyunkat, kicsi csalódottságot éreztünk. Nagyon fárasztó és savanykás hangzást kaptunk, ami heteken keresztül csak alig érezhetően javult, ráadásul basszusok és dinamika terén is szerényen teljesített a fejhallgató, a nagybőgőket és lábdobokat meglehetősen kelletlen és erőtlen módon próbálta megszólaltatni.

Úgy éreztük, hogy valami nincsen rendben, ezért kicsit a referencia rendszerünkre összpontosítottunk. Hosszú ideje az ADL GT40 USB DAC-ot használjuk fejhallgató erősítőként, de az arányok figyelembe vételével sejtettük, hogy a japán hangkártya talán kevés egy ilyen spéci füleshez. Kapóra jött, hogy pont ekkor járt nálunk egy csöves fejhallgató erősítő (Canor TP-10), amit egy Meridian Director USB DAC-ra kötöttünk AudioQuest RCA kábellel. Hogy biztosra menjünk, ezen a láncon kétszer is lejátszottuk az IsoTek Rejuvenation Disc rendszerbejárató lemezét. Az eredmény finoman szólva is megdöbbentő volt.

A kissé lágyabb, természetesebb karakterű erősítő sokat finomított az MHP1000 hangján, az alapos bejáratás pedig kitisztította a korábban jelenlévő savanyúságot. Tesztalanyunk nem csupán megszelídült, valósággal megdöbbentett minket. Elkezdtünk véletlenszerű sorrendben, rengeteg féle akusztikus műfajú zenét hallgatni, és ekkor vált egyértelművé, hogy az MHP1000 felbontása, dinamizmusa zseniálisan precíz, valamint hátborzongatóan élethű! Az élő zenei hangreprodukció annyira pontos és kimért volt, hogy gyakorlatilag elhittük… Elhittük, hogy minden, amit hallunk, az valójában megtörténik. A zárt kialakítás picit visszavett a térmélységből, de ettől még változatlanul állunkat leejtve elemeztük az MHP1000 teljesítményét.

Többnyire olyan érzés volt hallgatni a McIntosh fülesét, mintha bedugnánk a fejünket egy hangszigetelt, sötét szobába, ahol igazi zenészek játszanak. Persze ez csak stúdiófelvételek esetében volt érvényes, kültéri vagy koncerttermekben rögzített felvételeknél, a lecsengések és hangvisszaverődések alapján már érezhettük a tér nagyságát, annak ellenére, hogy a hangszínpad többnyire szűk maradt. Könnyed, megfogott, villámgyors módon tárta elénk még a legapróbb, hangyányi rezdüléseket is, olyan szintre emelve a zenehallgatás élményét, ami a műszakiság érzetét, teljesen nélkülözte. Annyira kíméletlen, nyers és analitikus, hogy gyakorlatilag a zene élvezhetőségét, jellegét már inkább a hangmérnökök munkája és a hangrögzítésre szánt mikrofonok minősége határozta meg.

Aki jól ismeri valamelyik hangszer hangját, azt le fogja nyűgözni az MHP1000, jobban mondva, akinek rendben van a hallása, annak afféle dimenziókapuként szolgálnak a Tesla hangszórók. Sajnos a könnyűzene, a dinamikusabb műfajok esetében már erősen szubjektív, hogy mennyire tetszik, vagy nem tetszik valakinek a fejhallgató karaktere, ugyanis a basszusokat erősen lekorlátozták, és a dinamikatartomány sem annyira nagyléptű, mint a legtöbb "divatfejhallgató" esetében. Az MHP1000 szűk korlátot szabott saját magának, hangerőtől függetlenül sose hagyja, hogy esetleg túl lelkessé vagy energikussá váljon a hangreprodukció. Csak így tudták elérni, hogy amikor egy énekes a mikrofontól pár centire megszólal, akkor mi tökéletesen érezzük magunk körül az zenész jelenlétét, hiszen az előadó lélegzete, sőt, alkalmanként még az ajkainak szétválása is hallható volt a McIntosh előadásában.

Záró gondolatok

Sokáig komoly kétségeink voltak afelől, hogy egyáltalán írjunk-e a McIntosh MHP1000-ről. Eleinte nem tetszett a hang. Aztán miután kellően bejárattuk és rácsatlakoztattuk egy csöves fejhallgató erősítőre, megtört a jég és egy csapásra megváltozott a véleményünk. Ez a fejhallgató egyszerűen zseniális, tényleg úgy szól mintha igazi, hús-vér zenészek játékát hallgatnánk, de hihetetlen képességét csak bizonyos kompromisszumok árán élvezhetjük. És ezek közül az egyik legnagyobb sajnos maga az ár, ráadásul, ha maximalisták vagyunk, akkor még egy hozzá méltó erősítőre is szükségünk lesz. Az MHP1000 a legjobb hangot produkáló zárt rendszerű és dinamikus hangszóróval működő fejhallgató, amit eddig kipróbáltunk, és persze a legdrágább is. Meghallgatását azoknak ajánljuk, akik fanatikus szinten rajonganak a hangszeres zenéért, és otthon, a karosszékben ülve tökéletesen realisztikusan szeretnék újra átélni kedvenc felvételeiket, mások zavarása nélkül.

Mérleg

+ Akusztikus műfajokhoz tökéletes megoldás, elképesztően árnyalt és gyors, realisztikus részletekkel

+ A moduláris kábel és a prémium bőrbevonat sokat javítanak a tartósságon

+ Megfelelő zenékkel és elektronikával az eddigi legjobb hangminőségű dinamikus rendszerű, zárt fejhallgató, amit eddig kipróbáltunk

+ Remek zajszűrő képességének köszönhetően, nyitott ablaknál, kicsit zajosabb környezetben is lehet rajta zenét hallgatni

+ A kicsomagolás önmagában nagyszerű élmény, a doboz és a mellékelt extrák megadják a luxuskategória érzetét

– A mellékelt állványra helyezve megtörhet a kábel, ezért minden alkalommal ha helyére tettük a fülest, ki kellett húznunk a zsinórt

– Kizárólag csöves fejhallgató erősítővel hajtandó, máskülönben esélyes, hogy rideg, savanyú karakterrel fog szólni

– Rendkívül sokat számít a bejáratás, megfelelő eszközök nélkül (pl. IsoTek Rejuvenation CD) sok türelemre és időre lesz szükség, hogy megkapjuk a beérett hangzást

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 5.0
Kivitel: 4.5
Stabilitás: 4.0
Komfort: 4.5
Extrák: 4.5
Zajszűrő képesség: 5.0
Ár/érték arány: 4.5

Specifikáció

Forrás:[www.av-online.hu]